Torstai 18. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Valto, Valdemar, Valdemar, Volmar

Vankilatyö piristymässä jälleen - Pandemia sulki laitokset

Kristillinen osasto toimii tällä hetkellä Kuopion vankilassa sekä naisille Hämeenlinnan vankilassa. Kuvassa Vaasan vankila, jossa kristillinen osasto lopetettiin muutama vuosi sitten. (Wikimedia Commons)
Kristillinen osasto toimii tällä hetkellä Kuopion vankilassa sekä naisille Hämeenlinnan vankilassa. Kuvassa Vaasan vankila, jossa kristillinen osasto lopetettiin muutama vuosi sitten. (Wikimedia Commons)

Anssi Tiittanen 

Vankilalähetti Vesa Rautasaaren mukaan koronapandemia vaikutti vankilalähetystyöhön jopa lamauttavasti. 

– Vankilat ovat olleet kiinni. Sieltä ei ole päästy lomille, ja ulkopuolisilta on ollut laitoksiin pääsy kielletty. Emme ole esimerkiksi päässeet pitämään tilaisuuksia. 

Onko tarkkuudessa ollut mukana ylireagointia? 

– Täytyy ottaa huomioon, että vangit ihmisryhmänä ovat sellaisessa asemassa, että monien terveydentila on valmiiksi heikko, Rautasaari sanoo. 

– Jos vankilaan tulee tartuntoja, ennestään suljettu talo myös menee entistä enemmän kiinni, mikä on vankien kannalta hyvin ikävää. Siinä mielessä rajoitukset ovat olleet ymmärrettäviä. 

 

Helluntaiseurakuntien vankilatyöntekijät ovat kevään myötä vapautuneessa tilanteessa pääsemässä jälleen pitämään vankiloihin tilaisuuksia, raamattupiirejä ja Alfa-kursseja. Kaikki hengellinen toiminta siellä tehdään yhteistyössä vankilapastorin kanssa, joka on osa vankilan moniammatillista yhteisöä. 

– Meidän tehtävämme on auttaa hengellisessä työssä, Rautasaari toteaa ja korostaa vankilapastoreiden työn merkitystä. 

– Usein se on hiljaista puurtamista, mistä ei paljon tiedetä. Pastori järjestelee perhetapaamisia ja on luottohenkilö monille vangeille. Vangit eivät juuri juttele asioistaan vartijoille tai muille virkamiehille, mutta monella on täysi luottamus pastoriin. 

 

Rautasaari korostaa, että vankilatyö on monipuolinen kokonaisuus. 

– Hyvin toteutettuna apu alkaa vankilassa ja jatkuu vapautumisen jälkeenkin. 

Hengellisten tilaisuuksien ja ryhmien lisäksi työhön kuuluu muun muassa tukihenkilötoimintaa. Tukihenkilö voi olla esimerkiksi vankilalähetti. 

– Suomessa vankeinhoito on restoratiivista. Vankia pyritään tukemaan matkalla yhteiskuntakelpoiseksi. Keskitytään siihen, että voidaan auttaa usein moniongelmaista ihmistä. Vaikeudet liittyvät useimmiten väkivaltaan, päihteisiin ja mielenterveyteen. 

KAN ry:llä on Saarijärvellä tuetun asumisen asuntoja, joihin vastaanotetaan koevapausvankeja. 

Helluntaiseurakuntien vankilatyöntekijät järjestävät oman Vankilalähetyspäivän Riihimäellä toukokuun lopulla. Pääjulistajina kuullaan Pauli Särkkää ja Jani Alankoa, muina vastuuhenkilöinä ovat muun muassa Mikko ja Minna Ilomäki, Vesa ja Kati Rautasaari, Janne Lahti ja Jussi Taipale. Musiikissa kuullaan lauluyhtye Shalomia. 

 



UUTISET