Konferenssin toteutus on monipuolista työtä

Konferenssiperunan laatu tuli viime viikolla tarkistettua lapinlahtelaisten Leena ja Erkki Nissisen (takana) kanssa. Hyviä olivat. - Näille uskaltaa puhua mitä sattuu, kun ovat savolaisia, Dini Mäntylä totesi pilke silmäkulmassa. Kuva: Anna Lehtinen
Konferenssiperunan laatu tuli viime viikolla tarkistettua lapinlahtelaisten Leena ja Erkki Nissisen (takana) kanssa. Hyviä olivat. - Näille uskaltaa puhua mitä sattuu, kun ovat savolaisia, Dini Mäntylä totesi pilke silmäkulmassa. Kuva: Anna Lehtinen

Näinä päivinä Dini Mäntylän valtaa huojennus. Vuoden suurin ponnistus, Juhannuskonferenssi, on takana. Sunnuntai-iltana Mäntylä on katsellut nurmikentälle, jossa kävelee enää muutama ihminen. Mieli on yhtä aikaa haikea ja tyytyväinen: taas selvittiin.

 

Tapahtumaa on edeltänyt Ison Kirjan projekti- ja suurtapahtumakoordinaattorin osalta noin 800 tunnin työ. Hänen vastuulleen kuuluu konferenssissa käytännön järjestelyt ja talkoo-organisaatio.

 

– Muu paitsi konferenssin ohjelma ja telttojen pystytys, Mäntylä tarkentaa.

 

– Työnkuvaan kuuluu kaikkea graafisesta suunnittelusta autojen vetämiseen pois mutaiselta parkkialueelta.

 

Suurtapahtuman talkoo-organisaatiolla on kokoa. Noin 1 850:tä talkoolaista johtaa seitsemässäkymmenessä pisteessä parisataa esimiestä ja vuorovastaavaa, joihin Mäntylä pitää yhteyttä.

 

– Suhde esimiehiin on tosi tärkeä osa työtäni. Olen tutustunut tässä työssä moniin uusiin ihmisiin ja saanut joistakin hyviä ystäviäkin. Koen onnistuneeni, kun esimiehet ovat tyytyväisiä ja saavat työpisteensä pystytettyä. Joka vuosi on mahdollista parantaa järjestelyjä.

 

Mäntylä pitää työnsä projektiluonteesta: puolisen vuotta työssä on pientä painetta, joka huipentuu parin viikon rutistukseen. Konferenssin jälkeen muutama päivä menee vielä arvioinnin parissa.

 

Ison Soiton ja kesän leirintäkauden jälkeen on projektikoordinaattorin kesäloman aika. Se kuluu metsällä ja ”aivot narikassa”.

 

– Juoksen pari kuukautta lintujen perässä, Dini Mäntylä naurahtaa.

 

Jahdissa on mukana lintukoiraksi hyvää vauhtia kasvava saksanseisoja Tuikku.

 

Lisää tehoa

Mäntylää voi perustellusti luonnehtia rauhalliseksi, tuli mitä tuli. Rentous lienee perua savolaisuudesta, vaikka miehellä on myös pohjalaisia juuria.

 

Suurtapahtuman toteuttamisessa tarvittavaa järjestelmällisyyttä on edistänyt insinööriopinnot. Mäntylä on valmistunut tietokonepuolen insinööriksi Kuopion ammattikorkeakoulusta. Keuruulle muutto vuonna 2010 oli yhdenlainen kulttuurishokki. Savolainen joutuu välillä miettimään, mitä kehtaa sanoa uusille ihmisille, ettei tule väärinymmärretyksi.

 

– Kuulija ottaa jonkin vitsini tosissaan ja huolestuu, Mäntylä myhäilee.

 

Hänen mielestään järjestelmällisyyttä olisi varaa lisätä hengellistä työtä tekevissä organisaatioissakin. Insinöörivuodet suuressa Honeywell-firmassa opettivat, miten asiat voidaan hoitaa tehokkaasti. Helluntailiike ja seurakunnat voisivat aivan hyvin ammentaa yritysjohtajuudesta, Mäntylä toteaa.

 

– Organisaatio voi olla tehokas unohtamatta ihmistä.

 

Kannattaako olla tyytyväinen?

Dini Mäntylä kuuluu siihen porukkaan, joka on saanut asiat ulkoisesti järjestykseen melko nuorena. Vähän yli kolmekymppisenä hänellä on vaimo, lapsi, kaksi taloa, kaksi koiraa ja työpaikka. Mies kuuluu Keuruun helluntaiseurakunnan vanhimmistoon ja harrastaa metsästyksen lisäksi sählyä ja rakentelua.

 

Kaiken edellä luetellun Mäntylä lukee kuitenkin Jumalan ansioksi.

 

– Olen kokenut Jumalan johdatuksen todella voimakkaasti omassa elämässäni. Kaikki, mitä olen saanut tehdä, on ollut hyödyllistä tulevaisuuden kannalta ja johtanut tähän pisteeseen. Jos on ollut jokin isompi ratkaistava asia, Jumala on vetänyt lähelleen erityisesti.

 

– Moni haave on elämässäni jo päällisin puolin toteutunut. Mietin, kannattaako kuitenkaan olla liian tyytyväinen.

 

Kuopiossa asuessa Dini Mäntylä koki Jumalan puhuvan hänelle, ettei hän menisi enää ”maallisiin” töihin. Käytännöllinen mies totesi, ettei ole puhuja, joten mitähän hän voisi Jumalan valtakunnassa tehdä. Raamattuopintojakaan hänellä ei ollut vielä plakkarissa.

 

– Ei mennyt kauan, kun Halttusen Marko soitti ja kysyi, tulisinko töihin Isoon Kirjaan. Se on ollut hengellisen elämäni vaikuttavin hetki.

 

Kenties näkyvimpänä saavutuksenaan Ison Kirjan aikana Mäntylä pitää Iso Heitto -frisbeegolfradan ideointia ja toteutusta sponsorirahalla. Suomessa on yli 500 frisbeegolfrataa, joista Ison Kirjan 20-väyläinen on aktiiviharrastajien mielestä Suomen viiden parhaimman radan joukossa.

 

Lomalla Krimillä

Mäntylän menneisyyteen kuuluvat myös Marin tasavalta eli Mari El Venäjällä sekä Ukraina. Edellisessä hän asui muutaman vuoden 1990-luvulla vanhempien ollessa hengellisessä työssä alueella. Aika lähetyslapsena oli Mäntylän mielestä myönteinen ja opettavainen kokemus.

 

Perheen muuttaessa tasavallan pääkaupunkiin Joškar-Olaan Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen alueella ei juuri ollut muita länsimaalaisia.

 

– Minulla oli kahdeksanbittinen Nintendo, joten kavereita kyllä riitti, Dini Mäntylä virnistää.

 

Perhe palasi Suomeen, kun poika meni yhdeksännelle luokalle.

 

Myöhemmin Mäntylä alkoi järjestää aktioreissuja Ukrainaan. Royal Rangers -aktiivi oli edennyt Kuopiossa tukikohdan päälliköksi ja saanut kontakteja Ukrainan rangereihin. Aktiot ovat suuntautuneet juuri niille itäukrainalaisille paikoille, joilla nyt soditaan.

 

– Donetskin alueen pohjoisosassa sijaitsevassa Slovjanskissa asui paikallisten rangereiden johtaja. Olemme pitäneet lastenleirejä ja kouluttaneet ohjaajia siellä ja Mariupolissa sekä vierailleet lastenkodeissa. Muutamia päiviä reissuista olemme aina lomailleet Krimillä.

 

Viime vuosina Mäntylät ovat lähinnä tukeneet Ukrainan rangerityötä taloudellisesti. He ovat saaneet alueelta myös surullisia uutisia.

 

– Todella moni on muuttanut pois alueelta. Slovjanskilaisen seurakunnan pastorin poika tapettiin ja poltettiin autossa. Jos paikallisilta kysyy, Venäjä on valmistellut Itä-Ukrainan sotaa jo pitkään. Kuitenkin Jumala käyttää poikkeustilanteita ja seurakunnat kasvavat alueella.

 

Pyhä Henki valtasi nuoren

Dini Mäntylä ei ole ”kasvanut Ison Kirjan helmoissa” toisin kuin monet muut helluntaiperheiden lapset. Silti hän kokee, että raamattuopiston merkitys herätysliikkeelle voisi olla vielä nykyistä suurempi.

 

– Toivoisin, että opisto olisi nykyistä merkittävämpi ihan tavalliselle helluntaitallaajalle yksilötasolla. Esimerkiksi opiston vuosikokouksella olisi oikeasti valtaa tehdä mitä vain, jos toiminnasta otettaisiin suurempaa kollektiivista vastuuta. Ja kun käy konferenssissa kahvilla, voisiko ajatella tukevansa samalla yhteistä raamattuopistoa, joka vie työtä eteenpäin niin kotimaassa kuin ulkomaillakin?

 

Dini Mäntylä haluaa, että Juhannuskonferenssi on nyt ja tulevaisuudessa hengellisesti vaikuttava tapahtuma. Hän täyttyi itse ensimmäistä kertaa Pyhällä Hengellä konferenssissa 15:n tai 16:n ikäisenä.

 

– Silloin ei vielä ollut kännyköitä. Meidän piti lähteä mummolaan Pohjanmaalle yöksi, mutta vanhemmat löysivät minut vasta kahdelta yöllä makaamasta jostakin penkkien välistä, mies hymyilee.

 

Hän toivoisi, että konferenssi säilyisi kaikkien uskovien yhteisenä juhlana, jossa saisi uudistua hengellisesti ja ammentaa eväitä arkeen.

 

– Ja jos haluaa juhannuksesta oikein ainutlaatuisen kokemuksen, voi tulla talkoolaiseksi. Siinä tutustuu uusiin ihmisiin ja saa tuntea olevansa osa suurta kokonaisuutta, Mäntylä kannustaa.

 

– Minun osuuteni on todella pieni talkoolaisiin verrattuna. Seurakunnat ja konferenssi eivät tulisi toimeen ilman heitä, suurtapahtumakoordinaattori kiittää.

 

 

Anna Lehtinen

 


Kuka

Dini Mäntylä

– 34 vuotta

– vaimo Satu ja kolmevuotias Minni-tyttö sekä kaksi koiraa

– asuu itse remontoimassaan talossa 700 metriä Isosta Kirjasta

– paras muisto Ison Kirjan ajalta: ”Ensimmäinen Iso Soittoni, jossa oli artistivieraina Hillsong ja Andrae Crouch. Tapahtuman kävijämäärä tuplaantui. Mieleenpainuvaa on ollut myös saunominen Neal Morsen bändiläisten ja teknikoiden kanssa. Sauna ei ollut amerikkalaisille kovin tuttu: he muun muassa luulivat vesipataa kiukaaksi.”



Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan