Yhteyden rakentaja Yrjö Sariola on kuollut

Valtter Luoto (vas.) ja Lapuan piispa Yrjö Sariola tutustumassa uuteen raamattuopistoalueeseen Ison Kirjan vihkiäiskonferenssissa juhannuksena 1993. Kuva: Kaj Aalto
Valtter Luoto (vas.) ja Lapuan piispa Yrjö Sariola tutustumassa uuteen raamattuopistoalueeseen Ison Kirjan vihkiäiskonferenssissa juhannuksena 1993. Kuva: Kaj Aalto
Helluntailaisten kanssa virallisia oppineuvottelujakin käynyt emerituspiispa Yrjö Sariola on kuollut 84-vuotiaana, kertoo . Sariola toimi Lapuan hiippakunnan piispana vuosina 1974–1995 ja osallistui esimerkiksi helluntaiherätyksen uuden raamattuopiston Ison Kirjan vihkiäiskonferenssiin Keuruulla vuonna 1993.

Oppineuvotteluja helluntailaisten ja evankelis-luterilaisten välillä käytiin vuosina 1987–89. Piispa Sariola aloitti ne ensin Vapaakirkon kanssa ja pian myös helluntailaisten, kertoo Ristin Voitto -lehden silloin päätoimittaja Valtter Luoto.

– Prosessi aloitettiin nimenomaan Sariolan aloitteesta, ja neuvottelujen aloittamiseksi piti tehdä työtä myös luterilaisen kirkon elimissä. Piispa teki työtä sydämestään, ei kirkkopoliittisesta näkökulmasta.

Oppineuvottelujen jälkeen uskonyhteisöjen välille syntyi pysyvä neuvottelukunta, joka on toiminnassa edelleen. Evankelis-luterilaisessa kirkossa tehtiin myös virallinen päätös, ettei helluntailaisuutta enää kutsuta lahkoksi ja että esimerkiksi luterilaisten seurakuntien tiloja voidaan antaa helluntaiseurakuntien käyttöön.

Luoto kertoo, että hänen henkilökohtainen yhteytensä Sariolan kanssa säilyi molempien eläkevuosinakin.

– Minulla on hyvin lämpimät muistot yhteistyöstämme. Sariola kysyi aina nöyrästi ja arasti keskustelukumppaninsa mielipidettä asioihin, joista oltiin kenties eri mieltä.


Anna Lehtinen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja