Viranomaispäätös kaatoi tapahtuman – YC peruuntuu jälleen (päivitetty 18.8.)

Maanantaisen päätöksen myötä Youth Celebrationia eli YC2021-tapahtumaa ei järjestetä elokuun viimeisenä viikonloppuna.

– Valitettavasti tartuntatautitilanteen valtakunnallisesta heikkenemisestä ja tiukentuneista rajoituksista johtuen, tapahtumalle ei saatu tartuntatautiviranomaisten hyväksyntää, joka on tapahtumien yleisötilaisuuden järjestämisen edellytys, IK-opiston rehtori Tanja Laulainen avaa. 

 

Noin viikko sitten järjestettiin suht samankokoinen Retro-tapahtuma. Minkälainen prosessi sen kanssa käytiin? Kysymys kuulunee täsmällisesti, miksi Retro onnistui mutta YC ei.

– Iso Kirja ry:n ja Iso Kirja -opiston varautumisryhmä on vastannut molempien tapahtumien Covid-19-pandemiaan liittyvän varautumissuunnitelman tekemisestä. Tuo suunnitelma lähetettiin hyväksyttäväksi paikalliselle tartuntatautiviranomaiselle. Heinä-elokuun vaihteessa vielä saimme tartuntatautiviranomaisilta hyväksynnän Retron varautumissuunnitelmasta. Kun nyt lähetimme YC:n varautumissuunnitelman, valtakunnallisesta tautitilanteesta johtuen tartuntatautiviranomainen ei enää hyväksynyt suunnitelmaa, eikä suositellut tapahtuman järjestämistä, Tanja Laulainen kertoo.

 

– Reilu viikko sitten lähetimme myös tapahtumatiedotteen poliisille YC2021-tapahtumasta, poliisi edellytti tapahtumalta tartuntatautiviranomaisen hyväksyntää, jota emme saaneet.

– Keskeisin syy Retron onnistumiseen on sen noin kuukautta varhaisempi ajankohta. Tartuntatautitilanne paheni oleellisesti valtakunnallisesti muutamassa viikossa ja eri alueiden Aluehallintoviranomaiset kiristivät kokoontumisrajoituksia ja niihin liittyviä turvallisuusvaatimuksia, mm. lisäsivät lohkovaatimuksen tapahtumalle. YC:n kohdalla suuri määrä osallistujia olisi tullut alueilta, joissa on jo tiukempi kokoontumisrajoite ja valtakunnallisen tapahtumanjärjestäjän velvoite on huomioida valtakunnallinen tartuntatautitilanne. Näin kireästi annetuilla vaatimuksilla tapahtuman toteuttaminen oli mahdotonta.

Tanja Laulainen arvioi, että ikäryhmä ja rokotuskattavauus oli myös yksi päätökseen vaikuttava tekijä.

 

– Retroon tulleiden ikäisillä henkilöillä on ollut mahdollisuus halutessaan hankkia kaksi rokotetta, kun taas nuorten ikäryhmän rokotukset ovat osittain vasta alkamassa. Lisäksi tällä hetkellä tartuntojen leviäminen ja vakavan taudin riski kohdistuu juuri nuorten ikäryhmään.

– Tämä asia tuli meille järjestäjille valtavana pettymyksenä.

Järjestäjän mukaan YC:n tuomaa näkyä ja merkitystä nuorille ei unohdeta.
– Käännämme toiveikkaana katseen tulevaan vuoteen.
– Valtakunnallisen nuorisotyön merkeissä pyrimme myös tuottamaan koronatilanteen puitteissa mahdollisia nuorten kohtaamisia syys- ja kevätkauden aikana.



40/201

Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja
Traumatietoisuutta lasten kohtaamiseen – ViaDia ry panostaa huostaanotettuihin, adoptoituihin ja kotimaastaan paenneisiin lapsiin
Tapaamisia vuosikymmenien jälkeen – Nuorisokuoro on jättänyt monelle lähtemättömän myönteisen jäljen