Pois tieltä, kilot ja otsarypyt!

Nainen yllätti kaikki hoikalla vartalollaan”, julistaa laihdutusmainos netissä. 2000-luvun kuvatulva ja ammattimaiset markkinamiehet ovat saaneet ihmiset panostamaan  korostuneen paljon huomiota omaan ja toisten ulkonäköön. Rantakelien lähestyessä aiheesta tulee entistä ajankohtaisempi. Nytkin moni voi miettiä jopa hieman ahdistuneena, miten saisi itsensä ”kesäkuntoon”.

Ilmiö ei kierrä uskoviakaan. Vaikka pyrkisi pitämään asian omassa arvossaan, vertailuun yllyttäviä kuvia tulvii joka tuutista. Huuhtelu on niin alitajuista, että sille voi myös sokeutua.

Yleisesti nykymaailmassa ulkonäkö merkitsee paljon, ja omaa suosiota tai uskottavuutta pyritään kohottamaan paitsi perinteisemmin vaatetuksen, kampauksen ja meikkauksen myös ammattimaisemman kauneudenhoidon keinoin.

Hoikka, nuori ja ruskettunut

Kun opiskelukevät lähenee loppuaan, kosmetologi-kampaaja Tarja Wariksen kiire kasvaa. 20 vuotta kauneudenhoitoalalla työskennelleellä Wariksella on Järvenpäässä oma yritys, Kauneushuone Nätimpi.

– Koulujen päättymisen ja valmistujaisten alla kysytään paljon ripsiä, kauniita kynsiä sekä meikkejä, alan ammattilainen luettelee.

Kaunistautuminen on vuosituhansia vanha asia, mutta Wariksen mukaan viime vuosina sen ympärillä jotakin on muuttunut.

– Yleisesti ulkonäkö on liian korostettua. Vanhentua ei saisi, ja pitäisi vielä olla hoikkakin, jotta jopa edes saisi töitä. Sellaistakin ovat asiakkaat omakohtaisesti kertoneet.

Tarja Waris on ollut vapaaehtoisena kotikaupunkinsa hankkeessa Tyylillä duuniin, jossa ”tuunataan” työttömiä edustavammiksi työhaastatteluihin.

– Ulkonäöllä on suuri vaikutus. Hiukset, meikki ja vaatetus ovat auttaneet työnhaussa antamaan ihmisistä paremman ensivaikutelman. Harmittavaa asiassa on, jos ulkonäkö menee ihmisen persoonan ja osaamisen edelle.

Sosiaalisen median massahyvännäköiset

Ihmisten kauneustietoisuus vaatii alan yrittäjääkin opiskelemaan lisää tai erikoistumaan. Ajan tasalla on pysyttävä. Wariksen mukaan hänenkin ammattialalleen tunkeutuvat yhä enemmän erilaiset New Age -trendit. Uskovana ammatinharjoittajana hän sivuuttaa ne ja pitäytyy perinteisessä kauneuden- ja terveydenhoidossa. Uusista tuulista hän ottaa käyttöön ne, jotka ovat hyväksi itselle ja asiakkaille.

Tarja Wariksen kauneushuoneella käy kaikenikäisiä asiakkaita, sekä naisia että miehiä. Enemmistö on kuitenkin yli 30-vuotiaita naisia, jotka haluavat apua ikääntymisen ongelmiin tai muihin iho-ongelmiin. Usein kosmetologin käsittely virkistää myös asiakkaan mieltä.

Joskus on ihmisiä, joilla on pakkomielle jatkuviin tehokkaisiin hoitoihin. Silloin on asetettava rajat ja tarjottava vaihtoehtoisia hoitoja tai ohjattava asiakas lääkärille.

Arveluttavana kauneustrendinä Tarja Waris pitää täyteainehoitoja nuorille ihmisille: miltä he  näyttävät sitten, kun ikää tulee lisää?

Wariksen mukaan media muokkaa eniten nykyisiä kauneusihanteita. Yliotteen ihanteet ovat saaneet silloin, kun kaikki pyörii oman ulkonäön ympärillä. Trendit tuovat paineita kaikenikäisille, mutta erityisen alttiita niille ovat nuoret, jotka vielä etsivät itseään – ja räpsivät usein täydellisyyshakuisia selfieitä.

Ulkonäköbuumin keskellä saattavat elämän tärkeät asiat jäädä varjoon.

– Tuntuu, että kaikki näyttävät saman muotin mukaisilta, mutta ajan trendi on, mikä on, niin kuin oli myös 80-luvulla, kun itse olin nuori. Tämän päivän tyyli on tietysti erilainen, tähän aikaan sopiva.

“Jokaisessa on jotakin kaunista”

Tarja Waris näkee hyvinvointibuumissa myös positiivisia puolia.

– Itsestä pidetään parempaa huolta. Ravinto, terveys ja kauneudenhoito ovat samalla mielenterveyden hoitamista.

Henkisen kohennuksen tarve korostuu hänen mukaansa etenkin elämän kriiseissä.

– Silloin on mielikin pirteämpi, kun on tyytyväinen omaan ulkonäköönsä. Tokihan ulkoisilla asioilla voidaan yrittää paikata elämän tyhjyyttä tai saada niistä hetken mielihyvää. Mielestäni siinä ei ole mitään pahaa, jos haluaa investoida itseensä.

Kauneudenhoitoyrittäjä näkee ihmisiä läheltä ja on harjaantunut huomaamaan, millaisia motiiveja ihmisillä on näyttää paremmalta. Toinen tulee piristymään omaksi ilokseen, toinen haluaa olla kaunis muiden ihmisten silmissä tai hakea ulkonäöllään hyväksyntää. Motiiveja on monenlaisia, kuten on ihmisiäkin.

– Pelkän ulkonäön perusteella ei kannata lähteä tuomitsemaan tai arvostelemaan ketään. Kuten Raamatussa sanotaan: ”Ihminen näkee ulkokuoren, Jumala sydämen.”

Mikä sitten kauneudenhoitoalan ammattilaisen mielestä ihmisessä on kaunista?

– Kaunis ihminen on sinut itsensä kanssa ja hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Mielestäni jokaisessa on jotakin kaunista, mitä voi korostaa pienillä jutuilla, eikä niihin aina tarvitse olla paksu lompakko, Tarja Waris sanoo.

– Ihminen on arvokas jokaisena elinvuotenaan, ja vanheneminen on todellakin luonnollista ja normaalia. Kauneutta ei mielestäni tulisi rajata pelkkään ulkonäköön tai tiettyihin muotteihin. Kaikissa vajavaisuuksissaankin ihminen voi säteillä ennennäkemätöntä kauneutta, joka kumpuaa sisäisestä ihmisestä.

Treenistä tuli jumala

Painot kolahtavat, juoksumatto rullaa ja kilot saavat kyytiä. Etenkin kaupunkiympäristöissä erilaiset kuntosalit ovat lunastaneet paikkansa ja ihmiset trimmaavat itseään vaikkapa kesäkuntoon trendikkään liikunnan ja erilaisten dieettien avulla.

Salien suosio heijastaa ulkomuodon korostunutta roolia nykyajassa. Toukokuussa julkaistu yhdysvaltalaistutkimus kertoo, että suurimmat ulkonäköpaineet ovat ihmisillä, jotka viettävät paljon aikaa sosiaalisessa mediassa. Sen mukaan sekä aktiivisesti someen postaavat että muiden päivityksiä paljon selaavat henkilöt murehtivat muita enemmän kehostaan ja heillä on kohonnut syömishäiriöriski. Tutkimuksen mukaan some lisää ulkonäköpaineita sukupuolesta, iästä, rodusta ja varallisuudesta riippumatta.

Valtteri Kallio, 26, tietää hyvin, mitä ulkonäköpaineet tarkoittavat. Ikänsä ammattimaisesti urheillut CrossFit-valmentaja ja -kouluttaja oli reilu neljä vuotta sitten itse kierteessä, jossa hän urheili kaksi tuntia joka päivä, teki 10–12 tunnin työpäiviä ja söi lähinnä rahkaa ja tonnikalaa.

– En uskaltanut pitää treenittömiä päiviä, koska pelkäsin, että lihon.

Stoppi tilanteelle tuli siinä vaiheessa, kun Kallion kroppa virittyi pahaan ylikuntoon ja hän joutui pitämään vuoden tauon kovasta treenaamisesta.

Valtteri Kallion pakonomainen kehon trimmaaminen ei johtunut huonoista suorituksista. Kyse oli vääristyneestä minäkuvasta.

– En nähnyt omaa arvoani, enkä ollut tyytyväinen parhaimpiinkaan suorituksiin.

Suhtautuminen itseen ja elämään muuttui vasta, kun Kallio uudistui uskossaan vuoden pakkolevon aikana.

– Se oli yksi elämäni parhaista asioista. Sai käsitellä omaa kipuaan ja epäonnistumistaan ja käydä sitä Jumalan kanssa läpi. Tajusin, että treenistä oli tullut minulle Jumala.

Tyytyväisyys hukassa

Valtteri Kallio on nyt unelmatyössään CrossFit-salilla Helsingin Herttoniemessä. Laji on uusi ja trendikäs, mikä riittää osalle pohjimmaiseksi syyksi sen harrastamiseen.

– Niin karua kuin se onkin, fitness on pitkälti ”in” siksi, että on seksikästä tehdä CrossFitiä ja olla vahva. Laji ei välttämättä ole edes henkilön intohimo, vaan hän tekee sitä, jotta olisi hyvässä kunnossa, paljon ryhmätunteja vetävä ammattilainen tietää.

Kallio tietää itse, että salille saa helposti uppoamaan kaiken liikenevän ajan. Yhtä helposti trimmaamisesta tulee loputon ja orjuuttavakin kierre.

– Niin kauan kuin katse on vain omassa suorituskyvyssä ja päässä takoo, että ”vähemmän rasvaa, enemmän lihasta”, ihminen ei koskaan voi tulla tyytyväiseksi, Kallio väittää.

– Jos identiteetti ei ole kunnossa ja perustu siihen, mitä Jeesus on tehnyt puolestani, ei tule olemaan tyytyväinen.

Vaikka Kallio rakastaa kovia treenejä ja on aikoinaan unelmoinut saavansa tehdä työtä verkkareissa, nykyään hän ohjailee ajankäyttöään tietoisesti niin, että aikaa jää myös perheen ja Taivaan Isän kanssa olemiselle, muutoinkin kuin sunnuntaina seurakunnassa.

Nyt voi antaa palaa

Toisinaan teholajin valmentamisen lomassa Valtteri Kallio ohjaa asiakkaita tasapainoisempaan ulkonäköajatteluun.

– Kyllä näen sellaista stressiä varsinkin naisilla, että treenataan kovaa ja sitten mietitään dieettejä. Olen sanonut, että jos treenaa 4–5 kertaa viikossa kovaa, ei saa miettiä syömistä. Sokerin ja pullan voi jättää pois, mutta ei muuten. Valtteri Kallio pitää tärkeänä, että on  selvillä treenaamisensa motiiveista.

– Jos motiiviksi vaihtuu toinen ihminen, pieleen menee.

Sitäkin, onko treenaukseen perustuva ala uskovalle sopimaton, Kallio on käynyt läpi ja saanut ahaa-elämyksen.

– Ongelma ei ole tekemisessä tai siinä, tekeekö paljon. Voi maata sohvalla tai treenata, mutta jos ei koe olevansa rakastettu ja jos identiteetti on väärässä paikassa, ei tule riittämään, Kallio painottaa.

Sen sijaan jos on puhdas omatunto sekä sen myötä hyvä ja vapaa olo, voi antaa palaa, nauttia kilpailemisesta ja tuulettaa Jumalalle kunniaa – ei vain yksittäisestä kisavoitosta vaan kaikesta kokonaisvaltaisesti.


Ruut Ahonen





Adventistit korostavat tasapainoista hyvinvointia


Adventtikirkko on pitänyt yllä terveiden elämäntapojen vaalimista jo kauan ennen karppausta, proteiinipatukoita ja vihersmoothieita. Terveellinen ja tasapainoinen elämä on ollut liikkeen johtotähtenä jo 1800-luvun loppuvuosikymmenistä lähtien.

– Taustalla on näkemys siitä, että keho, mieli ja henki yhdessä muodostavat yhtenäisen, keskinäiseen vuorovaikutukseen perustuvan kokonaisuuden. Hyvinvointi ja pahoinvointi, kuten myös pelastus, koskettaa koko ihmistä, Suomen Adventtikirkon johtaja Kalervo Aromäki toteaa.

Kaikki kirkkokunnan kouluja terveyskasvatus sekä julistustyö perustuu kokonaisvaltaiseen ihmiskuvaan. Opetus tähdentää eri elämän osa-alueiden tasapainoa – olipa kyse yhteisöllisyydestä, mielen ravitsemisesta tai ruuasta ja juomasta.

– Kaikki sellainen ”ravinto” on sallittua, joka tukee tasapainoista kasvua ja kehittymistä. Vastaavasti adventistit pidättyvät kaikesta sellaisesta ”ravinnosta”, jonka tiedetään vahingoittavan kehon, mielen ja hengen terveellistä ja tasapainoista kasvua, Aromäki valottaa.

Niinpä adventistit välttävät esimerkiksi mieltä kiihottavia tai turruttavia aineita tai ravintoa, jonka tiedetään edistävän muun muassa kakkostyypin diabeteksen tai neurologisten sairauksien kehittymistä.

Kalervo Aromäki pitää hienona asiana, että nykyään on havahduttu terveellisten elämäntapojen hyvinvointia edistävään vaikutukseen. Hänestä olisi kuitenkin tärkeää, että tässäkin hahmotetaan monipuolinen tasapaino.

– Usein vain yhden alueen korostaminen muiden kustannuksella johtaa helposti vääriin painotuksiin. Henkilökohtaisesti näen, että terveys ei ole itsetarkoitus vaan väline. Terveys antaa meille mahdollisuuden täysipainoiseen elämässä mukana olemiseen ja vaikuttamiseen, hän sanoo.

– Paavali korostaa korinttilaisille, että olemme Pyhän Hengen temppeli. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa, että inhimillinen elämä on tarkoitettu elettäväksi arvokkaasti, vapaana elämää tukahduttavista asioista, vastuullisesti ja levosta käsin.

Lukijalta
40/201

Lukijalta22.3.2024 | Olen kiitollinen, että maakuntalehdissämme on auennut toistuvasti tilaa Raamatun sanomaa korostaville kirjoituksilleni. Usein ne sivuavat yhteiskunnallisia haasteita, unohtamatta ikuis...
LukijaltaIhmisten puheissa toistuvat usein ilmaisut kuten ”Kuolema kuittaa univelat” tai ”Haudassa saa sitten levätä”. Ne ovat tavallisia tapoja vältellä ajatusta kuolemanjälkeisestä elämästä ja vaeltaa va...
Lukijalta21.11.2023 | Helluntaikirkon oppikäsityksessä Jeesuksen paluusta ei ole enää vain yhtä tulkintamallia. Jeesuksen paluusta itsessään ollaan varsin yksimielisiä, mutta seurakunnan tempauksen ajoituk...
Lukijalta24.10.2023 | Iso Kirja on hehkuttanut tänä vuonna Opisto omaksi -teemaa. Sen tavoitteena on, että seurakunnat ja niiden jäsenet ottaisivat ja kokisivat entistä enemmän omistajuutta yhteisestä opis...
LukijaltaApostoli Paavali ei tahtonut pitää Roomassa asuvia veljiä tietämättöminä ”tästä salaisuudesta, että Israelia on osaksi kohdannut paatumus – hamaan siihen asti, kunnes pakanain täysi luku on sisäll...
Lukijalta(20.3.2023) Tammikuussa seurakuntamme johtajisto sai ihmetteleviä yhteydenottoja koskien paikallista Turvallinen seurakunta -lausuntoa, jossa olemme osallisena. Siinä oli virheellisesti na...
Lukijalta(6.3.2023) Uudet hyvinvointialueet aloittivat vuoden alusta. Kotiin saamamme esitteen mukaan uuden hyvinvointialueen keskeinen tehtävä on ”hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yht...
LukijaltaTranslain uudistaminen vietiin eduskunnassa maaliin 1.2.2023 äänin 113–69. Lain mukaan jokainen täysi-ikäinen kansalainen voi vaihtaa sukupuolensa pelkkänä ilmoitusasiana. Korjausleikkauksia ja lä...
LukijaltaOikeaoppisuuden tarve on ihmiselle ominaista ja johtuu osin siitä, että se on eräs turvallisuuden tunnetta ruokkiva väline. Uskon kysymyksissä oikeaoppisuuden tarve on hälyttävän suuri. Osasyynä s...
Lukijalta(27.12.2022) Silmiini sattui erään teologin lehtikirjoituksen otsikointi: ”Ateisti, joka tuntee Jumalan?” Kysymysmerkin kanssakin toteamus on absurdi. Ateisti kieltää Jumalan olemassaolon ja kaike...
Lukijalta(22.11.2022) Kun tulin aikoinani uskoon, sain näyn hengellisestä työstä. Se oli määrittelemätön pakottava tarve olla jotenkin hyödyksi Jumalan valtakunnassa. Tämä tarve on ollut läpi uskossa oloaj...
LukijaltaPaimen Plus -lehden kesäkuun numeron talouspalstalla olleessa kirjoituksessa kerrottiin seurakuntien lämpölaskujen noususta viime talvelta. Sama suunta näyttää jatkuvan myös tulevana talvena. Kerr...
LukijaltaJeesus joutui usein herättelemään kuulijoitaan. Tässä muutamia otteita Jeesuksen sanoista: ”Ettekö käsitä? Kuinka te ette käsitä, etten minä puhunut teille leivästä?” Niin hän sanoi heille: ”Ettek...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
LukijaltaSanan- ja uskonnonvapaus ry (SUV) on osoittanut tarpeellisuutensa kansan keskuudessa. Kesäkuussa 2021 perustettu yhdistys on saanut aatteensa taakse jo yli 1 000 jäsentä ympäri Suomea.
Yh...
LukijaltaHesekielin kirjan luku 33 kertoo sielunhoitajan ja profeetan vastuusta. Toisesta jakeesta löytyvät puhuttelevat sanat: ”Jos minä annan miekan tulla maan kimppuun ––.” Nykyiset aseet eivät ole miekkoja...
LukijaltaLähetyspastori Markku Karjalaisen mukaan Uusi testamentti opettaa seurakunnan johtavan pastorin ja vanhimman viran kuuluvan miehille. Raamatussa sanotaan, että vanhimman virkaan tulee valita ”yhde...
LukijaltaKansallisen veteraanipäivän aikana (27.4.), kun uutiset kertovat Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön potevan koronan jälkeen keuhkokuumetta, olen pohtinut, kuinka tärkeää on, että maamme...
LukijaltaRisto Karhu esitti Ristin Voitossa 17 kysymyksen: ”Jeesuksen paluu – ennen suurta ahdistusta?” Kirjoitus keskittyi ensisijaisesti odottamamme tempauksen ajankohdan pohdintaan. Mielestäni Risto Kar...
LukijaltaLänsimaiden kristittyjen piirissä on laajalti käsitys, että seurakunnan salainen tempaus tapahtuisi ennen suurta ahdistusta. Etenkin vapaiden suuntien käsitykseen on paljolti vaikuttanut Vilho Har...
LukijaltaJumala ilmoittaa itsensä Raamatun Sanan kautta mutta myös kansojen vaiheissa. Erityisen selvästi tämä ilmenee Israelin kansan historiassa ja nykyhetkessä.
Suomen kansan eri vaiheissa olem...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
LukijaltaPuheessaan Korneliuksen talossa apostoli Pietari tahtoi sitoa uudet opetuslapset herätyksen alkuperään. Siksi hän sanoo: ”– – sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kast...
LukijaltaLehden emerituspäätoimittaja Leevi Launonen pohdiskeli kasvatustieteen asiantuntijana syvällisesti ihmisen persoonaa (RV 5). Hän toteaa ihmisen luonteen kasvamisen jääneen taka-alalle 1900-luvun l...
LukijaltaPitkittynyt poikkeusaika on kuormittanut lapsiperheiden arkea, typistänyt tärkeitä vertaistukiverkostoja ja kaventanut seurakuntayhteyttä. Lasten hengellinen kasvatus on jäänyt pitkälti vanhempien...
LukijaltaHyvin usein puhutaan pettäjä Jaakobista tai siitä, kuinka Jaakob petti veljensä. Ovatkohan nämä ajatukset koko totuus?
1. Moos. 25:21,23: ”Iisak rukoili Herraa vaimonsa puolesta, sillä tä...
LukijaltaVastine Kalevi Marinille – "Ekumeniaa ei tarvitse pelätä"

Ristin Voitossa 46 oli Kalevi Marinin mielipidekirjoitus, joka kommentoi Ristin Voitossa 41 julkaistu...
LukijaltaRistin Voitossa 41 oli hätkähdyttävä artikkeli Helluntailaisena ekumeniaa vahvistamassa. Petri Mäkilä sanoittaa siinä teologian toht...
LukijaltaSuomessa on viime vuosien aikana kyseenalaistettu kristillisiä arvoja. Raamatun mukaista uskoa tunnustavat kokevatkin, että kaikkea muuta suvaitaan paitsi kristillisiä arvoja.
Kuitenkin e...
LukijaltaLehden sivuilla on jälleen käyty keskustelua naisen asemasta. RV:n numerossa 41 Hannu Kangasniemi esitti miehen ja naisen välisen hierarkian olevan osa Jumalan asettamaa järjes...
LukijaltaRistin Voitossa 30–31 oli kirjoitus kalvinismista. Näkemys miehen ja naisen erilaisista sukupuolisidonnaisista rooleista perheessä ja seurakunnassa nousi esiin yhtenä jäsenille tärkeänä näkök...
LukijaltaKesän päivityksiä, uutisia ja mainoksia lukiessa mieleen on noussut kysymys: Onko sellainen paradoksi mahdollista, että voin olla ihmisoikeuksien ja solidaarisuuden puolella ja samaan aikaan kriti...
LukijaltaSuurella mielenkiinnolla, jännityksellä, rakkaudella ja ilolla tartuin Evankelistakoti elää -kirjaan. Jokainen kirja, joka kertoo helluntaiherätyksen alkuajoista Suomessa, sen toiminnast...
LukijaltaOlen kuullut joidenkin väittävän, etteivät uskovat joudu viimeiselle tuomiolle. Silloin tarkoitetaan ns. erillistä ylöstempausta, joka on erotettu ylösnousemuksesta viimeisenä päivänä. Kuitenkin t...
LukijaltaNettikonferenssissa näki paljon mielenkiintoisia vastauksia otsikon kysymykseen. Laulu- ja soitinyhtye Exit sai paljon myönteistä palautetta. Monet pitivät sen esiintymistä jopa koko tapahtuman pa...
LukijaltaPaljolla kirjantekemisellä ei ole loppua. Ristin Voitossa on kirja-arvioita, joista toiset ovat hyviä ja rakentavia uskoamme ajatellen, toiset ovat sitten vähemmän hyviä. Markus Maj...
LukijaltaRistin Voitto -lehden pääkirjoituksessa (12/21) Waltteri Haapala korostaa pastorien johtajuutta ja heidän kunnioittamistaan sangen voimakkaasti. On toki tärkeää, että pastorit saavat heille kuuluv...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan