Torstai 28. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Armas

Uusi suurmoskeija vahvistaa Turkin sitoumusta islamiin – presidentti Erdogan: Jos Jumala haluaa, moskeija pysyy 

Taksimin aukiolla Istanbulin keskipisteessä sijaitseva uusi moskeija vihittiin käyttöön toukokuun lopulla. (yusuf.yilmaz / Shutterstock.com)
Taksimin aukiolla Istanbulin keskipisteessä sijaitseva uusi moskeija vihittiin käyttöön toukokuun lopulla. (yusuf.yilmaz / Shutterstock.com)

Turkissa on jo vuosia tehty poliittisia muutoksia, jotka ovat vieneet sitä sekulaarista islamilaisemmaksi. Tämä on näkynyt niin koulutuksessa kuin monumentteihin liittyvissä päätöksissä.

Kesällä 2020 Turkki muutti kaksi merkittävää ja historialtaan kristillistaustaista rakennusta, Hagia Sofian ja Pyhän Vapahtajan kirkon, moskeijoiksi eli muslimien rukouspaikoiksi. Toukokuun lopussa Istanbuliin Taksimin aukiolla vihittiin käyttöön uusi suurmoskeija.

Evangelicalfocus.comin mukaan uuteen rakennukseen mahtuu 2 500 ihmistä ja sen alueelle kaikkiaan 4 000 kävijää. Rakennus sijaitsee 16 500 neliömetrin alueella hyvin näkyvällä paikalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tukenut Taksimin moskeijan rakennushanketta jo ennen presidenttiyttään. Erdogan valittiin Istanbulin pormestariksi vuonna 1994. Hän kannatti jo tuolloin moskeijahanketta ja tuli tunnetuksi halustaan lisätä islaminuskon ja politiikan suhdetta maassa.

Presidentti Erdogan rukoili ja puhui moskeijan vihkiäisissä tuhansille ihmisille, joista kaikki eivät mahtuneet edes sisään rakennukseen.

– Taksimin moskeija on nyt merkittävällä paikalla Istanbulin symboleiden joukossa, Erdogan totesi BBC:n mukaan.

– Jos Jumala haluaa, se pysyy ajan loppuun asti.

 

Ruut Ahonen



UUTISET