Tieteen ja uskon suhde puhututti seminaarissa

Alister McGrath on laajalti tunnettu kristinuskon puolustaja, joka on vieraillut Suomessakin useita kertoja. Kuva: Matthias Asgeirsson
Alister McGrath on laajalti tunnettu kristinuskon puolustaja, joka on vieraillut Suomessakin useita kertoja. Kuva: Matthias Asgeirsson

Teologia ja tieteellinen maailmankuva -seminaari veti viime viikon torstaina ja perjantaina Helsingin yliopiston 250-paikkaisen juhlasalin täyteen. Osa kuulijoista jäi seisomapaikoille.

Tapahtuman järjesti Areiopagi.fi-verkkolehti, joka julkaisee artikkeleita luonnontieteiden, filosofian ja teologian rajapinnoilta. Seminaarin aiheeksi valikoitui teologia ja tieteellinen maailmankuva, koska järjestäjät haluavat herättää keskustelua näiden suhteesta.

– Suomalaisessa populaaritason keskustelussa on usein oletettu, että tiede ja usko ovat välttämättä ristiriitaisia tai täysin toisiinsa liittymättömiä asioita. Mielestämme niiden dialogi on kuitenkin tärkeää ja mielenkiintoista, ja pyrimme tekemään myös uskolle myönteisten tieteen tulkintojen mahdollisuutta näkyvämmäksi, Areiopagin päätoimittaja Rope Kojonen sanoo.

Seminaarin pääpuhujalla Alister McGrathilla on sekä luonnontieteellinen että teologinen koulutus. Oxfodin yliopistossa professorina työskentelevä mies tunnetaan kristinuskoa puolustavien teostensa lisäksi siitä, että hän on osallistunut väittelyihin vastassaan kuuluisia
uusateisteja, kuten Richard Dawkins ja Christopher Hitchens. Väittelykumppaneiden maailmankuva ei ole McGrahtille vieras, sillä hän itsekin oli opiskeluaikoinaan ateisti ennen kuin kääntyi kristityksi.

Seminaarissa kuultiin myös suomalaisia puhujia, muun muassa Kuopion piispa Jari Jolkkosta ja useita tutkijoita. Tapahtuman yhteydessä julkaistiin suomeksi McGrathin teos Tieteen ja uskonnon dialogi (Kirjapaja), joka esittelee aiheesta käytyä keskustelua kansantajuisesti.

Areiopagi on toiminut vuodesta 2013 ja järjestänyt aikaisemmin seminaarin aiheesta Luonnontiede, maallistuminen ja teologia. Yhteistyökumppaneina tämän vuoden seminaarissa toimivat Kuopion hiippakunta sekä Suomen Akatemian huippuyksikkö Järki ja uskonnollinen hyväksyminen.

 

 

Säde Loponen




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja