Valo-deittiappi jo yli 200 000 puhelimessa – Kristillinen deittiappi on yhä suositumpi, mutta menettivätkö uskovaiset sinkut ”oman” alustan rakkauden etsimiselle

Valo-apin suosio kertoo kyllästymisestä valtavirtaisempien seuranhakupalveluiden kulttuuriin. Jos haussa on uskovainen kristitty, etsimistyötä joutuu nykyisin Valossa tekemään aiempaa enemmän. Kuvituskuva. (Shutterstock)
Valo-apin suosio kertoo kyllästymisestä valtavirtaisempien seuranhakupalveluiden kulttuuriin. Jos haussa on uskovainen kristitty, etsimistyötä joutuu nykyisin Valossa tekemään aiempaa enemmän. Kuvituskuva. (Shutterstock)

Anssi Tiittanen 

Kristillinen deittiappi Valo julkaistiin kesällä 2021. Reilun puolentoista vuoden taivalluksen jälkeen sovellukseen kirjautuneita käyttäjiä on Suomessa jo 220 000. 

Valo pohjautuu 2000-luvun ensivuosikymmenellä käynnistettyyn Kotisataman Deittiin. Verkossa internetselaimella käytetyn palvelun ajanmukaistuttua applikaatioksi eli apiksi siitä tuli nopeasti hyvin suosittu. Latausten määrä Suomessa on jo samaa suuruusluokkaa Tinderin kanssa. 

Valo laajeni viime kesänä Ruotsiin. Sielläkin sillä on 50 000 käyttäjää. 

– Visiomme on tulla maailman suosituimmaksi kristilliseksi deittipalveluksi. Lähitulevaisuudessa Norja ja Tanska ovat luonnolliset seuraavat maat, Valon mediavastaava Kristiina Fekete kertoo.

 

 

      Oikean ihmisen löytämiseen on oltava valmis käyttämään aikaa.

 

Kristillisen deittiapin suosioon liittyy kritiikki Tinderiä kohtaan. Kansainväliseksi ilmiöksi kymmenen vuoden aikana muodostunut, noin puolen miljardin ihmisen ainakin kokeilema sovellus on tehnyt ”swaippailusta” eli sovelluksen ehdottamien, algoritmin perusteella valikoituvien ihmisten profiilien katselusta monelle kepeän harrastuksen. 

Osa käyttäjistä, etenkin klassisen kauniina pidettävistä nuorista naisista, kerää valtavasti tykkäyksiä, samalla kun esimerkiksi tavanomaisemmin tai ”vakavammin” esiintyvät ihmiset jäävät vaille huomiota. Tinder-kulttuuria on arvosteltu sen ulkonäkökeskeisyydestä. 

Valo-appi ja sitä edeltänyt Kotisataman deitti oli pitkään ”turvasatama” monelle kristillisen taustan omaavalle sinkulle. 

– Kun Valo on nyt kaikkien käyttämä appi, se on väistämättä myös ”tinderöitynyt” jonkin verran, Valoa käyttävä kolmekymppinen Markus kuvailee.  

 

Tätä juttua varten kokeillaan Valo-appia kahdella tekaistulla profiililla. Tarkoituksena on tarkastella, minkälaisia henkilöitä Valo ehdottaa helluntaiseurakuntien piirissä tavanomaiseksi katsottavalle sinkulle.  

43-vuotias ”Jarno” kertoo olevansa uskovainen rakennusalalla työskentelevä mies, jonka tavoitteena on löytää aviopuoliso. Edellisestä avioliitosta hänellä on kaksi lasta. 

Valo esittelee ”Jarnolle” paljon profiileja naisista, joiden ikä on neljänkympin molemmin puolin. Moni naisista on merkinnyt taustayhteisökseen luterilaisuuden. Profiilien kuvista moni on otettu kuntosalilla, lenkkipolulla tai etelänmatkalla. 

Kolmessakymmenessä ensiksi tarkastellussa profiilissa kukaan ei kertonut mahdollisesta hengellisestä taustastaan mitään. Vaalea Janika, 43, kertoi olevansa ”vähän nörtti ja hyvin avarakatseinen”. Janika on ”toisen deittisovelluksen menoon kyllästyneenä” ryhtynyt Valon käyttäjäksi. 

Kaksi ulkomaalaistaustaista naista kertoi selvästi olevansa Jeesuksen seuraajia. Lopulta myös kaksi ”Jarnolle” esiteltävää suomalaisnaista kertoi profiilissaan taustakseen helluntailaisuuden ja vapaakirkollisuuden ja tavoitteekseen aviopuolison löytämisen. He kertovat uskostaan myös jo profiilitekstissään. 

Osumia eli tykkäyksiä Jarno sai kahden tunnin aikana kaksi. Naisten kasvot jäävät piiloon maksumuurin taakse. 

 

Valo on mitä ilmeisemmin kaupallisesti mielekäs projekti. Nähdäkseen esimerkiksi tykkääjien kuvat käyttäjän on aloitettava kuukausihinnaltaan 18 euron asiakkuus. Pidemmälle jaksolle kuukausihinta on alhaisempi. 

Jos tavoitteena on rakkauden ja jopa aviopuolison löytäminen, hinta ei tietysti ole kummoinen.

 

 

     Itsetuntoni on heikentynyt vuosien saatossa.

 

Toinen tekaistu profiili oli 26-vuotias ”Katri”, joka kertoo etsivänsä tasapainoista, uskovaista miestä tositarkoituksella. Sairaanhoitaja-Katri mainitsee haaveilevansa avioliitosta ja perheestä. Hengelliseksi taustayhteisökseen myös ”Katri” on merkannut helluntailaisuuden. 

”Katrille” esitellyt nuorten miesten profiilit vastaavat stereotyyppistä käsitystä deittiprofiileista. Mukana on paljon kuntosalikuvia sekä kesäisiä kuvia automatkoilta ja juhlista.  

Kolmenkymmenen ensimmäisen profiilin joukossa kukaan 20–30-vuotiaista miehistä ei kuvaile uskoaan tai hengellisyyttään sanallakaan. 

Parissa profiilissa on leikittelyä hengellisillä käsitteillä, mikä mitä ilmeisimmin ei kuitenkaan pohjaudu omakohtaiseen uskoon vaan pikemminkin huvittuneisuuteen siitä, että henkilö on tullut luoneeksi profiilin kristilliseen deittipalveluun. 

Lopulta ruudulle liukuu Jasper, joka kertoo taustakseen helluntailaisuuden ja unelmakseen lähetystyön. 

”Katri” sai puolen tunnin olemassaolonsa aikana 25 tykkäystä miehiltä. Osa heistä oli reilusti vanhempia, nelikymppisiä. 

 

Markus sanoo, että RV:n tekaisemien profiilien kohtaama käyttäjien kavalkadi vastaa hänen käsitystään Valo-apin ”nykymeiningistä”. 

– Jos joskus aiemmin oli todennäköistä, että ensimmäisinä ehdotuksina oli jopa puolituttu ihminen seurakuntaympyröistä, nyt joutuu ihan oikeasti kysymään kiinnostavalta naiselta, onko hän uskossa ja niin sanotusti piireistä. 

Markus ei silti pidä Valon laajentumista ulos uskovaisten porukoista erityisen kielteisenä. 

– Kyllähän sen oikean ihmisen löytämiseen on oltava valmis joka tapauksessa käyttämään aikaa ja vaivaa. 

Ilmiö, jossa vanhemmat poikamiehet tykkäilevät reilusti nuorempien naisten profiileja, on Markuksellekin tuttu. 

– Kyllä siinä on mukana monenlaista toiveajattelua. Onko sitten edes rohkeutta oikeasti laittaa itseään likoon ja lähteä rohkeasti keskustelemaan? 

– Omakin itsetuntoni on sinkkuna heikentynyt vuosien saatossa, eikä deittiappi todellakaan ole tilannetta parantanut, Markus arvioi. 

 

Markuksen nimi on muutettu. Valo-sovelluksen voi ladata maksutta sovelluskaupoista.


Perustaja Miika-Markus Järvelä: "Valon suosio on ja ei ole ollut yllätys"


Yrittäjä Miika-Markus Järvelä, oliko sinulle yllätys, miten suosittu Valosta on tullut?

– Siinä vaiheessa kun minulle esiteltiin laskelmia yhteistyön pohjalle, nauroin kumppanin pihalle. En uskonut, että kristilliseltä pohjalta toimien voitaisiin mitenkään saada tällaisia käyttäjämääriä.

– Sitten mietin, että jos kymmenenkin prosenttia toteutuu, niin sekin on hyvin ja palvelu on kehittynyt.

– Siinä mielessä toisaalta suosio on ollut yllätys, toisaalta ei. Uskoin kyllä, että kun palvelua lähdetään kehittämään, suosio kasvaa. Nopeus on yllättänyt.

 

Minkä asioiden uskot vaikuttavat Valon suosioon?

 

Perinteinen nettiselaimella toimiva palvelu on kehittynyt apiksi, joka toimii paljon aikaisempaa jouhevammin. Toinen asia on kriittisen massan vaikutus. Käyttäjiä on tullut mainostamisen myötä enemmän, sitten on mainostettu lisää ja käyttäjiä on tullut aina vain enemmän.

Palvelua on myös kehitetty käyttäjien toiveiden mukaan.

 

Oletko saanut edelleen palautetta Valosta?

 

– En saa enää itse kovin paljoa palautetta, koska en ole Valossa operatiivisessa vastuussa. Se palaute, mitä olen saanut, on ollut todella positiivista.

 

Onko Valo tullessaan suositummaksi myös ”tinderöitynyt”, eli onko siinä vielä alkuperäinen kristillinen tatsi tallella?

– Kyllä minusta kristillinen tatsi on tallella. Käyttäjäthän sen tekevät. Kun suurimmalla osalla kristilinen arvomaailma on tärkeä asia, silloin kristillinen meininki pysyy mukana. Siinä mielessä en katso, että Valo olisi tinderöitynyt.

– Tietysti palvelu on muuttunut, että nyt mukana on käyttäjien kuvia ja niitä voi swaipata. Käyttölogiikka on kehittynyt siitä, mitä se oli aiemmin.Opetus
07/2023

OpetusVille Kalaniemi
Kristikunnalla on paastoon liittyvä rikas hengellinen perintö. Paasto oli osa Mestarimme elämää. Se kuului tärkeänä osana ensimmäisten kristittyjen ja alkuseurakunnan elämänta...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan