Vuoden kristillinen kirja -kilpailussa laadukas taso

Vuoden kristillinen kirja julkistetaan ensi viikonloppuna Helsingin kirjamessuilla. Valinta tehdään jo 23. kerran.

Kristilliset kustantajat ry:n puheenjohtaja Juha Vähäsarja kertoo Seurakuntalainen.fi-uutismedialle, että tänä vuonna kilpailuun osallistuneiden teosten syvällinen ja painava sisältö yllätti hänet.

– Taso oli tasaisen laadukas, Perussanoma Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Vähäsarja sanoo.

Hänen mukaansa joitakin hienojakin kirjoja jouduttiin karsimaan kilpailusta pois.

– Ehdokkaaksi sopivia kirjoja oli samoissa genreissä useampia, joten jouduimme valitsemaan hyvien vaihtoehtojen väliltä. Joukossa oli myös rankkoja teoksia, jotka kuvaavat aikaamme ja ehkä myös vaikeista asioista puhumisen avoimuutta.

Vaikka kristilliset kustantajat elävät vaikeita aikoja, Suomessa tuotetaan Juha Vähäsarjan mukaan kielialueen kapeudesta huolimatta edelleen hyvää kristillistä, ajan hermolla olevaa kirjallisuutta.

Vain kuusi teosta loppukilpailuun

Kristilliset kustantajat ry on järjestänyt Vuoden kristillinen kirja -kilpailun vuodesta 1994 lähtien. Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä kolmetoista kustantajaa.

Aiemmin yhdistyksen hallituksen valitsema esiraati karsi kilpailuun lähetetyistä teoksista kymmenen finalistia. Tänä vuonna finaaliin kelpuutettiin vain kuusi kirjaa. Kristillisistä kustannustaloista Kirjapaja ja Perussanoma ovat edustettuina loppukilpailussa kahdella teoksella, Aikamedia ja Karas-Sana yhdellä.

Raatiin kuuluu kirjaston edustaja, kirjakauppojen edustaja, median edustaja, kirjallisuuden aktiivinen maallikkoharrastaja sekä kaksi jäsentä Kristillistä kustantajista. Voittajakirjan valitsee tänä vuonna Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, ja se julkistetaan Helsingin kirjamessuilla sunnuntaina 30. lokakuuta.

Myös suurella yleisöllä on mahdollisuus äänestää ja valita oma suosikkinsa.

Koetelkaa kaikki -kirja antaa välineitä arviointiin

Aikamedian julkaisemista kirjoista Vuoden kristillinen kirja -finaaliin valittiin Leevi Launosen  ja Elina Raution koostama teos Koetelkaa kaikki – suuntaviittoja aikamme hengellisten ilmiöiden arviointiin. Kirja julkaistiin viime keväänä, ja siitä jouduttiin ottamaan nopeasti myös uusintapainos.

Kirjoittajien mukaan aikamme äärikarismaattiseen julistukseen, ihmiskäsitykseen ja pneumatologiaan sisältyy usein epäterveitä piirteitä ja painotuksia, joita on syytä arvioida Raamatun valossa.

– Kirjan lähtökohtana oli tarjota apuvälineitä raamatulliseen arviointiin kristitylle, joka elää rajatonta hengellistä tarjontaa sisältävässä nykyajassa, kirjan toimittaja Elina Rautio kertoo.

Koetelkaa kaikki -kirja on herättänyt Suomessa kiinnostusta yli kirkkokuntarajojen, ja myös useat helluntaiseurakunnat ovat järjestäneet sen aihepiiriin liittyen seminaaritapahtumia. Esimerkiksi viime viikonvaihteessa tällainen seminaari järjestettiin Lahden ja Turun helluntaiseurakunnassa, joissa luennoitsijoina olivat kirjan artikkelien kirjoittajat.

Kirjan toimittajien mukaan hengellisten ilmiöiden terve, tasapainoinen ja rakentava arviointi on entistä tärkeämpää. Kypsä arviointitaito on myös jotain aivan muuta kuin se perusteeton ja epäkristillinen julistajien teilaaminen, jota näkee usein sosiaalisessa mediassa.

– Koetelkaa kaikki -kirjan tarkoitus ei ole mustamaalata kristillisiä toimijoita tai luoda vastakkainasettelua uskovien välille. Terveeseen koettelemiseen kuuluu myös kyky ”pitää se, mikä on hyvää” ja siunata eri tavalla ajattelevia kristittyjä, Elina Rautio painottaa.

Elämäntyönsä kirjojen parissa tehnyt ja loppukilpailuun päässeitä teoksia Seurakuntalaiselle arvioinut rovasti Reijo Huuskonen näkee helluntai-karismaattisella liikkeellä olevan tarvetta sisäiseen arviointiin. Hänen mukaansa karismaattiset yhteisöt ovat maailmalla ja Suomessakin kasvavimpia mutta samalla myös hajaantuvimpia liikkeitä, jotka kätkevät sisäänsä mitä oudoimpia ilmiöitä.

– Onkin korkea aika tämän kristikunnan vahvan haaran sisäiseen keskusteluun, Huuskonen toteaa.


Heikki Salmela, Leevi Launonen


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja