Voikkaan Saalem-seurakunta 100 vuoden ikään – tuhopolttokaan ei lannistanut

Porkan suku on ollut merkittävä dynamo Voikkaan Saalem-seurakunnan historiassa. Isä-Joel (kesk.) on siirtynyt jäähdyttelemään ja poikansa Petri Porkka toimii nykyisin vanhimmiston puheenjohtajana ja monessa käytännön työssä mukana. Keskustelukumppanina juhlassa mukana ollut seurakuntaa palvellut saarnaaja Torsti Heinonen (edessä). (Reijo Vaurula)
Porkan suku on ollut merkittävä dynamo Voikkaan Saalem-seurakunnan historiassa. Isä-Joel (kesk.) on siirtynyt jäähdyttelemään ja poikansa Petri Porkka toimii nykyisin vanhimmiston puheenjohtajana ja monessa käytännön työssä mukana. Keskustelukumppanina juhlassa mukana ollut seurakuntaa palvellut saarnaaja Torsti Heinonen (edessä). (Reijo Vaurula)

9.10.2023 | Reijo Vaurula

Paperiteollisuuden kehittyminen maassamme heijastui myös seurakunnalliseen toimintaan ja 1920-luvulla perustettiin muutamille teollisuuspaikkakunnille ensimmäiset helluntaiseurakunnat. Kymenlaaksossa Karhulan ja Voikkaan helluntaiseurakunnat olivat ensimmäisten joukossa koko maassa.

Opettajaksi Voikkaalle vuonna 1915 tullut Tatu Sarpola aloitti aktiivisen toiminnan pitämällä hengellisiä kokouksissa koululla ja kodeissa. Ensimmäiset kastejuhlat pidettiin vuonna 1919 Selänpäässä. Uskovien joukko kasvoi nopeasti (kuva vuodelta 1921), ja 13. lokakuuta 1923 Voikkaalle perustettiin Saalem-seurakunta, mikä on säilynyt seurakunnan nimenä koko ajan.

Sarpola palveli seurakuntaa kolmen vuoden ajan ja hänen jälkeensä kutsuttiin saarnaajaksi Otto Oksman, joka palveli samaan aikaan Kymintehtaan (nyk. Kuusankosken) ja Kouvolan helluntaiseurakuntien työntekijänä.

Voikkaan helluntaiseurakuntaa ovat palvelleet alkuvuosikymmeninä Otto Pyykkönen, Niilo Heimonen, Eino Vallasvirta, Esko Vanhala, Toivo Marttala ja Pentti Manninen.

Viime vuosikymmeninä paimenen tehtäviä ovat hoitaneet Gunnar Vartiainen, Viktor Martiskainen, Esko Rautio, Martti Ahvenainen, Torsti Heinonen, Tapio Stenlund, Joel Porkka, Anne Palomäki (Lalu), Veikko Siekkinen, Ari Tanhula, Reima Flyström ja Jussi Heikkilä.

Voikkaan Saalem-seurakunnan työmuotoihin ovat koko sen toiminta-ajan kuulunut tiiviisti aktiivinen evankelioimistyö, lähetystyö ja lapsityö. 

Mainittakoon, että Voikkaalla on järjestetty katkeamatta jo 104 vuoden ajan kesäjuhlia, alkuvuosikymmeninä teltassa, viime vuosina rukoushuoneen tiloissa.

 

Tuhopolttaja iski vuonna 2000

Ensimmäinen seurakunnan rukoushuone hankittiin jo ennen seurakunnan järjestäytymistä. Tiloista jouduttiin luopumaan parin vuoden kuluttua ja seuraava rukoushuone tehtiin talkootyönä. Se palveli vuoteen 1959 asti, jolloin seurakunta osti urheiluseura Voikkaan Viestin talon ja se palveli seurakuntaa 40 vuoden ajan.

Vuonna 2000 toukokuussa tuhopolttaja murtautui rukoushuoneen tiloihin ja sai rakennuksen syttymään niin, että siitä jäi vain savuava rauniokasa.

Tulipalon jälkeen seurakunta sai ostettua tien toiselta puolen entisen SYP-pankin rakennuksen ja niissä tiloissa seurakunnalla on nykyisin hyvät ja monipuoliset tilat.

100-vuotisjuhlassa juhlapuheen piti seurakunnassa usein vieraileva pastori Raimo Rahnasto, seurakunnan kuoro ja soittokunta loivat pirteän musiikilliseen ilmeen. 

Mainittakoon, että seurakunnan soittokunnalla on silläkin perinteitä – se on perustettu jo vuonna 1958.
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita