Yhdessä osana suurta tarinaa

Maailman evankelioimiseen tähtäävän Lausannen liikkeen nuorten johtajien konferenssi yhdisti yli maanosa- ja kirkkokuntarajojen. Monikulttuuriset ja -kieliset ylistyssessiot takasivat sen, että länsimainen kristillisyys ei noussut tapahtumassa ylivertaiseen asemaan. Kuva: Ilkka Kujala
Maailman evankelioimiseen tähtäävän Lausannen liikkeen nuorten johtajien konferenssi yhdisti yli maanosa- ja kirkkokuntarajojen. Monikulttuuriset ja -kieliset ylistyssessiot takasivat sen, että länsimainen kristillisyys ei noussut tapahtumassa ylivertaiseen asemaan. Kuva: Ilkka Kujala
Yli tuhat 25–40-vuotiasta kristillistä vaikuttajaa yli 140 maasta saapui elokuun alussa Indonesian trooppiseen ilmastoon, pääkaupungissa Jakartassa toimivan kristillisen yliopiston kampukselle. Ilmapiiri oli innostunut, puheensorina jatkuvaa, ja ääntä täytyi korottaa saadakseen sen kuuluviin pöydän toiselle puolelle. Poliisit valvoivat tapahtumapaikkaa päivin ja öin. Osa niin sanotuissa suljetuissa maissa työskentelevistä osallistujista ei turvallisuussyistä voinut esiintyä tapahtumassa omalla nimellään.

Kyseessä oli evankelisen Lausannen liikkeen kolmas nuorempien johtajien konferenssi. Edellinen järjestettiin kymmenen vuotta sitten, ja seuraava on suunnitteilla jälleen kymmenen vuoden päähän. Tulevan vuosikymmenen ajan liikkeen vanhemmat johtajat sitoutuvat seisomaan nuorempien rinnalla evankeliumin työssä.

Tämänkertaisena teemana oli ”Yhdistyneenä suuressa tarinassa”.

Lausannen liikkeen tarkoituksena on yhdistää eri kirkkoihin kuuluvia evankelisia vaikuttajia ja ideoita lähetystehtävän loppuun saattamiseksi. Tavoitteena on, että jokainen maailman ihminen kuulee evankeliumin ja pääsee evankelisen seurakunnan yhteyteen. Lisäksi näkynä on, että seurakuntia johtavat Kristuksen kaltaisuuteen kasvaneet henkilöt ja että Jumalan valtakunta vaikuttaa jokaisella yhteiskunnan osaalueella.

”Tarvitsemme seurakuntiin lähetysherätystä”

Jakartan konferenssiviikon osallistujat olivat paikalla kutsuttuina. Eri maista oli ehdotettu tapahtumaan yhteensä noin 3 000 henkilöä, joista valittiin tuhat. Suomalaisia tapahtumaan pääsi neljä.

Euroopan Helluntaiyhteisön lähetysjaoston PEM:n operatiivisena johtajana työskentelevä suomalainen Veera Hug saapui tapahtumaan työkentältään Saksasta. Hän toivoo, että kansainvälinen helluntailiike verkostoituisi Lausannen liikkeen kanssa nykyistä vahvemmin.

– Iloitsen lähetysosaamisesta, jota evankelisella liikkeellä on. Tarvitsemme seurakuntiimme uuden lähetysherätyksen, Hug toteaa.

Tapahtuman ohjelma koostui kaikille yhteisistä kokoontumisista, pienryhmätyöskentelystä sekä mentoroinnista. Myös kontaktien luomiselle oli varattu aikaa. Missään kohdin ei raapaistu vain pintaa, vaan jokainen sana luotasi syvälle. Yhdessä ylistettiin, työskenneltiin, jaettiin unelmia ja työn haasteita.

Silmiinpistävää oli se, että länsimainen kristillisyys ei noussut ylivertaiseen asemaan. Jokainen kulttuuri sai olla esillä ylistäen Jumalaa omalla tyylillään.

Sanoma haavoitetusta Pelastajasta

Myös tapahtuman julistajat edustivat eri maanosia ja kulttuureja. Intialainen Ravi Zacharias  totesi, että evankeliumi täytyy pukea haavoitetun kulttuurin ilmaisumuotoon, koska se kertoo haavoitetusta Pelastajasta.

Lausannen liikkeen evankeliointijohtaja, amerikkalainen Becky Pippert puolestaan korosti, että tarvitsemme evankeliointiin kokonaisvaltaisen lähestymistavan, joka on raamattu-uskollinen, kulttuurisesti ajankohtainen, hengellisesti voimaannuttava ja ihmissuhteita rakentava.

Lausannen liike sai alkunsa vuonna 1974, kun amerikkalaisevankelista Billy Graham kutsui maailman evankelisia johtajia koolle Sveitsin Lausanneen. Timelehti kuvaili kokoontumista ehkä laajimpana, jota kristityt ovat koskaan historiassa pitäneet. Seuraavat maailmankonferenssit pidettiin vuonna 1989 Manilassa Filippiineillä ja 2010 Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa. Tapahtumat ovat koonneet tuhansia herätyskristillisiä johtajia, jotka vaikuttavat seurakunnissa, politiikassa, liikeelämässä tai tieteen parissa.

Liikkeen hengellinen näky on tiivistetty vuoden 1974 kokoontumisessa julkistettuun Lausannen julistukseen, jota monet lähetysjärjestöt käyttävät teologisena perusasiakirjanaan.


Henna Saarinen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja