Vahva yhteishenki lämmitti Maailmankonferenssissa

24. Maailmankonferenssin teemana oli
24. Maailmankonferenssin teemana oli
Helluntaiherätyksen Maailmankonferenssi kokosi toissa viikolla noin 5 000 helluntaivaikuttajaa noin 70 maasta Brasilian São Pauloon. Suomalaisia tapahtumaan osallistui tiettävästi kahdeksan.

Maailman Helluntaiyhteisön Pentecostal World Fellowshipin (PWF) ja paikallisen isäntäkirkon yhdessä järjestämän suurtapahtuman tavoitteena on inspiroida, varustaa ja verkostoida helluntailaisten ja karismaattisten seurakuntien jäseniä eri puolilta maailmaa. Konferenssi järjestetään joka kolmas vuosi.

Brasiliassa isäntänä toimi maan Assembléia de Deus -liike, ja puitteet nelipäiväiselle tapahtumalle antoi liikkeen päämaja, jonka kirkkosaliin mahtuu yli 8 000 ihmistä.

Suomalaisryhmään lukeutui toista kertaa Maailmankonferenssiin osallistunut Fidan ja Suomen helluntaiseurakuntien Ugandan-lähetti Pertti Söderlund. Häneen suurimman vaikutuksen teki Pyhän Hengen voimakas läsnäolo, osallistujien yhteishenki sekä kaikkien vilpitön halu olla entistäkin enemmän Jumalan käytössä.

– Tämä oli minulle henkilökohtaisesti voimakas kokemus. Jouduin miettimään, miten voisin loput työvuoteni keskittyä vielä tehokkaammin Jumalan sydämensykkeeseen niin, että voisin vaikuttaa mahdollisimman monen ihmisen elämään ja nähdä vieläkin suurempia Jumalan tekoja, Söderlund sanoo.

Yrjölän ja Bonnken vahva sanoma

Aiempien Maailmankonferenssien tapaan päivisin ohjelmassa oli luentoja ja kanavatyöskentelyä ja iltaisin kaikille avoimia yleisötilaisuuksia.

Fidan toiminnanjohtajaa Harri Hakolaa kosketti avajaistilaisuudessa laulanut noin 2 000 lapsen kuoro.

– Koska lapsia oli niin paljon, heidän sisääntulonsakin kesti 15 minuuttia. Se oli mieleenpainuva hetki. Lapsissa on helluntailaisuuden tulevaisuus.

Tapahtuman puhujiin lukeutui yksi suomalainen, Helsingin Saalem-seurakunnan johtava pastori Mika Yrjölä. Yrjölä haastoi seurakuntia antamaan naisille ja nuorille lisää tilaa ja muuttamaan toimintatapojaan siten, että seurakunta kykenee saavuttamaan nykynuoret näiden omalla kielellä tinkimättä Jumalan sanan auktoriteetista.

– Jumalan sana, Jeesuksen nimi, Jeesuksen veri ja Pyhä Henki ovat ainoat vastaukset tämän maailman hätään, Yrjölä teroitti.

Suomalaispastorin puhe päättyi erikoisesti. Suuri osa yleisöstä alkoi spontaanisti itkeä ja rukoilla kesken puheen, ja Yrjölä päätti antaa tunteenilmaukselle ja rukoukselle tilaa ja jätti puheensa kesken.

Monen osallistujan mieleen piirtyi myös maailmanevankelista Reinhard Bonnken jäähyväispuhe Maailmankonferensseissa. 76-vuotias, ulkoisesti jo hauras evankelistaveteraani muistutti kuulijoita voimakkaasti siitä, että saarnaamaton evankeliumi ei ole evankeliumi lainkaan.

Maailman Helluntaiyhteisön puheenjohtaja, malesialainen Prince Guneratnam puolestaan puhui muun muassa uskovien yhteyden merkityksestä.

– Meidät on kutsuttu palvelemaan kaikkia ihmisryhmiä, mikä sisältää niin rikkaat, köyhät ja haavoittuvassa asemassa olevat. Älä ohita ainuttakaan yhteiskunnallista ryhmää, sillä kaikki tarvitsevat Kristusta; laita sivuun egosi ja logosi ja julista Sanaa.

Huomiota herätti se, että 21 puhujan joukossa ei ollut ainuttakaan naista.

Suomalaisia luottamustehtäviin

Tapahtumaan osallistunut Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri, norjalainen Olav Fykse Tveit antoi helluntailaisille tunnustusta siitä, että nämä ovat rohkeasti julistaneet Jeesuksen Kristuksen evankeliumin muuttavaa voimaa. Samalla hän kutsui kuulijoitaan mukaan parhaillaan menossa olevaan yhteiskristilliseen rukouskampanjaan monin tavoin kärsivän luomakunnan puolesta.

Tapahtuman edellä järjestettiin jälleen lähetystyöfoorumi, joka kokosi kymmeniä lähetysvaikuttajia eri puolilta maailmaa. Myös varsinaisen Maailmankonferenssin lähetysaiheiset tilaisuudet vetivät hyvin väkeä. PWF:n lähetyskomission puheenjohtajaksi uudelleen valittu Fidan emeritustoiminnanjohtaja Arto Hämäläinen iloitsi etenkin eteläamerikkalaisten osallistujien runsaasta määrästä.

– Näyttää siltä, että tietoisuus lähetystehtävästä on kasvussa, Hämäläinen toteaa.

Hänet valittiin jatkokaudelle myös PWF:n 27-jäseniseen neuvoa-antavaan komiteaan.

Lähetyskomissioon valittiin uutena jäsenenä Euroopan Helluntaiyhteisön lähetysjaoston puheenjohtaja Rauno Mikkonen. Harri Hakola kuuluu komissioon jo ennestään. Iso Kirja -opiston rehtori Pasi Parkkila puolestaan jatkaa PWF:n alaisen helluntailaisen teologisen koulutuksen alliansin WAPTEn hallituksessa.

Konferenssissa PWF:ään liittyi kuusi uutta helluntaiyhteisöä, yhtenä niistä Suomen helluntaiseurakuntien etiopialainen kumppanikirkko Full Gospel Church of Ethiopia. PWF:ssä on nyt 59 jäsenkirkkoa ja niissä yli 60 miljoonaa jäsentä.

Seuraava Maailmankonferenssi pidetään vuonna 2019 Calgaryssa Kanadassa. Tapahtuma järjestettiin Suomessa vuonna 1964.


Heikki Salmela


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja