”Yrittäjällä on yleensä laaja suhdeverkosto"

Pekka Vaattovaara pyörittää Ylläksellä Siltalan lomapaikkaa. Sekin aika on nähty, kun yksityisyrittämistä vierastettiin seurakuntapiireissä. Kuva: Pekka Vaattovaaran albumi
Pekka Vaattovaara pyörittää Ylläksellä Siltalan lomapaikkaa. Sekin aika on nähty, kun yksityisyrittämistä vierastettiin seurakuntapiireissä. Kuva: Pekka Vaattovaaran albumi
Kolarilaista Pekka Vaattovaaraa voitaneen pitää yrittäjä-evankelistan perikuvana. Vaattovaaralle sähköyrityksen ja Ylläksen lomamökkitoiminnan pyörittäminen on ollut samalla tapa luoda kontaktipinta-alaa ihmisiin.

– Kiertelin kylillä tekemässä sähköistyksiä. Kyllä siinä tulivat ihmiset tutuiksi minulle ja minä ihmisille, Vaattovaara sanoo.

Energinen paikallisvaikuttaja laittoi itseään likoon kunnanvaltuustossakin viiden kauden ajan. Tavoite oli sama: palvella paikallisia
ihmisiä ja luoda kontakteja.

Yrittäminen ei sovi uskovalle?

Alku yrittäjänä seurakuntaympäristössä ei ollut Vaattovaaralle helpoin mahdollinen. Takavuosina yrittäjänä toimiminen ei ollut neutraali asia.

– Oli sellaista ajattelua, että uskovaisen pitää olla irti kaikesta. Ei voinut osallistua politiikkaan eikä ryhtyä yrittäjäksi.

– Jos yrittäjä tai poliitikko tuli uskoon, siitä oltiin mielissään. Mutta jo uskossa oleville ei sallittu pyrkimistä tällaiseen asemaan.

Asenteet seurakunnissa ovat muuttuneet jo vuosia sitten. Vaattovaara, 72, on yksi Kolarin helluntailaisten kivijalkapersoonia. Luottamustoimia on riittänyt myös helluntaiseurakuntien valtakunnallisissa yhdistyksissä, kuten Fida Internationalissa. Pekka Vaattovaara kertoo omaksuneensa äidiltään ”luonnollisen tavan elää uskosta, eikä vain olla uskossa”.

– Tämä on vaikuttanut voimakkaasti yrittäjyyteeni. Äitini oli myös paikkakunnan ensimmäinen vapaiden suuntien kristitty.

Perheessä on muutakin yritteliäisyyttä: isosisko Ulla pitää vaatekauppaa Kolarissa, vaikka hänelläkin ikää on jo 80 vuotta.

Huomispäivää en mä tunne

Vaikuttaminen yrittäjäjärjestöissä ja politiikan piirissä on ollut Pekka Vaattovaaralle luontevaa. Sieltä ovat peruja myös monet kontaktit virkamiehiin, johtajiin ja luottamushenkilöihin.

On käynyt niinkin, että Vaattovaaraa on uskovaisena musiikki-ihmisenä pyydetty laulamaan hengellisiä lauluja erilaisissa juhlatilanteissa.

Vaattovaara toimi aikanaan Kolarin yrittäjien puheenjohtajana muutaman vuoden ajan. Läksiäisissä ohjelmassa oli laulu yrittäjille.
Se oli hengellinen laulu, Huomispäivää en mä tunne.

– Olen halunnut Raamatun ohjeen mukaan harrastaa sen paikkakunnan parasta, johon minut on asetettu. Otan kantaa ja tartun asioihin luottamustoimissa. En ole tyrkyttänyt uskoa, olen ollut vain oma itseni.

Turistityötä Lapissa

Pekka Vaattovaara toivoo, että Lappi ymmärrettäisiin vapaa-ajan viettämisen alueena nykyistä paremmin myös ihmisten saavuttamisen
paikkana.

– Turistityön tulisi olla organisoidumpaa. Ihmisiä tulee tänne jatkuvasti kaikkialta kotimaasta ja ulkomailta.

Vaattovaara on huomannut saman kuin turistityöntekijät lämpimissä lomakohteissa: suomalaiset ovat lomilla ja omien arkiympyröidensä
ulkopuolella vastaanottavaisempia hengellisille asioille.

– Luterilaisen kirkon tunturipapit tekevät hyvää työtä. Heidät erottaa rinteissä ja laduilla.

Siltalan lomamökeillä asiakkaat ovat antaneet hyvää palautetta. Hengelliset asiat ovat läsnä, mutta eivät lyö silmille.

– Sellaista sen pitää turistityössä olla. Evankeliumi on esillä ja tarjolla, mutta ei päällekäyvällä tavalla.


AT


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja