Varkaudessa uusia kokeiluja seurakuntatyössä – "Nyt tarvitaan uudenlaista kohtaamista"


Miten seurakunnan kynnystä voisi madaltaa, uusia ihmisiä tavoittaa tehokkaammin ja puhua aiheista, jotka koskettavat? Miten yhteistyötä saisi vahvistettua muiden paikallisten toimijoiden ja lähiseurakuntien kanssa? Millainen tilaisuus olisi sisällöltään monipuolinen, mutta simppeli järjestää? 

Tällaisia kysymyksiä pohti Leppävaaran ja Heinäveden helluntaiseurakuntien pastori Tero Huvi ja sai idean Sanat – puhetta kirjoista -paneelikeskustelutilaisuuksista, joita on toteutettu tämän syksyn aikana Varkauden helluntaiseurakunnassa kaksi kertaa. Kolmas tilaisuus järjestetään 12. joulukuuta. 

– Nyt tarvitaan uudenlaista kohtaamista. Ihmisillä on tarve kommunikoida ja kuunnella toisiaan. Juuri siihen tarpeeseen tämä idea tuntuu vastaavan, Huvi iloitsee. 

Tilaisuuden rakenne on yksinkertainen: aloitus, lyhyt esittelyvideo keskustelussa olevasta kirjasta, paneelikeskustelu ja kahvit. Ei rukouksia, alkulauluja, musiikkiryhmiä. Silti hengellisyys tulee vahvasti mukaan. 

– Hengellisten kirjojen sanoma puhuttelee. Näissä tilaisuuksissa juuri kirja ja sen tarina pidetään keskiössä. 

Keskustelijat ovat pääsääntöisesti seurakunnallisen toiminnan ulkopuolelta. 

– Meillä on helposti taipumus puhua omillemme omiemme kanssa, mutta jos haluamme tavoittaa uusia ihmisiä, kannattaa ajatella ”boksin ulkopuolelta”, Huvi rohkaisee. 

Tilaisuudet ovat koskettaneet eri-ikäisiä ja tavoittaneet Aikamedian Facebook-livelähetysten kautta laajan yleisön, sillä ensimmäistä tilaisuutta seurasi 939 ja toista 1 173 katsojaa. 

Huvi kertoo saaneensa parikymmentä yhteydenottoa edellisen tilaisuuden jälkeen. Eräs palaute oli, että henkilö oli vapautunut peloistaan. 

– Se kertoo siitä, että kirjojen myötä vaikeitakin asioita tulee valoon, kun vain uskallamme puhua toistemme kanssa avoimesti, Huvi kiteyttää. 

 

Anniina Jakonen

 
40/201

Globaali helluntaiteologia esillä Åbo Akademissa – Keskustelu nostaa hitaasti päätään suomalaisessa yliopistomaailmassa
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa