Vapaakirkko täydentää Suomen kansalliskokoelmaa

Muun muassa nämä soljet päätyvät Kulttuurien museon kokoelmiin.
Muun muassa nämä soljet päätyvät Kulttuurien museon kokoelmiin.

Suomen Vapaakirkko lahjoittaa lähetyskentiltä kerätyt etnografiset esinekokoelmansa Suomen kansallismuseoon kuuluvalle Kulttuurien museolle. Noin 600 esineen kokoelma on Suomessa erittäin merkittävä. Se sisältää esineistöä eri maista Aasiasta ja Afrikasta. Lahjoituksen myötä esineistä tulee osa kansalliskokoelmaa. 

 

Valtaosa kokoelman vanhimmasta esineistöstä on peräisin Intiasta Himalajan etelärinteiltä, jonne vapaakirkollinen Skandinaavinen Allianssilähetys perusti ensimmäiset lähetysasemansa 1800-luvun lopulla. Himalajan-lähetyksen määränpää oli Tiibet, jonne ei kuitenkaan poliittisista syistä ollut pääsyä. 

 

Pyrkimys päästä Tiibetiin näkyy silti kokoelman sisällössä: muun muassa pukuja ja rituaaliesineitä hankittiin kertomaan tiibetiläisten tavoista ja uskonnosta. Kotimaassa käydessään lähetystyöntekijät esittelivät esineistöä suomalaiselle yleisölle tarkoituksena hankkia varoja ulkolähetyksen kustannuksiin. Samalla esineistö kertoi vieraista kulttuureista. 

 

Kotimaassa kiertäneiden ”matkalaukkunäyttelyiden” lisäksi esineistö on ollut esillä Vapaakirkon omissa näyttelyissä. Esineitä on myös lainattu museonäyttelyihin, muun muassa Tampereen Vapriikissa 2008 esillä olleeseen laajaan Tiibet-näyttelyyn.

 

Kansallismuseossa kokoelma tutkitaan ja konservoidaan. Se myös täydentää museoon jo 1900-luvun alussa hankittua Vapaakirkon Himalaja-kokoelmaa, joka sisältää muun muassa ensimmäiset bhutanilaiset esineet Suomen museokokoelmissa.

 

Vapaakirkossa on nykyisin jäseniä noin 16 000. Kirkkokunta tekee edelleen monipuolista lähetys- ja kehitysyhteistyötä eri puolilla maailmaa.

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja