Mieskuoro Graniitti vieraili Teneriffalla

Graniitti-kuoro lauloi Puerto de la Cruzin torilla Suomen itsenäisyyspäivän juhlassa, jonne saapui satoja suomalaisia matkailijoita. Kuva: Pirkko Pennanen
Graniitti-kuoro lauloi Puerto de la Cruzin torilla Suomen itsenäisyyspäivän juhlassa, jonne saapui satoja suomalaisia matkailijoita. Kuva: Pirkko Pennanen

Teneriffa, Las Americas joulukuun 3. päivä: 28 astetta lämmintä, tuulta 2 m/s, aurinkoista.     

 

– Huomenna pannaan musta puku, musta paita, oranssi solmio ja taskuliina, Pirkko ilmoittaa.

 

Graniitti-kuoron miehet eivät nurise, vaikka paidanselkä on märkä. Mieskuoron emo Pirkko Hyttinen sanoo, miten kullakin esiintymiskerralla pukeudutaan.

 

Kuoro on juuri esiintynyt Skandinaavisen turistikirkon tiloissa huvipursisataman luona yllään farkut ja valkoinen pikeepaita. Turistimekan elämä sykkii meluisana ja rauhattomana taustalla. Kuoron tunnuslaulun sanat ”En tiedä kuinka saapuikaan rintaani rauha tää…” koskettavat kuulijoita kyyneliin saakka.  

 

Mukana matkalla on 26 kuorolaista, jotka ovat lähteneet viikon keikalle avustaakseen turistikirkon toimintaa. Lähes kaikilla on mukanaan vaimot.

 

Vierailukohteita on Kanarian saariin kuuluvalla Teneriffalla kaksi: saaren eteläosan nuori turistikaupunki Las Americas ja pohjoisosan vuonna 1608 perustettu Puerto de la Cruz. Matka kaupungista toiseen kestää pari tuntia.

 

Kuoron johto osaavissa käsissä  

Mieskuoro Graniittia johtaa lahtelainen musiikinopettaja Sakari Kokkonen, helluntailiikkeen musiikin grand old man. Diplomipianisti Pirkko Hyttinen toimii säestäjänä.

Kuoro on konsertoinut kotimaan lisäksi Amerikassa ja Virossa sekä tuottanut 2014 levyn Syvä rauha.     

 

Mieskuoroidea syntyi Lahden Talvipäivillä 2004, jolloin Pirkko ehdotti Sakarille:

 

– Perustetaanko mieskuoro? Sinä johdat, minä teen kaiken muun, hän lupasi.

 

Näin Pirkosta tuli kuoron pianisti ja asiainhoitaja. Hän tekee ohjelmat, jotka Sakari tarkistaa.

Tavoitteena on saada aikaan kiinnostava ja aiheeltaan etenevä musiikillinen kokonaisuus. Esiintymispaikka otetaan aina huomioon.

 

Kuorolaiset ovat kuoron- ja musiikinjohtajia tai muuten innokkaita musiikki-ihmisiä. Heitä on kaikkiaan kuusikymmentä. 

 

Sakari Kokkonen ja Pirkko Hyttinen ovat ansioituneita musiikin ammattilaisia. Kokkonen on johtanut 1960-luvulta alkaen Lahden helluntaiseurakunnan kuoroja sekä monia koulu- ja edustuskuoroja. Hyttinen on puolestaan järjestänyt lukuisia musiikkitapahtumia ja toimii nykyisin Helluntaiseurakuntien Musiikki ry:n puheenjohtajana.

 

”Suomen hengellinen kansalliskuoro”

Graniitin tärkein tehtävä on evankeliumin julistaminen. Kuorolaiset kertovat musiikin avulla myös omasta kokemuksestaan.

 

– Näin laulut tuovat ihmisille iloa ja lohtua, Sakari Kokkonen sanoo.

 

Graniitti-kuoro lauloi Teneriffalla viidessä eri tilaisuudessa. Kaikki paikat tulivat täyteen kuulijoita. Toisena matkapäivänä ryhmä esiintyi Puerto de la Cruzin turistikirkossa, jossa viimeisen laulun jälkeen yleisön joukosta kuului toivomus:

 

– Yksi laulu vielä!

 

Kuoron laulu soi ehkä parhaiten San Eugenion ekumeenisessa kirkossa, jossa Runebergin Sua lähde kaunis katselen kaikui taivaallisen kauniina. Keveä urkujensoitto taustalla sai mielet herkistymään ja ohikulkijat pysähtymään kirkon ovelle. Jotkut tekivät ristinmerkkejä kuultuaan tuttuja hengellisiä sävelmiä.  

 

Turistikirkkojen toiminta on kristittyjen yhteistyötä parhaimmillaan. San Eugenion alun alkaen roomalaiskatolisessa kirkossa kokoontuvat vuoroin helluntailaiset, luterilaiset ja metodistit.

 

– Graniitti on yksi Suomen syväkivilajeista, kansalliskivi. Mieskuoro Graniitti on puolestaan Suomen hengellinen kansalliskuoro. Se loi todellisen juhlatunnelman tähän kirkkoon, luterilaisen kirkon pastori Peter Kankkonen sanoi konsertin jälkeen.

 

Paikalla oli myös turistikirkon työssä toiminut kanttori Martti Ylipää.

 

– Kuoron mollivoittoisissa lauluissa on tiettyä herkkyyttä. Yhtenäinen äänenmuodostus tuo siihen hyvän soundin. Kuoro osaa ottaa nyanssit hienosti ja tottelee johtajaansa, hän arvioi.

 

Graniitti-kuoro loi itsenäisyyspäivän aattona lauluillaan juhlatunnelmaa San Eugenion kirkkoon. Kuva: Tuija Reinikainen
Graniitti-kuoro loi itsenäisyyspäivän aattona lauluillaan juhlatunnelmaa San Eugenion kirkkoon. Kuva: Tuija Reinikainen
Mukana itsenäisyyspäivän juhlassa

Itsenäisyyspäivänä Puerto de la Cruzin torille kokoontui satoja suomalaisia. Juhlassa puhui paikallinen kaupunginjohtaja. Graniitti-kuoro lauloi etelän lämpöön paenneille suomalaisille Finlandian ja Jukka Kuoppamäen laulun Sininen ja valkoinen. Siinä lauluntekijä kuvailee kotimaatamme: ”Juuret kasvoi maahan sen, kylmän sekä routaisen. Lämmön tunsin kuitenkin lujuudessa graniitin…”

 

Viimeinen ilta pidettiin San Fransiscuksen 1600-luvun alussa rakennetussa luostarikirkossa. Kirkon tunnelmaan sopi hyvin laulu On niin autuasta käydä.

 

– Tuo kuulosti riemulliselta matkalta Jeesuksen seurassa. Onnetonkin kulkija voi yhtyä tähän riemuun, konsertin juontaja, kanttori Markku Ylipää kommentoi. 

 

Puheen tilaisuudessa piti terapeutti Seppo Jokinen, johon Graniitti-kuoron konsertti teki syvän vaikutuksen.

 

– Aloititte laulamalla Siunaa ja varjele meitä. Me tarvitsemme sitä. Kaipaamme kotiin, Suomen kesään. Kun tulee syksy ja ensilumi, silloin meitä polttaa lähtö tänne. Olemme kahden maan kansalaisia toisessakin mielessä.

 

Vaeltajan laulu soi kauniina barokkikirkon holveissa ja jäi matkalaisen mieleen.

 

 

Asta Tillander



Kanariansaarten turistilähetystyö  

Suomalaisella turistilähetyksellä on Kanariansaarilla viisi toimipaikkaa. Gran Canarialla on kolme: Las Palmas, Playa del Inglish ja Puerto Rico. Teneriffalla on kaksi: Las Americas ja Puerto de la Cruz. Kokouksista ilmoitetaan myös Hyvän Sanoman Minne mennä -palstalla. 

Toimintaa koordinoi Kanariansaarten suomalainen turistilähetys ry. Sen puheenjohtajana toimii tällä hetkellä turistipastori Esa Rantala.

 

Turistikirkoissa pidetään tilaisuuksia maanantaina ja perjantaina, joka on lauluilta. Kokoontumisten lopuksi juodaan yhdessä pullakahvit, ja tarjolla on myös karjalanpiirakoita.

Las Americasin Skandinaavisessa kirkossa kokoonnutaan lisäksi sunnuntai-iltaisin. Kokouksiin osallistuu 30–60 ihmistä.  

 

– Jaamme kerran viikossa kutsuja noin 120 hotelliin, kertovat Skandinaavisen kirkon hyväksi toimivat tamperelaiset Airi ja Kaarlo Rieppo.    

 

Graniitti-kuoron kakkostenori Rauno Loikkanen avustaa Terttu-vaimonsa kanssa Puerto de la Cruzin turistikirkon toimintaa jo kuudetta talvea. Heitä vetää tänne evankeliumin työ. Turistikausi kestää marraskuun alusta maaliskuun loppuun.   

 

Erikieliset kristityt pitävät vuoronperään kokouksia tai lauluiltoja myös paikkakunnan vanhoissa roomalaiskatolisissa kirkoissa, jotka on vihitty ekumeenisiksi kirkoiksi. 

 

– Täällä kokoontuu koko Suomen kirkko, baptistit, helluntailaiset, luterilaiset ja metodistit, Loikkanen kiittää kristittyjen yhteistyötä. 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja