Tiranan raamattukoulussa unelmoidaan suuria

Kansainvälisenä yhteistyönä perustetun teologisen opiston tilat sijaitsevat Albanian pääkaupungin Tiranan etelälaidalla. Kuva: Eero Ketola
Kansainvälisenä yhteistyönä perustetun teologisen opiston tilat sijaitsevat Albanian pääkaupungin Tiranan etelälaidalla. Kuva: Eero Ketola
Albanian lippu liehuu laakson yli puhaltavassa navakassa etelätuulessa. Kolmikerroksisen rakennuksen edustalla on juuri päättymässä pihan iltasiivous. Nuori tyttö rientää tervehtimään vierasta.

– Tervetuloa, nimeni on Denise Mazzoleni. Esittelen mielelläni sinulle opistoamme. Albanian pääkaupungin Tiranan eteläpuolella, Saukin kaupunginosassa, sijaitsevaa Evankelista teologista opistoa (albaniaksi Kolegji Teologjik Ungjillor) kelpaakin esitellä.

Mazzoleni johdattaa vieraan opiston hallintotehtävissä työskentelevän Lindita Sqapin  työhuoneeseen. Osittain myös Suomen helluntaiseurakuntien tuella toimivan oppilaitoksen ilmapiiri on innostunut ja lähetysrakkaus ilmeistä.

– Meillä on nyt runsaat parikymmentä oppilasta. Albanialaisten lisäksi oppilaita on Italiasta, Kosovosta ja Makedoniasta, Sqapi kertoo.

Hänen mukaansa koulussa teoria ja käytäntö pyritään nivomaan tiiviisti yhteen. Albaniassa asuvat oppilaat palvelevat viikonloppuisin kotiseurakunnissaan.

– Opetusohjelmaan kuuluu tiimien lähettäminen Länsi-Balkanin albaniankielisille alueille. Seurakuntien perustaminen ja lähetystyö on tärkeässä asemassa. Jopa niin, että haluamme kehittää toimintaamme entistä lähetyspainotteisemmaksi. Keskitymme naapurimaittemme albaniaa puhuviin väestönosiin.

Seurakunnanistutushankkeita

Sqapin puheet eivät ole vailla katetta. Opiston nuoret ovat parhaillaan perustamassa seurakuntaa Tiranan pohjoispuolelle Patoren kaupunginosaan. Alueen väestö kasvaa nopeasti, koska maan pohjoisosista muuttaa ihmisiä kiihtyvällä tahdilla ruuhkautuvaan suurkaupunkiin.

Kaksi aiemmin valmistunutta opiskelijaryhmää on puolestaan työssä Makedonian pääkaupungissa Skopjessa. Heidän tarkoituksenaan on perustaa sinne maan ensimmäinen albanialaisista koostuva seurakunta.

– Entisiä oppilaitamme toimii lähetystyössä myös muun muassa Kosovossa ja Turkissa, Sqapi luettelee.

Tiranan Evankelinen teologinen opisto sai alkunsa vuonna 2003 kolmen helluntailiikkeen yhteistyönä. Koulua perustamassa olivat Yhdysvaltojen Assemblies of God, brasilialainen Assembléia de Deus sekä Suomen helluntaiseurakunnat lähetysjärjestönsä Fida Internationalin kautta. Kaikki kolme ovat edelleen mukana työssä.

Suomalaisista helluntailäheteistä opiston perustamiseen ja ensimmäisen opetussuunnitelman laatimiseen osallistui Albaniassa 17 vuotta työskennellyt Tauno Toukola.

– Edelleen iloitsemme siitä, että alusta lähtien myös lähetystyö sisällytettiin opetusohjelmaan, Toukola toteaa.

Koulua suunniteltiin aluksi Tiranan itäpuolella sijaitsevaan Surrelin kylään, jossa Fidalla oli oma koulutuskeskus vuosina 1994–2003. Lopulta sijoituspaikaksi valikoitui kuitenkin lähempänä Tiranan kantakaupunkia sijaitseva Sauk.

Evankelisen teologisen opiston opettajista osa on Albanian Assemblies of God -seurakunnista, osa on ulkomaalaisia. Opettajakaartiin lukeutuu myös suomalainen Albanian lähetti Valtteri Tuokkola, joka kuuluu myös koulun hallitukseen.

Opiston rehtorina toimii yhdysvaltalainen Kurt Plagenhoef.

”Jumala poisti ennakkoluuloni”

Italialaisen Denise Mazzolenin tie Tiranaan on värikäs.

– Vuodesta 1991 lähtien Italiaan on saapunut suuria määriä albanialaisia. Aluksi he tuottivat ongelmia, ja minullakin oli voimakkaita ennakkoluuloja heitä kohtaan. Jumala kuitenkin muutti ajatusmaailmani, ja nyt olen opiskelemassa Raamattua Albaniassa! Tavoitteenani on tehdä työtä albaanien keskuudessa, Mazzoleni kertoo.

Nuori nainen huokuu intoa. Muutamassa kuukaudessa hän on oppinut puhumaan luontevaa albanian kieltä.


Eero Ketola

Kirjoittaja vieraili Albaniassa maaliskuussa.


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja