Usko jälleensyntymiseen kasvanut Ranskassa

Ranskankielinen kyltti kertoo polttohautauspaikasta. (Shutterstock)
Ranskankielinen kyltti kertoo polttohautauspaikasta. (Shutterstock)

24.9.2023 | Ruut Ahonen 

Vain 40 prosenttia ranskalaisista haluaa uskonnolliset hautajaiset, ilmenee IPOF:n syyskuussa tehdystä tutkimuksesta. Siinä reilulta tuhannelta täysi-ikäiseltä kysyttiin heidän ajatuksiaan omasta kuolemastaan, hautaamisestaan ja kuolemanjälkeisestä elämästä. 

Evangelicalfocus.comin mukaan vain 31 prosenttia tutkituista uskoi elämään kuoleman jälkeen. 32 prosenttia siihen uskovista kannatti jälleensyntymistä. Taivaaseen ja helvettiin uskoi sama määrä, ja ylösnousemukseen 24 prosenttia. 

Suurin muutos aiempaan koskee sitä, millaiseen kuolemanjälkeiseen elämään Ranskassa uskotaan. Alle 20 vuodessa jälleensyntymisen kannatus on noussut jopa 10 prosenttia. Jälleensyntymiseen uskovat tyypillisimmin 25–34-vuotiaat matalan tuloluokan katolilaiset. 

Hautajaistoiveissa hallitsevaksi kannaksi on noussut polttohautaus. Puolet haluaa ruumiinsa poltettavan krematoriossa, ja vain 29 prosenttia toivoo perinteistä hautaamista. Eniten polttohautausta toivovat yli 65-vuotiaat ateistit. 

Kirkossa käyvistä hieman reilu puolet toivoo itselleen perinteistä hautaamista. Nuorilla korostuvat toiveet uskonnottomista hautajaisista ja leposijasta muualla kuin hautausmaalla. Nuoret 18–24-vuotiaat näyttäisivät myös pelkäävän muita enemmän omaa kuolemaansa.




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja