Unelmista voi tulla totta

Vankien perheet ovat tyypillisesti hyvin köyhiä, ja perheiden lapsetkin joutuvat hankkimaan elantoa perheilleen esimerkiksi roskia ja pulloja keräämällä. Kuva: Jim Hakola
Vankien perheet ovat tyypillisesti hyvin köyhiä, ja perheiden lapsetkin joutuvat hankkimaan elantoa perheilleen esimerkiksi roskia ja pulloja keräämällä. Kuva: Jim Hakola

Albania on kiehtovan kaunis vastakohtaisuuksien maa. Pienet kujat kuhisevat autoja, polkupyöriä ja jalankulkijoita. Uudisrakennukset ovat kylki kyljessä vanhojen punatiilikattoisten talojen kanssa.

 

Kommunistihallinnon romahdettua 1990-luvulla maassa koettiin kristillistä herätystä, mutta sittemmin kiinnostus hengellisiä asioita kohtaan on vähentynyt, kuten monissa muissakin Itä-Euroopan entisissä sosialistivaltioissa. Monelle albanialaiselle elämän tarkoitukseksi näyttää muodostuneen uran luominen ja taloudellisen menestyksen tavoitteleminen.

 

Silti maassa on niitäkin, joita kristinusko ja seurakuntien sanoma yhä kiinnostaa. Yhden tällaisen ryhmän muodostavat vangit. Vuonna 2002 perustettu Prison Fellowship Albania -järjestö tukee ja auttaa vankeja, heidän perheitään sekä ihmiskaupan ja perheväkivallan uhreja eri puolilla maata.

 

Järjestössä toimii kymmenen eri evankelisiin yhteisöihin kuuluvaa vankilapastoria, jotka vierailevat vankiloissa kertomassa Jeesuksesta. Lisäksi he tekevät sosiaalityötä auttaen vankien läheisiä näiden kohtaamien arjen haasteiden keskellä.

 

Erityisenä huomion kohteena ovat vankien lapset. Monet heistä elävät vaikeissa olosuhteissa väkivallan ja köyhyyden keskellä. Monien vankien perheet ovat hajonneet ja lapset ovat käytännössä heitteillä. Tällaiset lapset ja nuoret altistuvat monenlaiselle hyväksikäytölle.

 

Silloinkin, kun lapset kasvavat toisen vanhemman, sukulaisten tai jonkun muun huoltajan kanssa, he elävät usein köyhyydessä vailla riittävää ravintoa, terveydenhoitoa, koulutusta, huolenpitoa ja rakkautta. Usein he joutuvat tekemään elantonsa eteen nöyryyttävää työtä roskia ja pulloja keräämällä. Heidän itsetuntonsa on olematon, ja tulevaisuus avautuu edessä toivottomana. Toiset lapset koulussa pilkkaavat ja halveksivat heitä heidän taustansa tähden.

 

 

Hyvän tekemistä suomalaiskummien tuella

Prison Fellowship Albanian merkittävin ulkomainen yhteistyökumppani on suomalainen Fida. Viime vuodet järjestöt ovat tehneet yhteistyötä kummilapsiprojektin kautta, jonka tarkoituksena on taata vankien lapsille koulutus, mahdollistaa heidän perustarpeidensa täyttyminen ja tukea perheiden eheytymistä. Nämä lapset tarvitsevat paljon rakkautta identiteetin paranemiseksi ja kannustusta koulunkäyntiin.

 

Käytännössä hanketyö keskittyy lasten koulutuksen mahdollistamiseen, elämäntaitojen vahvistamiseen sekä aktiviteettien järjestämiseen perheille muun muassa jouluna, pääsiäisenä ja koulujen alkaessa. Kesäisin ohjelmassa on leiri, jossa lapset saavat leikkiä kavereidensa kanssa ja kuulla raamatunopetusta vailla pelkoa ja työtaakkaa.

 

Kaiken tavoitteena on, että köyhyyden kierre katkeaa ja lapset saavat mahdollisuudet, joita heidän vanhemmillaan ei ollut. Hankkeen piirissä on sata lasta ja nuorta.

 

– Kannustamme heitä unelmoimaan suuria ja tekemään työtä sen eteen. Haluamme tarjota heille koulutuksen aina yliopistoon saakka. Työmme tukijat Suomessa ovat olleet mahdollistamassa tätä, ja toivomme sen jatkuvan ja lisääntyvän, järjestön johtaja, hollantilainen Fred Westerink sanoo.

 

– Työn tarkoitus on valaa lapsiin uskoa, että heidän omilla päätöksillään ja suunnitelmillaan on kokonaisvaltaista merkitystä tulevaisuuden ja elämänlaadun parantamiseksi.

 

Tehty työ myös näkyy jo: hankkeen piirissä olevat nuoret unelmoivat muun muassa opettajan ja lakimiehen opinnoista. He myös tietävät, että heillä on niihin kaikki mahdollisuudet.

 

 

Seurakuntien yhteyteen

Prison Fellowship Albanian toimistossa työskentelee kolme kokoaikaista työntekijää. Tiimi on motivoitunut ja ammattitaitoinen.

 

– Yhteistyö paikallisten seurakuntien kanssa on erittäin arvokasta. Meillä on niissä kontaktihenkilöitä, joiden kautta ohjaamme uudet ihmiset aina seurakunnan yhteyteen. Näin he voivat tutustua oman paikkakuntansa uskoviin, pääsevät kuulemaan opetusta Jumalan sanasta ja näkevät käytännössä, miten kristityt elävät ja tulevat uskoon, Fred Westerink kertoo.

 

– Työ kantaa hedelmää. Eräs perhe rakasti kovin käydä seurakunnan kokouksissa mutta huomasi myös oman asuinalueen tarpeet, ja nyt heillä kokoontuu kotisolu.

 

”Albanian turvallisempi lapsuus”- kummikohteeseen etsitään lisää kummeja. Lisätietoa tästä ja Fidan muista kummikohteista nettisivulta www.tulekummiksi.fi. Sivulla voi myös ilmoittautua kummiksi.



Minna Terehov, Heikki Salmela




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja