Ystävyys on Jumalasta

Rakkaat ihmiset ovat Henna Saariselle Jeesuksen jälkeen tärkeintä elämässä. Kuva: Ruut Ahonen
Rakkaat ihmiset ovat Henna Saariselle Jeesuksen jälkeen tärkeintä elämässä. Kuva: Ruut Ahonen
On vaikea löytää ihmistä, jolla olisi yhtä paljon ystäviä kuin Henna Saarisella. Heitä ovat kerryttäneet sekä työ nuorten parissa että ihmisistä kiinnostunut ja avoin luonne.

– Olen verkostoituja. Minähän rakastan ihmisiä, ja kaikki tietävät sen, Saarinen nauraa.

Kontaktien paljoudesta huolimatta ystävyys on hänelle mitä vakavimmin otettava asia, ja hän pyrkii olemaan uskollinen ihmissuhteissaan.

– Olen asunut muutamissa kaupungeissa ja säilyttänyt lähiystäväni kaikista niistä. Minun on aika helppo tutustua johonkin uuteen tyyppiin, mutta en ole kuitenkaan sellainen, että kaikki olisivat tervetulleita lähiystäväkseni, hän luonnehtii.

Ystävät eivät ole vain nimiä kännykässä, vaan heihin pidetään oikeasti yhteyttä. Eikä tapaamisissa pelkkä pintalätinä riitä.

– Olen ajatellut, että haluan jollakin tavalla elää syvemmällä tasolla kuin että käydään vain jossakin kahvilla. Haluan, että ystävyydessä on jotakin tosi syvää ja todellista; sellaista, missä itsekin voi olla haavoittuvainen ja kasvaa, Saarinen miettii.

Yksinäisyys yleistä

Henna Saarinen on suurimman osan aikuisiästään toiminut nuorisotyöntekijänä Suomen Vapaakirkon piirissä mutta nuorisotyön kutsumuksen ajamana tehnyt myös K-15-nimisiä tv-ohjelmia ja kirjoittanut kaksi kirjaa – toisen niistä hyvän ystävänsä Juha Lehtosen kanssa.

Kirjoissa K-15 ja K-18 käsitellään enimmäkseen juuri elämän tärkeitä suhteita: suhdetta toisiin, itseen ja Jumalaan.

– Ihmissuhteet ovat Jumalan valtakunnan ytimessä. Jeesus sanoi, että rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi – tässä on laki ja profeetat, Saarinen perustelee väitettään.

– Kaikki lopulta kuitenkin kulminoituu Jeesukseen ja ihmisiin, ja ei ole mitään sen vertaista.

Lähes 20 nuorisotyövuoden aikana Saarinen on käynyt nuorten kanssa lukemattomia keskusteluja. Niissä yksi pääaihe nousee yli muiden.

– Yleisin sielunhoitoaihe nuorilla on yksinäisyys, Henna Saarinen toteaa.

– Tämä teema on läsnä kaikissa keskusteluissa nuorten kanssa. Aikuiset eivät ehkä aina uskalla nostaa sitä niin paljon esille, mutta nuoret uskaltavat. Yksinäisyys liittyy ehkä myös heidän kehitysvaiheeseensa, jossa tehtävänä on irtaantua vanhemmista.

Yksinäisiä Saarinen kuuntelee mutta myös opastaa toimimaan. Monella on joku, jonka ystävä hän haluaisi olla. Niinpä Saarinen rohkaisee nuorta tekemään aloitteen.

– Kysyn, voisiko hän mennä vaikka nuortenillassa samaan pöytään.

Saariselle itselleen ei ole ongelma tutustua toisiin, mutta hän tietää, että luonne-erot, sosiaaliset taidot ja aiemmat kokemukset vaikuttavat ihmisten lähestymisvalmiuteen. Siksi esimerkiksi nuorisotyössä täytyy hänen mielestään olla mukana aikuisia, joilla on pelisilmää ohjata nuoria toimimaan yhdessä.

Kokemus nuorten parista osoittaa, että arkakin henkilö voi yllättyä iloisesti uskallettuaan ottaa askeleen toista kohti. Tätä pitäisi Saarisen mukaan tapahtua yhtä lailla aikuisten kesken.

– Yleensä ihmiset ovat vain otettuja, jos joku haluaa tutustua juuri heihin. Harvapa siitä vetää herneet nenään, Saarinen nauraa.

Tarvitsevuudelle tilausta

Saarisen mielestä ystävyydessä on olennaista se, että se on vastavuoroista ja siinä voi avata sydäntään toiselle pelkäämättä, että tulee torjutuksi. Ystävyydessä voi olla erilaisia aikoja elämäntilanteiden muuttuessa, mutta luja suhde kestää ne.

Ystävyys voi alkaa hymystä ja parista sanasta, mutta jatkuakseen se vaatii enemmän.

– Ihmissuhteethan ovat kovaa työtä ja ne vaativat tekoja. Kerran kehitimme Järvenpään Vapaaseurakunnan varkkileirillä ystävän kanssa hauskan lauseen: ”Jos ystäväsi on pulassa, jätä kaikki ja lähde.” Olemme yrittäneet myös toteuttaa tätä.

Ystävyydessä autetaan toista mutta tarvitaan myös kykyä ottaa apua vastaan.

– Tässä ajassa tarvitaan tiettyä terveellistä tarvitsevuutta, jossa jaat sen, mitä tarvitsisit. Silloin ihmiset, jotka rakastavat sinua, varmasti mielellään vastaavat tarpeeseesi.

Tunnemmeko toisemme?

Henna Saarinen ei ymmärrä sellaista ystävyysajattelua, jossa toisen pitää olla samanikäinen, -luonteinen ja melkein -näköinenkin, jotta hänen kanssaan voi luoda kontaktin.

Jos tämä ajattelu avartuisi, seurakunnan keskelläkin kenties nähtäisiin enemmän lämpimiä suhteita. Nyt erilaisten ennakkoasetelmien annetaan helposti kuihduttaa seurakunta jäsenrekisteriksi, jossa ihmiset työskentelevät ilmaiseksi.

– Paavali sanoo, että kun olemme Kristuksen ruumiissa, olemme toinen toistemme jäseniä. Miten voin olla jonkun jäsen, jos en tunne sitä toista? Saarinen kysyy.


Ruut Ahonen

Lue koko juttu6/2016

KolumniAjattelen, että meidät voidaan johdattaa ystäviksi toisillemme. Minulle annetaan joku, minut annetaan jollekulle. Tueksi, avuksi, jakamaan ilon aikoja ja murheen taakkoja.

Minun ystävyyteni on...
PuheenaiheHenna Saarisen mukaan ystävyyssuhteita luodaan ottamalla kontaktia ja pidetään yllä näkemällä niiden eteen vaivaa.
UutisetVineyard katsoo edustavansa kolmatta tietä helluntailaisuuden ja uuskarismaattisuuden välillä.
UutisetAikamedia lahjoittaa jokaiselle Iso Kirja-opiston pitkän koulutuksen lähiopiskelijalle Jouko Ruohomäen teoksen Karismaattisuuden kutsu. Vuonna 2009 ilmestynyt teos käsittelee helluntailiikkeen juuria...
UutisetYhteishanke jonkun seurakunnan kanssa voisi sopia meille, Fidan hallituksen puheenjohtaja sanoo.
UutisetSunnuntaina 10. tammikuuta vietettiin Haapajärvellä helluntaiseurakunnan uuden rukoushuoneen vihkiäisjuhlaa.

Seurakunta on vuodesta 1984 toiminut silloiselle rukouspiirille hankitussa omakotita...
UutisetUnited Helsinki -seurakunta piti viimeisen kokoontumisensa tammikuun viimeisenä sunnuntaina. Puolitoista vuotta sitten perustettu seurakunta kokoontui Helsingin keskustassa.

– Tähän matkaan ei...
UutisetKalottialueen virkeä tapahtuma järjestettiin jo 20. kerran.
UutisetSaarnaaja, lähetysvaikuttaja Michael Howardin suomalaisen tukijärjestön, Out of Africa ry:n, entisiä työntekijöitä ja muutamia muita aktiiveja on julkaissut kannanoton, jossa he varoittavat kristittyj...
UutisetKristittynä rap-artistina tunnettu Biniyam eli Biniyam Schelling palkittiin Vuoden tulokas -palkinnolla Funky Awards -gaalassa Helsingissä toissa viikolla.

Funky Amigos palkitsee vuosittain ”ku...
UutisetYstävyyden silta -juhla lisäsi kristittyjen ja juutalaisten välistä yhteyttä.
UutisetEtelä-Amerikassa työskennellyt ruotsalainen lähetystyöntekijäperhe on viime viikkoina tullut tutuksi sadoilletuhansille maanmiehilleen, sillä perhe on mukana Ruotsin SVT1-kanavan Perheet seikkailulla...
UutisetMarokkoon tammikuun lopussa kokoontuneet muslimivaikuttajat ovat julkaisseet asiakirjan, jossa he voimakkaasti kehottavat muslimienemmistöisiä maita turvaamaan ei-islaminuskoisten kansalaistensa...
UutisetBritannian Evankelinen Allianssi kritisoi maan hallituksen suunnitelmia lisätä kaikkeen uskonnolliseen lasten- ja nuortentoimintaan kohdistuvaa kontrollointia – ääri-islamin vastustamisen nimiss...
MielipideNiin kauan – yli 40 vuotta – kun olemme kuuluneet helluntailiikkeeseen, olemme kuulleet julistettavan otsikkona olevaa Raamatun jaetta (Room. 10:14). Nyt kun he ovat tulleet luoksemme, miten on mahdol...
MielipideRistin Voitossa viime marraskuussa ollut Vesa Kallisen haastattelu (RV 46/2015) synnytti tarpeellista ja hyvää keskustelua nykymenosta. Ehkäpä kaikki on jo aiheesta puolin ja toisin sanottu, mutta sam...
MielipideKävin helluntaiseurakunnan sunnuntaikokouksessa. Vapaaehtoisista käytännön työntekijöistä oli ilmeisesti pulaa, koska pastori piti saarnan, jossa hän patisti väkeä palvelemaan.

Kuten tapana on,...
MielipideRistin Voiton numerossa 3/2016 haastateltiin uskonkriisin kokeneita. Kumpikin haastatelluista koki murrosiässä uskonsa muuttuneen epätodelliseksi.

Voimme pettyä itseemme, uskoviin ja seurakunta...
MielipideLähtökohta kaikessa elämässä, ajattelussa ja olemisessa olisi hyvä olla Jeesuksen risti, hautaan laskeminen, ylösnousemus ja taivaaseen
astuminen. Miksi? Siksi, että kun Jeesus kuoli ristillä, mei...
Silloin kun ihminen ymmärtää Jumalan suuruuden ja oman paikkansa maailmassa, hänestä tulee helpommin kiitollinen ja tyytyväinen. Raamatun mukaan ei ole samantekevää, mikä meidän elämänasenteemme on.
PakinaKun olin kuusivuotias, naapuriini muutti kaksi hiukan minua vanhempaa sisarusta. Suhteemme alku ei ollut lupaava. En ole varma, oliko syynä lällättely kadun toiselta puolelta vai mikä, mutta joka tapa...
ArtikkelitKun terroristit surmasivat vuosi sitten pariisilaisen satiirilehden Charlie Hebdon 12 toimittajaa, ihmiset ympäri maailman osoittivat solidaarisuuttaan: ”Je suis Charlie. Minä olen Charlie.” Tuosta la...
Ystäväni ja pastorikollegani Heikki Halkola täyttää seitsemänkymmentä vuotta helmikuun pakkasten paukkuessa.

Heikille jokainen päivä on Jumalan suurta lahjaa. Hänen olemuksensa on valoisa ja pu...
Uutiset”Voimaevankelioinnista” tunnettu Vineyard-liike painottaa jumalallisen parantumisen ja armolahjojen olevan tärkeä tekijä seurakuntien kasvamisessa. Toisaalta myös kärsimyksen teologiaa tarvitaan.
PikavisiittiJason Lepojärvelle vaikein hyve on itsehillintä.

Kun kaipaan piristystä, ostan pari englantilaista bitteriä, keitän kahvit ja kutsun ystäväni Andreas Murtosen pelaamaan Axis & Allies -sotal...
PuheenaiheYstävyys on muutakin kuin puhetta, mutta ilman sitä ei suhde syvene.
PuheenaiheAnne Salmela pukee kotonaan Järvenpäässä lenkkivaatteet ylleen, laittaa puhelimen kuulokkeet korviin ja astuu ovesta ulos. Samaan aikaan Limingassa Anni Riuttanen valmistautuu avaamaan yhteyden.
Daikini teki epätyypillisen rap-levyn, jolla hän pohtii teologisia ja filosofisia kysymyksiä.
Säännöllinen rukous pitää kerholapset Hely Salmen sydämellä ja auttaa häntä jaksamaan vapaehtoistyössä.

Orimattilalaiselle Hely Salmelle vapaaehtoistyö seurakunnassa merkitsee Jeesuksen opetus...
PääkirjoitusYhteiskunnan ja työelämän murroksessa pyristelevä yksilö kokee usein itsensä turvattomaksi ja arvottomaksi. Kodinomaisuudesta tunnettu perheyrityskin voi kadottaa ihmisläheisyytensä, kun firman päätök...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan