Valtter Luoto on poissa

Valtter Luoto (1936-2021) keskustelutilaisuudessa Juhannuskonferenssissa vuonna 2004. (Teemu Kuisma)
Valtter Luoto (1936-2021) keskustelutilaisuudessa Juhannuskonferenssissa vuonna 2004. (Teemu Kuisma)
Ristin Voiton entinen päätoimittaja, kirjailija ja seurakuntaneuvos Valtter Luoto on kuollut. Luoto menehtyi pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana 85-vuotiaana Helsingissä Malmin sairaalassa perjantaina 13. marraskuuta varhain aamulla.
Valtter Luoto syntyi 03.09.1936 Valkealassa. Ylioppilaaksi hän kirjoitti Kouvolan lukiossa vuonna 1956, ja jatkoi Helsingin yliopistoon lakiopintojen pariin. Kansakoulunopettajan tutkinnon hän valmisti Helsingin Opettajakorkeakoulussa vuonna 1959, toimiessaan opiskelujensa ohessa koulun oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana.

Luodon opintorepertuaariin kuuluivat myös teologian opinnot jo 1960-luvulla, mutta teologian kandidaatiksi tuossa vaiheessa jo vuosikymmenten ajan raamatunopettajana meritoitunut Luoto valmistui vuonna 2012 Itä-Suomen yliopistosta.
Luoto oli kustannusliike Ristin Voiton (nyk. Aikamedia Oy) pitkäaikainen johtaja ja voimahahmo. Kirjallisuuspäällikön tehtävät hän vastaanotti vuonna 1971, ja toimi Ristin Voitto -lehden päätoimittajana vuosina 1978-1993. Lisäksi hän toimi kustannusliikeen toimitusjohtajana vuosina 1983-1993.
Valtter Luodon sydämenasiaksi muodostui vuosien saatossa helluntaiherätyksen avartaminen muiden kirkkokuntien suuntaan. Hän muun muassa toimi evankelis-luterilaisen kirkon ja helluntaiherätyksen välisen neuvottelukunnan puheenjohtaja vuodesta 1990 alkaen. Suomen Vapaan Kristillisyyden Neuvosto ry:n hallituksen jäsen hän oli vuodesta 1978, ja toimi useita kertoja yhdistyksen puheenjohtajana.

Luodon viimeisen vuosien tunnetuimmaksi hankkeeksi muodostui Suomen Helluntaikirkko. Hän toimi vuonna 2002 perustetun yhdyskunnan ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana vuoteen
2005.

Seurakuntaelämässä Valtter Luoto vaikutti Helsingin Saalemissa. Hän toimi myös seurakunnan johtajana vuosina 1996-1998.

Luodon kirjallinen tuotanto on laaja, käsittäen kolmisenkymmentä kirjaa, jossa hän toimi joko kirjailijana tai toimittajana. Viimeisinä vuosina hän keskittyi kirjoittamaan kommentaarisia teoksia Raamatun eri kirjoista, muun muassa Vanhan testamentin niin sanotuista pienistä profeetoista. Luodon suurin kirjallinen työ oli kymmenosaisen Iso Raamatun Tietosanakirjan toimittamisen johtaminen vuosina 1988-1991.

Vuonna 2002 Tasavallan presidentti myönsi Valtter Luodolle seurakuntaneuvoksen arvonimen.

Valtter Luodon muistokirjoitus julkaistaan lähiviikkoina.40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita