Yhdessä lasten parhaaksi – Porin helluntaiseurakunta on mukana kaupungin järjestämässä lasten harrastustoiminnassa

Selviytyjät on hybridiharrastus, jossa yhdistetään liikuntaa ja taidetta luontoympäristössä. (Leea Toukola)
Selviytyjät on hybridiharrastus, jossa yhdistetään liikuntaa ja taidetta luontoympäristössä. (Leea Toukola)

Minni Heinilä 

Majanrakennusta, kiipeilyä ja ensiaputaitojen harjoittelua. Muun muassa näitä puuhataan Selviytyjissä, joka on 3.–4.-luokkalaisten luontoliikuntaharrasteryhmä Porissa. Samalla opitaan monia tärkeitä taitoja, kuten tiimityötä. 

Selviytyjät on yksi Porin kaupungin tarjoamista maksuttomista harrastusmuodoista, joka on kehitetty osana valtakunnallista Harrastamisen Suomen malli -hanketta. Porin helluntaiseurakunta on siinä mukana yhtenä palveluntuottajana. 

– Kuulimme, että kaupunki etsi harrastustoiminnan kumppaneiksi kolmannen sektorin toimijoita. Ajattelimme, että nyt on ovi auki yhteistyölle koulujen kanssa ja siihen kannattaa tarttua. Niinpä lähetimme hakemuksen, Porin helluntaiseurakunnan nuorisopastori Taneli Hieta-Koivisto kuvailee prosessia.

 

 

     Haluamme seurakuntana olla luotettava yhteistyökumppani.

 

Idean Selviytyjistä sai Porin kaupungin hankekoordinaattori Leea Toukola, joka on itsekin helluntailainen ja ollut aikoinaan mukana Royal Rangerseissa. Hän suunnitteli toimintakonseptin ja käynnisti ryhmät. 

– Harrastamisen Suomen malli mahdollistaa jokaiselle lapselle mieleisen harrastuksen koulupäivän yhteydessä. Korona-aikana monet ovat joutuneet luopumaan harrastuksistaan, ja nyt halutaankin parantaa nimenomaan näiden lasten hyvinvointia, Toukola kertoo. 

Porin helluntaiseurakunta on toteuttanut Selviytyjissä kiipeilyä ja mönkijöillä ajoa. 

– Kun keräsin lapsilta palautetta, niin juuri nämä kerrat olivat tykätyimpiä. Olemme sopineet yhteistyön jatkumisesta myös kevään ajan, Toukola sanoo. 

 

Koska Selviytyjät on Porin kaupungin alaista harrastetoimintaa, se ei voi olla tunnustuksellista. 

– Olen kuitenkin saanut avoimesti kertoa lapsille, mistä tulen ja minkälaista toimintaa seurakunnassamme on heidän ikäisilleen, Taneli Hieta-Koivisto sanoo. 

Hän pitää yhteistyötä hyvänä tapana saada kontaktia paikallisiin lapsiin, tehdä seurakuntaa tunnetuksi myönteisellä tavalla ja madaltaa näin sen kynnystä. 

– Haluamme seurakuntana olla luotettava yhteistyökumppani ja luoda hyvät suhteet paikallisiin toimijoihin. Yhteistyön rakentamisessa on tärkeää olla avoin ja rehellinen ja keskittyä yhteisiin tavoitteisiin: tässä tapauksessa lasten hyvinvointiin. 

– Seurakuntien kannattaisi hyödyntää enemmän yhteistyötä eikä aina vain luoda omia järjestelmiä. On monia hankerahoja ja avustuksia, joita voi hakea edistääkseen hyvinvointia omalla paikkakunnallaan, Hieta-Koivisto vinkkaa.

 




40/201

Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja
Traumatietoisuutta lasten kohtaamiseen – ViaDia ry panostaa huostaanotettuihin, adoptoituihin ja kotimaastaan paenneisiin lapsiin
Tapaamisia vuosikymmenien jälkeen – Nuorisokuoro on jättänyt monelle lähtemättömän myönteisen jäljen