Venäjän uskovat luovivat lähetystyökiellon kanssa

Eduard Grabovenko pyysi suomalaisia jatkamaan työtä Venäjällä, koska maa tarvitsee Kristusta. Tulkkina toimi Heikki Jäntti. Kuvat: Ruut Ahonen
Eduard Grabovenko pyysi suomalaisia jatkamaan työtä Venäjällä, koska maa tarvitsee Kristusta. Tulkkina toimi Heikki Jäntti. Kuvat: Ruut Ahonen

Venäjä nyt -seminaari Tampereen helluntaiseurakunnassa 12. joulukuuta päivitti näkymää Venäjän uskovien ja hengellisen työn tilanteeseen. Fidan, Avainmedian ja Tampereen helluntaiseurakunnan järjestämässä päivässä vieraili Venäjän Helluntaikirkon piispa Eduard Grabovenko, jota tulkkasi Heikki Jäntti Avainmediasta.

 

Päivi ja Reijo Sirén saivat seminaarista hyvää tietoa työhönsä Käkisalmen alueella.
Päivi ja Reijo Sirén saivat seminaarista hyvää tietoa työhönsä Käkisalmen alueella.
Venäjällä heinäkuussa voimaan tullut terrorisminvastainen laki on herättänyt huolta myös Suomessa. Laki on rajoittanut merkittävästi viestintää ja lisännyt viranomaisvalvontaa. Evankelisten uskovien kannalta sen hankalimpiin pykäliin kuuluu lähetystyön täyskielto yksityisasunnoissa.

 

– Kotikokouksessa ei voi kutsua uskoon, mutta muotomenona kaikki yhdessä voivat rukoilla. Jos taas sanoo yhdelle, että olet syntinen ja sinun pitää tehdä parannusta, se on jo lähetystyötä, Grabovenko havainnollisti.

 

Rajoituksia ja herätystä 

Lähetystyökielto on haastanut myös yli viisi vuotta jatkuneen Venäjän kansat Jeesukselle (aiemmin Vuosi Jeesukselle) -evankeliointikampanjan, josta on lähtenyt viriämään käytännössä Venäjän historian suurin herätys. Sen 48 tiimiä kiertävät maata pikkukyliä myöten kertomassa Jeesuksesta, ja jo kolmisen miljoonaa ihmistä on lausunut heidän kanssaan syntisen rukouksen.

 

Eduard Grabovenko ounastelee evankeliointikampanjan olevan osasyy säädösten kiristymiseen.

 

– Kun kuulin laista, minulla oli tunne, että se on suunnattu projektiamme vastaan. Toinen syy on se, että ulkomaalaisten tuloa voitaisiin rajoittaa.

 

Kampanjaa jatketaan nyt kieli keskellä suuta. Esimerkiksi Uutta testamenttia ei voi enää ojentaa kodissa, vaan tulee astua kynnyksen yli ulos.

 

– Tässä kuljetaan aivan kuin miinakentällä ja täytyy olla varovainen. Se on murheellista ja vähän huvittavaakin, mutta paniikkiin ei ole syytä, Grabovenko sanoi.

 

Hänen mukaansa Venäjällä Herran työ ei ole koskaan ollut helppoa.

 

– 1990-luvulla oli enemmän vapautta kuin nyt, mutta nyt sitä on enemmän kuin 30 vuotta sitten. Kaikki riippuu siitä, miten katsoo.

 

Tarkkuutta viisumeihin

Seminaarissa piispalta kysyttiin etenkin uuden lain vaikutuksista viisumeihin.

 

– En suosittele tulemista turistiviisumilla, Grabovenko vastasi.

 

– Sillä ei voi enää avata suutaan kokouksessa, vaan pitää olla uskonnollinen viisumi.

 

Piispa kehotti hakemaan viisumia ensisijaisesti paikkakunnalta, jonne aikoo matkustaa, sillä paikallistasolla luvat menevät usein paremmin läpi. Viisumiasioista on julkaistu venäjäksi opaskirja, joka tullaan kääntämään myös englanniksi.

 

Oriveteläiset Päivi ja Reijo Sirén ovat tehneet lähes kahdeksan vuotta Hervannan Katukappelin lähettäminä kotievankeliointia Käkisalmen alueella ja toimittaneet sinne suuria kuormia humanitääristä avustusta.

 

– Tämä uusi laki vaikuttaa meihinkin. Kotievankeliointi on kiellettyjen listalla. Ja varsinkin nyt, kun meillä on bisnesviisumi, meidän täytyy harkita uskonnollisen viisumin anomista seuraavaksi, jos meinaamme kulkea.

 

Sirénit ovat silti luottavaisia jatkosta, koska ovat kokeneet työssä niin usein tarkkaa Jumalan johdatusta.

 

– Monta kertaa on ihmetelty, että minkä takia avustuskuormaan tulee juuri tällaista tavaraa, mutta kun olemme menneet rajan yli, siellä on ollut tarve juuri sille.

 

Ei loppu vaan alku

Tähän mennessä Venäjän terrorisminvastaisesta laista on seurannut 18 sanktiotapausta. Joukossa on pidätyksiä ja ulkomaalaisten karkotuksia. Neljä evankelistaa on saanut sakot toiminnastaan. Tilanne elää koko ajan, ja esimerkiksi Helluntaikirkon aiempi ajatus kirjoittaa evankelistoille lähetystyöluvat on osoittautunut riskiksi.

 

– Yksityishenkilön sakko on minimaalinen verrattuna yhteisön sakkoon, joka johtaa helposti konkurssiin. Totesimme, että meidän on parempi lunastaa jäseniämme ulos pienellä rahalla kuin maksaa isompi sakko.

 

Uusi tilanne sinänsä on evankelisten uskovien luokittelu "terrorismilokeroon".

 

– Meitä ei vainota vain, koska uskomme, vaan koska joku luulee, että olemme uhka hallitukselle, Grabovenko selventää.

 

Suomalaisia helluntaipiispa kiitti sitkeästä idäntyöstä ja toivoi, että lain sijaan täällä huomattaisiin Venäjän herätys.

 

– Jos ajattelette, että Venäjän-työssä loppu on käsillä, minun sanomani on, että nyt se vasta alkaa!

  

Lisää aiheesta Ristin Voitossa 1/2017.

 

 

Ystäväksi venäläinen vauvaseurakunta?

Venäjän helluntaikirkon evankelioimisen ja lähetystyön johtaja Ivan Borichevsky on ehdottanut, että suomalaisseurakuntien ja nuorten venäläisseurakuntien välille luotaisiin uusia ystävyyssuhteita. Rahaa ei välttämättä liikuteltaisi, mutta rukouksia ja rohkaisua sitäkin enemmän.

 

Ruotsissa 1970-luvun lopulla 500 seurakuntaa alkoi rukoilla jonkin tietyn Venäjän kansan puolesta, ja sata seurakuntaa loi ystävyysseurakuntasuhteen tämän "kummiuden" pohjalta.

 

– Aluksi ajateltiin, että se on avuksi vain Venäjälle. Myöhemmin todettiin, että ystävyydestä onkin paljon suurempi hyöty Ruotsin seurakunnille, sanoo Tukholman suomalaisen Filadelfia-seurakunnan pastori Rauli Lehtonen.

 

Fidan Venäjän maakoordinaattori Pekka Ylenius näkee ystävyysseurakuntamallin suorastaan avoimena ovena Venäjälle.

 

– Jos voisin, veisin nuoria rajan taa käymään, mutta kun se ei nyt vain käy. Voimme kuitenkin mennä seurakunnan kautta. Otetaan tämä ystävyysseurakuntapyyntö vastaan, hän vetoaa.

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja