Ukraina on itäisen Euroopan hengellinen keskus  - Mahdollisen venäläisen miehitysvallan pelätään tyrehdyttävän evankelisia seurakuntia

Tavanomainen näky ukrainalaisessa helluntaiseurakunnassa: ihmisiä on liikkeellä ja usko on omistautuvaa. Ukrainan helluntaiiliikeen vaikutus näkyy koko venäjänkielisessä maailmassa. (Rauli Lehtonen)
Tavanomainen näky ukrainalaisessa helluntaiseurakunnassa: ihmisiä on liikkeellä ja usko on omistautuvaa. Ukrainan helluntaiiliikeen vaikutus näkyy koko venäjänkielisessä maailmassa. (Rauli Lehtonen)

Anssi Tiittanen 

Suomalaisasiantuntijat korostavat Ukrainan merkitystä koko itäisen Euroopan tärkeänä hengellisenä keskuksena. 

– Suomessa ei tiedosteta, että Ukrainan evankelinen liike on Euroopan hengellisesti vahvin ja myös nopeimmin kasvava, Ruotsin helluntaikirkon Euraasia-valiokunnan puheenjohtaja Rauli Lehtonen sanoo. 

Lehtonen vierailee säännöllisesti Ukrainassa ja on muun muassa Kiovan raamattuinstituutin opettaja ja hallituksen jäsen.

 

 

     Koko yhteiskunta on kosketuksissa

     evankeliseen kristillisyyteen.

 

Myös Euroopan helluntailiikkeen PEF:n aiempi johtaja Arto Hämäläinen kuvailee Ukrainan helluntailiikettä menestystarinaksi. 

– Ukraina kuuluu niihin itäisen Euroopan maihin, joissa tällä hetkellä on maanosan suurimmat helluntailiikkeet. 

Maassa on kaikkiaan noin viisi perinteiseen helluntailaisuuteen laskettavaa liikettä. Suomalaisia helluntailaisia lähimpänä olevaan, PEF:n yhteydessä toimivaan liikkeeseen kuuluu noin 150 000 jäsentä. Helluntaiseurakuntia 45 miljoonan asukkaan maassa on noin 1 800. 

 

Rauli Lehtonen kuvailee Ukrainan herätyskristittyjä helluntai-karismaattis-baptistiseksi yhteisöksi, jossa omaan seurakuntaan ollaan vahvasti sitoutuneita. 

– Jos seurakunnassa on 1 000 jäsentä, kokouksissa saattaa parhaimmillaan käydä jopa 1 500 ihmistä, Lehtonen kuvailee. 

Ukrainan helluntailaisten into perustaa maahan uusia seurakuntia säväyttää. Vuonna 2016 otettiin tavoitteeksi perustaa noin 100 uutta seurakuntaa vuosittain. 

– Pandemiasta huolimatta uusia seurakuntia on syntynyt viime vuosina noin 250, Lehtonen kertoo. 

 

Ukrainan erityispiirteisiin kuuluu myös se, että herätyskristittyjä vaikuttaa maan keskeisillä elinkeinoelämän ja politiikan paikoilla. 

– Kuvaavaa on, että myös muita ihmisiä aivan politiikan kärjestä tapaa säännöllisesti helluntailaisia ja muita herätyskristillisiä tahoja, Rauli Lehtonen kuvailee. 

– Ukrainassa koko yhteiskunta on kosketuksissa evankeliseen kristillisyyteen. Maa elää evankelis-kristillisessä sykkeessä. 

Valtaenemmistö ukrainalaisista kuuluu johonkin maan kolmesta ortodoksisesta kirkkokunnasta. Niidenkin perusolemukseen kuuluu tunnustuksellisuus ja sitoutunut kristillisyys. 

Kristittyjen yhteishenki on päässyt kukoistamaan vaikeina kausina. Tämä näkyi jo esimerkiksi vuoden 2004 oranssin vallankumouksen aikana. 

– Silloin kristityt kaikista kirkoista, myös katolisista ja ortodokseista, nousivat rukouksen barrikadeille, Arto Hämäläinen sanoo. 

 

Yksi liikkeen tunnusmerkeistä on myös kasvava lähetystyö. Ukraina on ollut merkittävä tekijä ja pastoreiden kasvattamo jo vuosikymmeniä. Suomen ja Ruotsin seurakunnat ovat vuosittain järjestäneet lähetysraamattukoulutuksen Kiovassa muun muassa Avainmedian tukemana. Vaikutus näkyy koko venäjänkielisessä maailmassa Siperiaa ja Keski-Aasiaa myöten. 

– Jopa 80 prosentilla Venäjän helluntaiseurakunnista on ukrainalaistaustainen pastori, Arto Hämäläinen arvioi. 

Kaikkiaan ukrainalaiset seurakunnat ovat lähettäneet noin 500 lähetyssaarnaajaa maan rajojen ulkopuolelle. 

 

Venäjän hyökättyä Ukrainaan maan kristittyjen yhteys on jälleen noussut  

– Kaikki kristityt ovat yhdistyneet ulkopuolelta tulevan uhan edessä. Ukrainassa rukoillaan ja paastotaan, Rauli Lehtonen sanoo ja arvio, että jopa 350 000 ihmistä osallistui viimeisimpään rukous- ja paastokampanjaan. 

Tietoa Ukrainan seurakuntien kohtaamista menetyksistä ja kuolonuhreista on sodan alkuvaiheessa tullut niukasti. 

– Uskovat kärsivät samalla tavalla kuin koko kansa, Arto Hämäläinen arvioi. 

Rauli Lehtonen tutustui ennen sotaa helluntailaisten rintamapappien työkenttään Ukrainan itäosissa. 

– Miehet halasivat heitä ja kaikesta näki, että heitä odotettiin paikalle. 

Rintamapapit vievät asemiin kahvia ja ruokaa, ja pitävät osastoissa myös hengellisiä tilaisuuksia. 

 

Rauli Lehtonen ja Arto Hämäläinen katsovat, että Venäjän mahdollinen miehitysvalta ei lupaa hyvää Ukrainan kristityille. 

– Kokemukset Itä-Ukrainan separatistialueilla ovat osoittaneet tämän. Venäläisten nationalistinen ortodoksisuus on riskitekijä koko maalle, Hämäläinen sanoo. 

Lehtosen mukaan pelkona on, että Venäjän vaikutuksesta Ukrainassa aloitetaan samanlainen rekisteröitymisvaatimus ja valvonta. 

– Venäjällä on ollut viime vuosina aivan selvää herätyskristittyjen kohtaamaa diskriminointia. Noin 200 seurakuntaa on joutunut haastetuksi oikeuteen. 

– Evankeliointia on rajoitettu ja lähetystyö on monin paikoin käytännössä kielletty. 

 

Suurseurakunnilla ristiriitainen asema 

Ukrainan virkeään hengelliseen kenttään on syntynyt 2000-luvulla myös länsimaistyyppisiä karismaattisia megaseurakuntia. Näistä tunnetuimmat lienevät nigerialaisukrainalaisen pastorin Sunday Adelajan seurakunta ja Hillsong-liikkeen seurakunta Kiovassa. 

– Monet karismaatikot ovat olleet vahvoja vaikuttajia politiikassa, ja ovat edelleen, Rauli Lehtonen kuvailee. 

Suurseurakuntien suosiota ovat heikentäneet kohut ja oikeusjutut, muun muassa Adelajaa vastaan. 

– Uusien ja perinteisempien seurakuntien välillä on ollut jännitteitä, vaikka suhteet ovatkin viime aikoina parantuneet. 

Uusia seurakuntia on siirtynyt jonkin verran perinteisempiin kirkkoihin, kuten helluntailaisiin ja baptisteihin. (AT)

 
10/2022

UutisetRV Uutiset

Helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteystyöjärjestö Fidan hätäapukeräys on tuottanut muutamassa päivässä noin 280 000 euroa. ...
PuheenaiheAnniina Jakonen
Lasten kasvattaminen tasapainoisiksi aikuisiksi muuttuvassa maailmassamme epävarmojen ja joskus pelottavienkin tilanteiden keskellä on valtava haaste. Samalla se on myös mahdo...
Puheenaihe Juha Lehtonen
Tellus-lähetyskonferenssi Helsingin Saalemissa on ensimmäisiä valtakunnallisia tapahtumia, johon pääsee vapaasti osallistumaan pandemian jäl...
PikavisiittiHeli Markkunen
Rakkaimpiin lapsuusmuistoihini lukeutuvat isän kanssa tehnyt kalastusretket. Isä istui tervatun veneen perätuhdolla vetämässä uistinta. Minä soudin venettä tyynellä järvellä ka...
Raamatun äärelläMichael L. Brown, Craig S. Keener
Jeesuksen paluuta käsittelevissä raamatunkohdissa ei niinkään puhuta siitä, että saisimme helpotusta tässä ma...
ArviotMartti Ahvenainen: Islamin haaste. Perussanoma 2021. Nid. 256 s.

Jo pitkään kristillistä maahanmuuttajatyötä muslimien parissa tehnyt ja useita julkaisuja heidän uskonnostaan ki...
LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
UutisetElina Rautio
Kun lieksalainen Lassi Drake tuli uskoon 1970-luvun alussa, hän omaksui ulospäinsuuntautuneen elämäntavan. Herätyksen keskellä kasvanut helluntaiseurakunta teki kotilähetystyötä...
UutisetAnssi Tiittanen
Suomalaisasiantuntijat korostavat Ukrainan merkitystä koko itäisen Euroopan tärkeänä hengellisenä keskuksena.
– Suomessa ei tiedosteta, että Ukrainan evankelinen liik...
UutisetAnssi Tiittanen
Kansanedustaja Päivi Räsäsen oikeudenkäynnille ei ole näköpiirissä loppua nopeasti. Helsingin käräjäoikeus antaa tapauksesta ratkaisunsa maaliskuun lopulla, mutta tuolloin pää...
Missä olit torstaina 24. helmikuuta 2022, kun Putinin Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan? Tämä saattaa olla kysymys, jota tulemme kuulemaan tulevina vuosina, sillä vaikka oman sukupolveni aikana...
NäkökulmaSyksyllä järjestettävään Se löytyi -mediamissioon on valmistautumassa lähes 300 seurakuntaa. Missioon liitetty diakoniaulottuvuus, yksinäisyyden haasteiden huomioiminen eri ikäluokissa, on otettu...
PuheenaiheAnniina Jakonen
”Annan sinulle elämän, jossa koet merkityksellisyyttä.” Elettiin vuotta 2002 ja sanat lävistivät niin voimakkaasti Marjut Lindholm-Holopaisen sydämen, että hän herkistyy yhä...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan