WeChat tavoittaa kiinalaisia kristittyjä

Vainottujen viikonloppu yhdisti

Kiinalaiskristityn esittelemä WeChat-palvelu on Kiinan Facebook. Muut sosiaalisen median palvelut ovat maassa pienemmässä roolissa. Kuva: Juha Auvinen
Kiinalaiskristityn esittelemä WeChat-palvelu on Kiinan Facebook. Muut sosiaalisen median palvelut ovat maassa pienemmässä roolissa. Kuva: Juha Auvinen
Kristinusko on vahvistanut asemaansa Kiinan kaupungeissa. Yhä useampaa kiinalaista on  mahdollista evankelioida somen avulla, Medialähetys Sanansaattajien (Sansa)  verkostotoiminnan johtaja Mervi Viuhko kiteyttää.

 

– Moni saa vastauksia ja hengellistä ohjausta elämäänsä suljetuissa WeChat-ryhmissä

 

Kiinassa monet länsimaiset tiedotusvälineet on blokattu. Valtion omistama WeChat on maan suosituin sosiaalisen median kanava.

 

– WeChatilla on yli miljardi käyttäjää. Se on kuin Facebook, YouTube ja PayPal samassa paketissa.

 

Viuhko kertoi Kiinan kristittyjen tilanteesta ja mediatyön mahdollisuuksista Kauniaisissa Suomen Raamattuopistolla 29.– 31. maaliskuuta pidetyssä Minun nimeni tähden – vainottujen kristittyjen viikonloppu -tapahtumassa.

 

 

Perinteinen radio yhä tärkeä

Kiinassa Sansan yhteistyökumppaneina toimivat kansainväliset medialähetysjärjestöt FEBC (Far East Broadcasting Company) ja TWR (Trans World Radio) sekä Taiwanilta käsin toimiva kristillinen radioasema VOS (Voice of Salvation), jotka jakavat WeChatissa omia radio-ohjelmiaan.

 

WeChatin kristillisissä ryhmissä näillä ohjelmilla on miljoonia kuuntelijoita. FEBC:n, TWR:n ja  VOS:n työntekijät ja vapaaehtoiset käyvät ohjelmien kuuntelijoiden kanssa henkilökohtaisia- ja ryhmäkeskusteluja.

 

Viuhkon mukaan internet sekä erilaisten mobiilisovellusten ja sosiaalisen median verkostojen määrä kasvaa Kiinassa valtavaa vauhtia. Ne tavoittavat laajasti myös vanhempaa väestöä. Kiinan maaseudulla perinteisen radion rooli evankelioinnissa kuitenkin korostuu.

 

– Netti- ja mobiilipalveluita on eniten Kiinan itä- ja kaakkoisosissa. Keskiosissa niitä on vähemmän, lännessä ja koillisessa hyvin vähän. Näillä alueilla lyhytaaltoradio on edelleen tärkeä evankelioinnin väline.

 

 

Kiinan kirkko kasvaa voimakkaasti

Viuhko toteaa, että muutama vuosikymmen sitten Kiina oli maatalousyhteiskunta. Nykyään jo yli puolet kiinalaisista asuu kaupungeissa. Kehityskulun taustalla ovat taloudelliset tekijät.

 

Kiinan kirkko kasvaa voimakkaasti. Maassa on tällä hetkellä noin 100 miljoonaa kristittyä. Vuosittain pari miljoonaa aikuista kastetaan. Kaupunkien ohella kristinusko kasvaa myös maaseudulla paikoin vauhdilla.

 

Protestanttien määrän maassa arvioidaan olevan 70 miljoonaa, ja Kiinassa onkin maailman suurin protestanttinen kirkko. Maan kristillisten johtajien mukaan kristityt tarvitsevat hyvin laajaa Raamatun ja kristillisen etiikan opetusta.

 

Kiinan valtio pitää nopeasti kasvavia kristillisiä seurakuntia uhkana. Tällä hetkellä Kiinassa on enemmän kristittyjä kuin kommunistisen puolueen jäseniä. Viuhkon mukaan Kiinan uskonnonvapaustilanteen nähdään olevan huonoimmillaan sitten 1960-luvun kulttuurivallankumouksen.

 

– Kaikkea uskonnollista toimintaa seurataan ja rajoitetaan entistä voimakkaammin. Alkuvuodesta 2018 Kiinassa voimaan tulleet uudet säädökset rajoittavat muun muassa uskonnon ilmaisemista ja ihmisten käännyttämistä sekä lasten ja nuorten parissa tehtävää kristillistä työtä. Tällä hetkellä noin puolet Kiinan kristityistä kärsii jonkinlaista vainoa.

 

 

Salainen seurakunta kokoontui

Viikonlopputapahtuman osallistujat tapasivat vainottuja kristittyjä ja heidän parissaan työtä tekeviä. Ohjelmaan kuului myös ”Secret church – salaisen seurakunnan kokoontuminen”.

 

Psykodraamahenkinen, Open Doorsin järjestämä osio mahdollisti osallistujille vuorovaikutteisen kokemuksen, joka auttaa ymmärtämään syvemmin vainottujen kristittyjen tilannetta.

 

 

Juhana Unkuri




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja