Sekasotku – siunausko?

George Verwer: Messiologia – Sekasotkun siunaus. Aikamedia 2019. Nid. 77 s.

 

Tänä vuonna suomeksi ilmestyneen kirjan Messiologia – Seka­sotkun siunaus kirjoittaja George Verwer on yksi maail­man tunnetuimista ja merkittävimmistä lähetysjohtajista. George Verwer on ollut perustamassa vuonna 1957 lähetysjärjestöä nimeltään Operaatio Mobilisaatio (OM).

 

Messiologia-teos on jatkumoa 77-vuotiaan miehen aiempaan tuotantoon, josta useita teoksia on käännetty suomeksikin.  George Verwerin kirjoja on painettu kaikkiaan yli miljoona kappaletta noin 50:llä eri kielellä.

 

Uusimman kirjan nimi Messiologia (englanniksi Messiology) kuvastaa hyvin sen sisältöä. Termi ”messiologia” on Verwerin itse keksimä, ja se koostuu kahdesta englanninkielisestä sanasta: mess eli sotku ja missiology eli lähetys­teologia.

 

Tyylilleen uskollisena Verwer avaa kirjassaan yltiörehellisesti monia kipeitäkin alueita, joista hän on yli 50:n lähetyskentillä vietetyn vuoden aikana nähnyt syntyvän sekasotkuja. Kirjoittaja ei kuitenkaan tyydy vain luettelemaan havaitsemiaan ongelmia, vaan hän antaa monia hyvin käytännönläheisiä neuvoja, miten erilaisten ongelmien kanssa selvitään. Verwerin kirja antaa siis todellisen helikopteriperspektiivin siihen reaalimaailmaan, jossa lähetystyötä tehdään nykyäänkin.

 

George Verwer nostaa esille kirjassaan muun muassa seuraavia teemoja, joiden hän on havainnut aiheuttavan ongelmia lähetystyössä: kielen synnit, himot, laiskuus, viha, muutos­vastarinta, yhtey­den puute, oikeaoppisuus, raha, musiikki, politiikka, erilaiset seurakuntamallit, kirkko­rakennukset, johtajuus, avioliitto, armottomuus ja muuttumaton näky.

 

Kirjan omistuskirjoitus kuvastaa hyvin kirjan teemaa: ”Tämä kirja on omistettu kaikille niille kohtaamilleni tai Operaatio Mobilisaatiossa työskennelleille ihmisille, joiden elämä ei ole sujunut hyvin. He eivät noudata A- tai B-suunnitelmaa vaan pikemminkin M-suunnitelmaa. Keskustellessani heidän kanssaan muistutan heitä aakkosten kirjainten suuresta määrästä, kannustan heitä ottamaan vastaan Jumalan radikaalin armon ja rohkaisen heitä jatkamaan sitkeästi eteenpäin.”

 

Kirjaa lukiessa Verwerin oma ääni on selvästi kuultavissa, ja kokeneen lähetysjohtajan oma tarina elää kirjan sivuilla. Kertomukset tosielämästä kutsuvat teokseen tarttuvia kulkemaan rohkeasti eteenpäin Jumalan kanssa tämän kristillisen elämän sekamelskan, kivun ja kaaoksen keskellä. Mielestäni kirja on upeasti kirjoitettu siitä näkökulmasta, että se kuvastaa tätä sekasotkun maailmaa ja selviytymistä kaiken siihen liittyvän keskellä. Moni lukija voi kokea kirjan kuin nykyajan Paavalin kirjeenä ”nuoremmalle työntekijälle”.

 

Messiologian tyyli on kirjoittajansa mukainen, ja se saattaa kiusata niitä lukijoita, jotka toivovat kirjalta parempaa johdon­mukaisuutta ja laatua. Jos George Verweriä tuntee edes hieman ennestään, nämä puutteet on helpompi ohittaa.

 

Tyylilleen uskollisena Verwer johdattaa jokaisen käsittelemänsä aihepiirin yhteydessä lukijan suositeltavan kirjallisuuden pariin. Hän osoittaa näin uskovansa kirjallisuuden voimaan ja merkitykseen hengellisessä elämässä. Tämä nousee todella vahvalla tavalla esille kirjan jokaisessa luvussa.

 

Messiologia – Sekasotkun siunaus on kokonaisuutena loistava lukuelämys, ja suosittelen sitä kaikille, joille lähetys­työ on rakas asia. Kirjasta ei puutu elämää. Lukija saa välillä nauraa, punastella ja tehdä parannusta.

 

Mielestäni jokaisen lähetystyöntekijän ja kaikkien seurakuntien lähetysvastuullisten tulisi lukea tämä legendaarisen lähetysvaikuttajan George Verwerin tärkeä puheenvuoro.

 

 


Tomi Kuosmanen




39/2019

UutisetPastori Janne Saarela vakuuttaa, että seurakunnan monimuotoisuus on sen elinehto.


Vammalan helluntaiseurakunnan pastorilla Janne Saarelalla on uudessa työssään unelma: hän haluaa...
PääkirjoitusKeskustelin erään kerran uskosta osattoman henkilön kanssa, jolla oli suuria vaikeuksia elämässään. Juttutuokiomme lopussa rohkaisin häntä tulemaan seurakuntaan ja miettimään, mitä usko Jeesukseen...
UutisetKansainvälinen tausta yhdistää – lähetyslapsilla ja esimerkiksi diplomaattien lapsilla on samanlaisia haasteita ja vahvuuksia kotoutumisessa.
Suomen Raamattu­opistolla järjestettiin 13.–15...
UutisetSamaria pyrkii nykyisinkin löytämään julkisen huomion ulkopuolelle jääviä ryhmiä.
Vuonna 1969 perustettu Samaria tarttui ajan oloon erikoiseen
paikallistason ongelmaan. Porvooseen merenranna...
UutisetUskovaisille Bolsonaro on esikuva taistelussa liberaaleja arvoja vastaan.
Brasiliassa helluntailaisten poliitikkojen tilanne on toisenlainen kuin Pohjois-
Euroopassa: maan ylimmässä johdossa...
ArviotGeorge Verwer: Messiologia – Sekasotkun siunaus. Aikamedia 2019. Nid. 77 s.


Tänä vuonna suomeksi ilmestyneen kirjan Messiologia – Seka­sotkun siunaus kirjoittaja George Verwer on yk...
KolumniKolumniin kannattaa valita napakka, kysymyksiä herättävä otsikko. Todennäköisesti sinäkin, rakas lukija, luet tätä tekstiä pitkälti siksi, että otsikon tunnustus nostattaa mielenkiintoa.
...
MuutJumalalla on aina ollut mielessä koko ihmis­kunta – ei ainoastaan Israel ja juutalaiset.
Jumalan visio koko ihmiskunnan pelastuksesta näkyy heti luomis­kertomuksesta alkaen: ”–– Tehkäämme ihm...
MuutKristityt liike-elämän osaajat voivat auttaa ihmisiä kukoistamaan perustamalla uusia yrityksiä heidän kanssaan.


Ruotsalaisen yritysvalmentajan Håkan Sand­bergin mielestä seurakunta on lai...
PakinaTapasin taas pitkästä aikaa Erkon. Törmäsimme sattumalta toisiimme

S-marketin parkkipaikalla ja jäimme tarinoimaan.


Huomasin heti, että Erkko oli innoissa...
ArtikkelitFida Internationalin Israel- ja juutalaistyö on määrätietoista ja siinä etsitään uusia haasteita. Työ juutalaisessa maailmassa on vaativaa, ja siihen tarvitaan jatkuvasti uusia ihmisiä sekä varoja...
MuutPakkaamisen ja lajittelun rutiinit kehittyvät muuttojen myötä.
Lähetystyöntekijöille kertyy vuosien varrella runsaasti kokemusta tavaroiden pakkaamisesta, purkamisesta ja lajittelusta.
...
PikavisiittiLinzissä asuva Hanna Vuorinen ei pelkää tarttua haasteisiin.
Seurakuntien lapsi- ja perhetyö on yksi tärkeä avain seurakuntien kasvuun. Kun uskovat perheet alkavat elää uskoa todeksi omassa arjes...
MielipideTässä ehdotukseni. Moni nuori aikuinen kaipaa elämäänsä enemmän kuin vain asuntolainan lyhennystä ja kymmenysten maksua seurakunnalle. Voisiko työelämän täällä Suomessa kokea missiona, Jumalan läh...
MielipideVuosikymmeniä olen ollut helluntaiherätyksessä mukana ja olen ihmetellyt ja kummastellut nykyistä taloudellista suuntaa. Kun olimme aiempina vuosi­kymmeninä lähetystyössä ja pastoreina, niin hellu...
MerkkipäiviäTalvisodan alla 29.9.1939 syntyi Kuopiossa Pekka-poika Taavetin ja Helmin perheeseen Annikin ja Kalevin lisäksi. Sodan äänet kuuluivat, mutta turvallinen, uskovainen koti oli suojapaikka pojalle...
MuutKahden rikkinäisen rakkaus on kuin koko elämän värikirjolla kudottu räsymatto.
Avioparityötä tekevät Henna ja Matti Halmetvaara elävät kolmen lapsensa kanssa Kuopiossa tiivistä perhearkea. Lapsis...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan