Vain yksin Jeesus -laulun tekijää muistellaan juhlakonsertissa, ja suunnitteilla on myös kesäteatteriesitys – Eeva Vaija oli vetäytyvä lahjakkuus

Lehtijutut Eeva Vaijasta jäivät vähäisiksi. Kuvan jutussa hän esiintyi poikansa Kalen (1955-2019) kanssa Ristin Voitossa tammikuussa 1980. (RV)
Lehtijutut Eeva Vaijasta jäivät vähäisiksi. Kuvan jutussa hän esiintyi poikansa Kalen (1955-2019) kanssa Ristin Voitossa tammikuussa 1980. (RV)

31.10.2023 | Anssi Tiittanen 

Lähetystyöntekijä Markku Toimela selailee käsissään aarretta. Kellastunut Polun varrelta -vihko sisältää säveltäjä ja tekstintekijä Eeva Vaijan (1920–2007) omakätisesti kirjaamia runoja vuosikymmenten varrelta. 

– Varhaisimmat ovat 1920-luvun lopulta. Eeva on ollut alle 10-vuotias tuolloin, Toimela pohtii.

 


       "Runoissa kuuluu taivaskaipuu jo lapsena."

 

Eeva Vaija tuli tunnetuksi laulujen Vain yksin Jeesus hän mulle riittävi, Palmut kaukaiset hiljaa tuulessa huminoi ja Sä olet Jeesus kallein aarteheni säveltäjänä ja sanoittajana. 

Itseoppineen, nelilapsisen perheen kotiäitinä pääosan elämästään viettäneen Vaijan sanoitukset pysäyttävät ehjän rakenteensa ja syvälle kurkottavan, hoitavan hengellisyytensä vuoksi. Myös melodisesti rikkaat sävellykset todistavat Vaijan lahjakkuudesta. 

– Eeva teki tunnetuimpien laulujen lisäksi kymmeniä muita kappaleita. Ikävä kyllä monien sävellyksestä ei ole tietoa, koska niitä ei aikanaan tallennettu mihinkään, Toimela harmittelee. 

 – Todennäköisesti ne ovat tunnettujen laulujen tavoin olleet tyyliltään rauhallisia ja kaihoisia. 

 

Eeva Vaija (o.s. Sorsa) syntyi ja kasvoi Kymenlaaksossa Kannuskoskella. Hän menetti äitinsä 14-vuotiaana. Kokemus jätti Eevaan pysyvän jäljen, joka kuuluu myös sanoituksissa. 

– Eevan runoissa kuuluu jo lapsena taivaskaipuu. Hän vietti paljon aikaa metsissä ja joen varrella, mikä taas kuuluu tekstien luonnonläheisyytenä, Markku Toimela arvioi.  

– Eeva näki myös elämän raadollisuuden jo varsin varhain. 

Tehdastyöläisten asuinalueella vaikutti vahvoja yhteiskunnallisia näkemyksiä. Vaija todisti yhteisössä myös ongelmia, kuten alkoholismia. Lentojätkien ja tukkilaisten kovat jutut kantautuivat herkän tytön korviin satuttavasti. 

Samanaikaisesti alueella vaikutti useampi hengellinen herätys. Nuori Eeva kävi niin vapaakirkon, hiljattain syttyneen helluntaiherätyksen kuin luterilaistenkin tilaisuuksissa. Hengelliseksi kodiksi Eeva ja Viljo Vaijan perheelle vakiintui Kouvolan helluntaiseurakunta. 

 

Eeva Vaijan elämää ja sävellyksiä kokoonnutaan muistelemaan Kouvolaan pyhäinpäivänä. Vaija pääsee itsekin ääneen: radiotoimittaja Taisto Laakso tallensi ennen säveltäjän kuolemaa nauhalle haastattelun, jossa Vaija kertoo lauluistaan. 

– Osa Eevan ajatuksista kuullaan nyt ensimmäistä kertaa, Markku Toimela sanoo. 

Eeva Vaijan elämästä on suunnitteilla myös kesäteatteriesitys. Käsikirjoitusta ja ohjausta valmistelee Arto Myllärinen

 

Muistoissamme Eeva Vaija -tapahtuma Kouvolan helluntaiseurakunnassa 4.11. klo 14. Mukana mm. Markku Toimela, Taisto Laakso, Ulla Valve, Jarmo Ojanperä sekä Johanna ja Johannes Perko.
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita