Diakonian tutkimus -aikakauskirjassa 2/2022 julkaistun tutkimuksen mukaan Maahanmuuttoviraston eli Migrin teologiset käsitykset ja tulkinnat johtavat negatiivisiin turvapaikkapäätöksiin.
Jo aikaisempi tutkimus on osoittanut Migrin pitävän uskontoa ihmisen sisäisenä asiana ja yksityisenä ilmiönä. Tuoreen analyysin perusteella vaikuttaa siltä, että Migri ei ota riittävästi huomioon uskontoa elämäntapana tai sosiaalisena todellisuutena. Sen käsitys uskonnosta perustuu maallistuneeseen länsimaiseen ajatteluun, joka on ristiriidassa useiden kirkkojen itseymmärryksen ja teologisten peruskirjojen kanssa. Se ei aina vastaa myöskään kristityksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden omaa uskonnollista ajattelua, eivätkä näille asetetut teologisen osaamisen ja uskon pääkohtien tuntemisen vaatimukset vaikuta kohtuullisilta.
Migri ei osaa tunnistaa erilaisesta kulttuurisesta kontekstista tulevien kristityksi kääntyneiden uskon todellisuutta eikä siten myöskään kansainvälisen suojelun tarvetta. Kaste ja jo pelkkä seurakunnan toimintaan osallistuminen voidaan katsoa uskosta luopumiseksi, josta voi ainakin osassa turvapaikanhakijoiden lähtömaita seurata jopa kuolemantuomio.