Keskiviikko 23. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Aatto, Aatu, Aadolf, Adolf

”Jumala rakastaa Suomea” – Tellus-lähetyskonferenssin norjalainen pääpuhuja Øystein Gjerme uskoo seurakuntien istuttamiseen   

Øystein Gjermen mukaan ajatus yhdestä seurakunnasta yhtä kaupunkia kohden on vanha väärinkäsitys.
Øystein Gjermen mukaan ajatus yhdestä seurakunnasta yhtä kaupunkia kohden on vanha väärinkäsitys.

Vuoden 2021 Tellus-lähetyskonferenssin iskulause on juhlallisesti ”Tämän sukupolven aikana”. Lauseen taustalla on kysymyksiä, joihin meidän olisi hyvä löytää vastauksia. Mitä pitäisi tapahtua, että tämän sukupolven aikana evankeliumi saavuttaisi kaikki kansat? Mikä on seurakunnan ja toisaalta yksilön rooli Vapahtajalta saamassamme tehtävässä?

 

Lauantaina 27. maaliskuuta kello 16 lähtien pääset mukaan pohtimaan näitä kysymyksiä osoitteessa . Lähetyskonferenssia toteutetaan muita tämänhetkisiä tapahtumia mukaillen netin välityksellä.

Telluksen norjalaisella pääpuhujalla Øystein Gjermella on yksi vastaus edellä esitettyihin kysymyksiin: seurakunta, joka kykenee tuomaan Jeesuksen läsnä olevaksi vaikutusalueensa ihmisille. Ja mikäli Gjermea on uskominen, tämä tapahtuu istuttamalla uusia seurakuntia.

 

Øystein Gjerme on Norjan helluntailiikkeen johtaja ja norjalaisen Salt-seurakunnan pastori. Häntä kuullaan Telluksessa tänä vuonna videon välityksellä ja ensi vuonna livenä.

Noin 15 vuotta sitten Gjerme ja hänen vaimonsa Gina perustivat yhdessä kuuden muun pariskunnan kanssa seurakunnan Norjan Bergeniin. Seurakunnan nimi on Salt (suola), ja siihen kuuluu noin 1 200 jäsentä. Gjermen perheen olohuoneessa aloitettu pienryhmä on kasvanut yhdeksi Norjan suurimmista seurakunnista, joka kokoontuu seitsemässä toimipisteessä.

Seurakunta haluaa olla nimensä mukainen toimija ympäristössään; maan suola. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ihmisiä kannustetaan vaikuttamaan aktiivisesti omaan ympäristöönsä.

– Me emme voi istua kirkossa ja odottaa, että ihmiset tulisivat sisälle. Vain elämällä yhteydessä ihmisiin voimme kutsua heitä mukaan, Gjerme painottaa.

 

Jokaisessa Salt-seurakunnan lokaatiossa toimii opetuslapseusprosessi, jonka tavoitteena on kuljettaa ihmisiä lähemmäs Jeesusta. Saltin toiminta rakentuu kahdelle peruspilarille: sunnuntain jumalanpalveluksille ja pienryhmille. Gjermelle tämä on sydämenasia.

– Seurakuntakulttuurimme kehittyy helposti yhdensuuntaiseksi kommunikaatioksi – puhujakorokkeelta yleisölle. Meille pienryhmät ovat elintärkeä elementti, koska niissä ihmiset pääsevät keskustelemaan, reflektoimaan ja kysymään kysymyksiä, Gjerme painottaa.

– Tarvitsemme toki hyvää opetusta, mutta tämän ajan ihminen tarvitsee ennen kaikkea kohtaamista ja avointa kanssakäymistä.

 

Salt panostaa tulevaisuuden seurakunnan istuttajiin. Seurakunnalla on myös oma koulutuspolku heille. Unelmana on istuttaa satoja uusia seurakuntia yhteistyössä eri kirkkokuntien kanssa.

Gjerme on hyvin tietoinen siitä, ettei koulutuksen pääpaino voi olla numeerisessa kasvussa.

– Kaikkein tärkeintä on Pyhän Hengen läsnäolo, sillä ilman Jumalan voimaa visiot kuolevat ja johtajamme uupuvat. Uudet seurakunnat voivat tavoittaa juuri niitä ihmisryhmiä, joita emme aiemmin ole nähneet kirkoissa.

– Meidän on kommunikoitava evankeliumi niin, että se voidaan ymmärtää. Meidän on tehtävä kaikki voitavamme, jotta tavoitamme heidät, jotka eivät vielä tunne Jumalaa, Gjerme summaa.

 

Noin vuosi Norjan helluntailiikettä johtaneen Gjermen mukaan liikkeen tavoitteena on uudistaa, eheyttää ja istuttaa seurakuntia. Mies itse sanoo olevansa sydämeltään seurakunnanistuttaja.

– Kun aikoinaan toimin nuorisopastorina Norjan toiseksi suurimmassa helluntaiseurakunnassa, pyysin seurakuntaa lähettämään meidät istuttamaan uutta. Kaikki alkoi pienestä, kuten aiemmin mainitsin, hän avaa.

– Jonkin ajan kuluttua uusi seurakuntamme saavutti 200 jäsenen määrän, mutta kasvu tuntui pysähtyvän siihen. Kun istutimme ensimmäisen kampuksemme, myös äitiseurakunnan jäsenmäärä kasvoi 350 henkilöön. Uudet seurakunnat tukevat kasvua ja tuoreutta, Gjerme painottaa.

– Haluamme nähdä tämän tapahtuvan myös muualla, ja siksi perustimme seurakunnan istuttamisen koulutusohjelman. Sen kautta olemme auttaneet 18 uutta seurakuntaa syntymään.

 

– Jumala rakastaa Suomea, ja on olemassa ihmisryhmiä ja alueita, jotka tarvitsevat seurakuntaa. Ei ole totta, että tarvitsemme vain yhden seurakunnan kaupunkia kohden, Øystein Gjerme huomauttaa.

– Keskustelin taannoin aiheesta erään historiantuntijan kanssa. Hän kertoi tulkintavirheestä, joka meillä pohjoismaisilla helluntaiseurakunnilla on. Lewi Pethrus kehotti aikanaan istuttamaan yhden seurakunnan kaupunkiin, jotta seurakunnanistutus ei jäisi jumiin. Siinä ei haluttu luoda oppia, jossa seurakuntia ei saisi olla paikkakunnalla enemmänkin. Sen sijaan tavoitteena oli ensin saada yksi seurakunta jokaiseen pitäjään ja sitten useampikin.

 

Gjerme katselee toiveikkaana tulevaisuuteen ja näkee paljon mahdollisuuksia niin Norjan kuin Suomen helluntaiherätyksessä.

– Meidän on oltava uudistuva liike, joka ei vain istuta uusia seurakuntia, vaan eheyttää ja ravitsee olemassa olevia. Jos onnistumme kokoamaan rivimme ja toimimaan yhdessä, kaikki on mahdollista.

 

 

Juha LehtonenUUTISET