”Kenties joskus saan johtaa ryhmää jonnekin”

Valmennusaktio avaa silmiä lähetystyölle

Tiia Alastalo ymmärsi Albaniassa muun muassa rohkaisun tärkeyden. - Jokaisen maan ja kansan on saatava kuulla, miten tärkeä ja rakas se on Jumalan silmissä. Ei ole itsestäänselvyys, että kansat näkevät itsensä niin. Kuva: Ani-Sofia Hietala
Tiia Alastalo ymmärsi Albaniassa muun muassa rohkaisun tärkeyden. - Jokaisen maan ja kansan on saatava kuulla, miten tärkeä ja rakas se on Jumalan silmissä. Ei ole itsestäänselvyys, että kansat näkevät itsensä niin. Kuva: Ani-Sofia Hietala

Hymy nousee Eveliina Rissasen kasvoille, kun hän kertoo kokemuksistaan Albanian valmennusaktiossa toukokuussa.

 

– Päällimmäisenä jäi mieleen Albanian nuorten hengellinen innostus, aktiivisuus ja alttius palvella seurakuntaa sekä ihmisiä. Rissanen opiskelee IK-opistolla ja on Siilinjärven helluntaiseurakunnan kantavia voimia.

 

– Lähetystyö on kutsu, jonka Jumala on asettanut sydämelleni, ja tämä matka on yksi askel kohti tuota unelmaa, Rissanen summaa.

 

Monet haluaisivat aktioon mutta kokevat, ettei heillä ole osaamista, uskallusta tai kontakteja lähetyskentille.

 

– Valmennusaktio on yksi hyvä keino poistaa näitä esteitä, sanoo Fidan aktiovastaava Juha Lehtonen.

 

 

Ovi lähetystyön elämäntapaan

Fida on järjestänyt valmennusaktioita neljänä vuonna peräkkäin: Espanjaan, Turkkiin, Saksaan ja nyt viimeksi Albaniaan. Valmennusaktio eroaa hieman perinteisestä seurakunta-aktiosta.

 

– Kohderyhmänä ovat ne henkilöt, jotka voivat toimia seurakunnissaan lyhytaikaisen lähetystyön moottoreina. Vaikka tähän mennessä tiimit ovat koostuneet pääasiassa nuorisotyön vastuuhenkilöistä, se ei ole välttämätöntä. Aktiotyö on kaikenikäisten juttu, Juha Lehtonen huomauttaa.

 

Lehtosesta on ollut hienoa seurata valmennusaktioiden vaikutusta.

 

– Mukana olleet ovat toteuttaneet aktioita omissa seurakunnissaan, ja muutamille tämä on ollut sykäys pitkäaikaiseen lähetystyöhön, hän toteaa.

 

Lehtosen mukaan valmennusaktiot lisäävät ymmärrystä lähetystyön monimuotoisuudesta. Ne ovat saaneet yhä useamman nuoren syttymään asialle ja lähtemään viemään evankeliumia eteenpäin pelottomasti ja uusin tavoin. Eivätkä ne vaikuta vain lähteviin yksilöihin.

 

– Uskon myös, että lähetystyöllä on vahvistava vaikutus paikalliselle seurakunnalle Suomessa, Lehtonen lisää.

 

 

Teoria ja käytäntö rinnakkain

Viikon aktion aikana tiimi tutustuu kohdemaan erilaisiin vaihtoehtoihin tehdä lyhytaikaista lähetystyötä. Lisäksi perehdytään aktiotyön perusteisiin.

 

– Teoria ja käytäntö kulkevat vahvasti käsi kädessä koko viikon ajan. Tärkeänä elementtinä valmennusaktiossa on paikallisten lähetystyöntekijöiden ja seurakuntien pastoreiden mukanaolo, Juha Lehtonen kertoo.

 

– Lähetit tuntevat maan kulttuurin, kielen ja hengellisen tilanteen. Ja toisaalta paikalliset pastorit ovat tärkeitä linkkejä tulevaisuuden aktioita ajatellen.

 

Intensiivinen viikko on vain yksi osa valmennusaktiota. Puolen vuoden järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa kuuluvat jokaiseen aktiomatkaan. Lisäksi aktiokokemus jättää moniin pitkäaikaisen jäljen. Onkin todettava, että vaikka aktio rikastuttaa lähettien arkea ja tuo heille hetkeksi lisäresursseja, eniten se vaikuttaa itse aktiolaisiin.

 

 

Paljon uusia valmiuksia

Eveliina Rissanen oppi Albaniassa monia asioita, kuten sen, että aktiotilaisuuksissa tilanteet muuttuvat nopeasti. Rissanen suunnittelee jo aktion järjestämistä omassa seurakunnassaan.

 

– Sain paljon käytännön vinkkejä siihen ja myös pyhäkouluun.

 

Joensuulaiseen Tiia Alastaloon kolahti se, miten suurta pitkäjänteisyyttä lähetystyö vaatii.

 

– Opin, kuinka tärkeää on yhteistyö paikallisten toimijoiden kanssa nimenomaan pitkällä aikavälillä. Meidän tulee kysyä, mikä tukee heitä pitkäaikaisesti eikä ole vain laastari tämän hetken tarpeisiin.

 

Teemu Hynynen Kajaanista sai aktiosta mukaansa paljon eväitä kulttuuri- ja johtamistaidoista lähtien.

 

– Haasteista selviää joustamalla, hyvällä kommunikaatiolla ja rohkeudella. Myös Jumala on olennainen osa niiden ylittämisessä. Kenties joskus saan johtaa ryhmää jonnekin, Hynynen summaa.

 

Seinäjokelainen Ani-Sofia Hietala koki Albanian-reissulla oppineensa paitsi aktiotyön vahvasta opetuslapseuttavasta vaikutuksesta myös itsestään ja Jumalasta.

 

– Valmennusaktio antoi loistavia työkaluja viedä aktioita itse kohteisiin mutta myös tuoda aktio- ja lähetystyötä enemmän esille seurakunnassa, ja näitä aion hyödyntää, Hietala lupaa.

 

Vuoden 2020 valmennusaktioon voi hakea lähettämällä sähköpostia osoitteeseen o.

 

 

Juha Lehtonen, Ruut Ahonen




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja