Tiistai 25. kesäkuuta.
Nimipäivää viettää Uuno, Uno

Vantaalla pohditaan nyt, miten seurakunnat voisivat tukea ihmisiä surussa

Viertolan koululle syntynyt kynttilämeri sai ylleen lumivaipan surman jälkeisenä aamuna. (AT)
Viertolan koululle syntynyt kynttilämeri sai ylleen lumivaipan surman jälkeisenä aamuna. (AT)

5.4.2024 | Anssi Tiittanen 

Vantaan Minttukirkon läksykerhossa oli keskiviikkona ymmärrettävästi yksi puheenaihe yli muiden. 

Alakouluikäisille suunnatussa iltapäiväkerhossa on käynyt lapsia myös Viertolan koulusta. Tiistaisen surmatyön tekijän ja uhrien nimet olivat jo lasten tiedossa ennen niiden valumista julkisuuteen. 

Läksykerhossa sytytettiin monta kynttilää. Omansa saivat niin kuollut poika, haavoittuneet, uhrien läheiset, kaikki oppilaat ja opettajat kuin tekijä ja hänen läheisensäkin. 

– Mukana hiljaisessa hetkessä oli reilut kaksikymmentä lasta, lapsityöstä vastaava pastori Markus Bäckroos kertoo. 

– Vilkkaimmatkin pystyivät hillitsemään itsensä ja olemaan hiljaa. Se oli merkille pantavaa. 

– Ne, joilla oli jokin kontakti kuolleeseen poikaan tai loukkaantuneisiin tyttöihin, olivat kaikkein vakavimpia. Etenkin nuorimmilla läksykerholaisilla oli todella paljon kysyttävää. 

Läksykerhon osanottajamäärä ylitti ennätykset, yhteensä lapsia oli mukana kolmekymmentä. Seurakuntaan tuntui olevan tulijoita reilu vuorokausi kauhistuttavien tapahtumien jälkeen, jossa 12-vuotias koululaispoika ampui kuoliaaksi yhden luokkatoverinsa ja haavoitti kahta muuta vakavasti.

 

 

      Vantaan seurakunnat ovat tarjonneet halukkaille keskusteluapua.

 

Markus Bäckroosin mukaan Viertola on aivan tavallinen koulu. Hän vieraili koululla kuukausi sitten pitämässä esittelevän tunnin helluntaiseurakunnasta vitosluokkalaisille. 

– Ei ole tullut esiin mitään, miksi juuri Viertolassa voisi tapahtua jotain tällaista. 

Viertolan tragedian taustoista on vain vähän vahvistettua tietoa. Tällä hetkellä näyttäisi kuitenkin siltä, että kysymys on ollut koulukiusaamisesta. 

– On vaikeaa nähdä, että kukaan voisi tehdä näin pahoin ilman että jotain pahaa on taustalla, vaikka se ei teekään tekoa yhtään oikeutetuksi. 

– Myös lasten kanssa puhuttiin, että tällaista ei tapahtuisi, jos kaikki voisivat elää sovinnossa eikä olisi kiusaamista.

 

 

      Seurakuntiin kaivattaisiin kipeästi nuorisopastoreita.

 

Ensimmäisinä päivinä tragedian jälkeen luterilaisten seurakuntien tilaisuuksissa oli paljon vantaalaisia. Vantaan seurakunnat ovat myös tarjonneet halukkaille keskusteluapua, mukaan lukien helluntai- ja vapaaseurakunnat. 

Vantaan helluntaiseurakuntien ja Vapaakirkon pastoreita myös kokoontui torstaiaamuna Zoom-rukoustilaisuuteen, jossa muistettiin uhreja ja omaisia sekä kouluja ja opettajia, jotka joutuvat usein valmiiksi haastavassa tilanteessa luomaan turvallisuuden ja avoimuuden tunnetta luokissa.  

Rukouksissa pyydetiin myös, että seurakunnat voisivat enemmän olla tukemassa alueensa lapsia ja nuoria. Seurakuntiin kaivattaisiin myös kipeästi nuorisopastoreita.  

Tilanne nousi rukousaiheeksi myös torstaisessa Helluntaikirkon pastoriwebinaarissa. Perjantaina Helluntailiikkeen NextGen-työryhmä järjesti lapsi-, varkki-, koulu- ja nuorisotyöntekijöille yhteisen Teams-rukoushetken, jonka tarkoituksena oli myös varustaa tukemaan lapsia ja nuoria haastavassa tilanteessa.UUTISET