Venäläispastori: Seurakuntalaiset ovat peloissaan

Venäjän ensimmäinen uusiin uskontolakeihin liittyvä oikeustapaus päättyi onnellisesti: oikeuteen haastettu Hare Krishna -uskova vapautettiin syytteistä
Venäjän ensimmäinen uusiin uskontolakeihin liittyvä oikeustapaus päättyi onnellisesti: oikeuteen haastettu Hare Krishna -uskova vapautettiin syytteistä
Venäjällä on järjestetty ensimmäinen uusiin uskontolakeihin liittyvä oikeudenkäynti. Etelävenäläisessä Cherkesskin kaupungissa uskonnollista kirjallisuutta kadulla jakanut Hare Krishna -uskova vapautettiin lopulta syytteistä, koska hänen katsottiin levittäneen kirjallisuutta yksityishenkilönä eikä pyrkineen saamaan ihmisiä liittymään uskonnollisen yhteisön jäseneksi.

Vapauttavaa tuomiota on pidetty Venäjän vähemmistöuskontojen ja -kirkkojen kannalta myönteisenä ennakkotapauksena.

Venäjällä astui 20. heinäkuuta voimaan laaja terrorismin ja ääriryhmien vastainen lakipaketti, joka sisältää myös vakiintuneiden uskonnollisten yhteisöjen toimintaa koskevia rajoitteita. Suurimpina ongelmina protestanttikirkkojen kannalta on pidetty laissa lähetystyölle annettavaa määritelmää sekä kodeissa tapahtuvan evankelioinnin rajoittamista.

Toisaalta lakitekstiä on pidetty monitulkintaisena ja voimassa olevan muun lainsäädännön kanssa ristiriidassa olevana.

”Me edelleen odotamme”

Laki herätti jo etukäteen huolta monissa maan uskonnollisissa vähemmistöyhteisöissä, ja tunnelma evankelisissa seurakunnissa on edelleen hermostunut, Ristin Voiton haastattelema Venäjän Helluntaikirkon pastori ja piispan sihteeri kertoo. Toimintaedellytykset turvatakseen hän ei halua esiintyä julkisuudessa nimellään.

– Kaikki ovat peloissaan, eikä kukaan tiedä, miten lakia tullaan soveltamaan: miten me voimme evankelioida tulevaisuudessa, miten jakaa uskostamme, miten soluryhmät voivat toimia. Viranomaiset voivat tulla ihmisten kotiin ja syyttää lähetystyön tekemisestä; he voivat tehdä, mitä haluavat, pastori sanoo.

Hänen tietojensa mukaan Venäjällä on lain voimaantulon jälkeen sattunut ainakin muutamia tapauksia, joissa poliisit ovat tunkeutuneet evankelisen seurakunnan kokoontumiseen ja kirjanneet kaikkien paikallaolevien nimet. Näitä ihmisiä ei kuitenkaan syytetty mistään.

– Me edelleen odotamme, mitä tulee tapahtumaan. Laki on aika epämääräinen, ja eri viranomaiset voivat käyttää sen eri kohtia eri tavalla.


Heikki Salmela

Mielipide
35/2016

MielipideAlkoholi synnyttää suomalaisten helluntaiuskovien parissa isoja tunteita, vaikka keskustelua lehden sivuilla oli paljon vähemmän kuin odotin – ja sekin vielä asiallista. Kiitos siitä.

Suomessa...
MielipideLeevi Launosen pääkirjoitus ”Takaisin uskon ytimeen” (RV 33) oli aivan mahtava ja todella asian ytimeen menevä. Kirjoitusta lukiessani koin suurta iloa, ja olen täysin samaa mieltä Launosen kanssa....
MielipideLuitko pastori Tuomas Harrin kirjoittaman opetuskirjoituksen Ristin Voitossa otsikolla ”Jumala loi musiikin” (RV 27)?

Itseltäni hänen kirjoituksensa meinasi jäädä rakennuskiireiden vuoksi lukem...
MielipideOlen seurannut mielenkiinnolla viime aikoina käytyä debattia ylistysmusiikista ja niin sanotusta perinteisestä seurakuntamusiikista. Ihmettelen todella tätä tilannetta, joka on syntynyt viime vuosien...
MielipideSuomen helluntailiikkeessä valitetaan herätyksen ja siunauksen puutetta. Ehkäpä yhtenä syynä siihen on luopuminen Jumalan elämän alkuasetuksista.

Maailmassa tämä luopumus näkyy ihmisen irtiotto...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan