”Tulijoita on Lappia myöten”

Työssäkäyväkin pääsee nyt raamattukouluun

Lokakuun lopussa starttaaviin monimuoto-opintoihin ehtii ilmoittautua vielä 12.10. mennessä ja "sen jälkeenkin, kun nätisti pyytää", Lari Launonen sanoo. Kuvassa IK Helsingin lähiopiskelijoita.
Lokakuun lopussa starttaaviin monimuoto-opintoihin ehtii ilmoittautua vielä 12.10. mennessä ja "sen jälkeenkin, kun nätisti pyytää", Lari Launonen sanoo. Kuvassa IK Helsingin lähiopiskelijoita.

Palo raamattuopin­tojen tekemiseen sammuu nopeas­ti, kun ehtona on muutto Keuruul­le. Etenkin työssäkäyvät ja per­heelliset saavat unohtaa ajatuk­sen käytännössä saman tien. Nyt heidänkin haaveensa on toteu­tumassa.

 

– IK-opistolta tiedustellaan jat­kuvasti mahdollisuuksia opiskel­la ”oman arjen ehdoilla”. CORE MONIMUOTO on vastaus tä­hän. Se palvelee etenkin päivä­työssä käyviä ihmisiä, vahvistaa IK-opiston Helsingin kampuk­sen vastaava opettaja Lari Lau­nonen.

 

Helsingin Roihupellossa loka­kuun lopulla käynnistyvä CORE MONIMUOTO suo tilaisuuden opiskella viikonloppuisin samo­ja kursseja, joilla lähiopiskelijat istuvat aamupäivisin.

 

– Yksi kurssi opetetaan kol­men intensiivisen viikonlopun aikana. Monimuoto-opiskelijan on myös mahdollista tulla istu­maan lähiopiskelijoiden kanssa yhden kurssin tunneille yhtenä päivänä viikossa.

 

 

Luvassa vaikeita aiheita

Pääkaupunkiseudulla asuu noin viidennes suomalaisista. Täs­tä voisi päätellä, että monimuo­to-opintoihin olisivat tarttumas­sa nimenomaan Etelä-Suomessa ja Helsingin liepeillä asuvat hel­luntailaiset. Todellisuudessa kiin­nostusta on virinnyt ja ilmoittau­tumisia tullut ympäri maata.

 

– Tulijoita on Lappia ja Savoa myöten, Launonen toteaa.

 

Ensimmäinen monimuoto­kurssi nimeltään Kristillinen maa­ilmankuva starttaa lokakuun vii­meisenä viikonloppuna. Kaksi muuta kurssin lähiviikonvaihdet­ta pidetään marraskuussa.

 

– Kurssi on tajuntaa laajentava johdanto teologiaan, opetuksesta vastaava Launonen lupaa.

 

– Siellä työstetään vaikeita ai­heita luomisesta helvettiin ja in­karnaatiosta ennaltamäärämi­seen, ilman helppoja ratkaisuja. Samalla sivutaan kuumia teemoja, kuten ihmisoikeuksia, sukupuoli­suutta, evoluutioteoriaa ja islamin jumalakuvaa.

 

Usein seurakunta-arjessa haas­tavia peruskysymyksiä ei käsitel­lä ajan kanssa ja laajasti. Kurssilla niihin keskitytään huolella ja niistä keskustellaan Raamattu kädessä.

 

– Väitän, että valtaosa riviseura­kuntalaisista on aika pihalla siitä, mitä kristilliseen käsitykseen to­dellisuudesta kuuluu, Launonen haastaa.

 

– Sanomme esimerkiksi Juma­lan rakastavan kaikkia ihmisiä, mutta toisaalta Raamatun mu­kaan Jumala ei rakasta kaikkia sa­malla tavalla. Puhumme Jumalan johdatuksesta tietyissä elämänti­lanteissa, mutta perinteisesti Ju­malan johdatuksen on nähty to­teutuvan joka ikisessä universu­min tapahtumassa, myös synnin ja pahuuden taustalla.

 

 

Samat opinnot hieman hitaammin

CORE MONIMUOTO -ohjelmassa opetetaan joka syys- ja kevätluku­kautena yhdestä kahteen kurssia. Näin ollen parissa kolmessa vuo­dessa voi suorittaa samat opin­not, jotka IK-opiston lähiopiskeli­jat tekevät ensimmäisenä opiske­luvuotenaan CORE 1:ssä.

 

Monimuoto-opintoihin kuu­luu kahdeksan kurssia, joilla käy­dään läpi muun muassa kristinus­kon historiaa, kristillistä etiikkaa sekä johdannot Vanhaan ja Uu­teen testamenttiin.

 

– Kristillisen hengellisyyden kurssilla kaivetaan esille sellaisia Jumalan kohtaamisen välineitä kuin paasto ja hengellinen mie­tiskely, jotka ovat helluntailaisil­ta pitkälti unohtuneet, Lari Lau­nonen avaa.

 

 

Yhteisöllisyys toteutunut

Vuoden vanha IK-opiston Helsin­gin kampus starttasi toimintansa syksyllä 2017 FolLOW-opetuslap­seuskoululla, ja kevät jatkui eng­lanninkielisen CORE EN -linjan merkeissä.

 

Kuluva syksy ja ensi kevät opis­kellaan ”peruskurssia” eli CORE 1 -linjan opintoja. Lari Launosen li­säksi kursseilla ovat opettaneet Maikki Kuittinen, Samuel Ted­der, Sanna Urvas ja Stephen Wallace.

 

– Vaikka opiskelijamäärä on pysynyt pienenä, meillä on huip­pujengi. Olen joka aamu älyttö­män kiitollinen, että saan tehdä tätä työtä, Launonen sanoo.

 

Helsingin IK-opiskelijoilla ei ole yhteistä asuntolaa kuten Keu­ruulla. Aluksi vastaavaa opettajaa jännittikin, miten kampuksen yh­teisöllisyys toteutuu.

 

– Jännitys oli turha. Opiskelijat ovat hitsautuneet tänäkin syksy­nä yhteen todella hyvin.

 

Yhteisöllisyyttä pyritään vaa­limaan viikoittain myös niin, että välillä vain vietetään yhdes­sä aikaa.

 

– Keskiviikkoisin on rennom­pi päivä. Silloin rukoillaan ja lai­tetaan ruokaa yhdessä. Syömme ja keskustelemme pitkän kaavan kautta. Olemme muun muassa kertoneet tarinoita omasta elä­mästämme, ja toisinaan yhden tuolin ruokapöydässä täyttää kiinnostava vieras.

 


 

 

Ruut Ahonen



Muut
41/2018

MuutEtiopiaan kuuluu hyvää. Tällainen ajatus nousee mie­leen, kun juttelee sikäläisen Guenet-kirkkokunnan pääsihteerin Se­leshi Kebeden kanssa.

Eikä Kebeden puheissa ole kyse epäre...
MuutLuottamuksen syntyminen mahdollisti yhteisen todistuksen Kristuksesta
MuutKatja Köykkä kirjoitti muistiin tarinoita kohtaamiensa ihmisten elämästä. Se auttoi häntä käsittelemään kuulemiaan asioita. Teksteistä syntyi kirja.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan