Tieteen ja uskon suhde kiinnosti Joensuussa

Jari Jolkkonen ja Esko Valtaoja.
Jari Jolkkonen ja Esko Valtaoja.

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen sali täyttyi kuulijoista, kun piispa, dosentti Jari Jolkkonen ja avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja keskustelivat uskon ja tieteen suhteesta.

 

21. marraskuuta järjestetyssä tilaisuudessa ei koettu suurta draamaa, sillä molemmat ilmaisivat kannattavansa tieteen ja uskonnon välistä rakentavaa vuoropuhelua.

 

– Niillä on toki eroja, kuten se, että toinen tahtoo selittää maailmaa ja toinen pelastaa sen. Me koemme kuitenkin todellisuuden jakamattomana, Jolkkonen sanoi.

 

Valtaoja on tullut tunnetuksi agnostikkona, joka keskustelee sekä kristittyjen että ateistien kanssa.

 

– Sillanrakentajan ongelma vain on se, että ammutaan sekä mahaan että selkään, hän nauratti katsojia.

 

 

Puhutaanko samasta asiasta?

Jolkkonen kritisoi tiedeuskoon äärimmillään kuuluvaa ajatusta siitä, että tiede vastaa perimmäisiin kysymyksiin. Valtaoja puolestaan kritisoi tiedeusko-käsitettä. Miehet tulivatkin siihen tulokseen, että suurimpia esteitä vuoropuhelun välillä kohdataan jo käsitteitä määriteltäessä. Mitä on tiede, mitä on usko tai uskonto ja mitä totuus?

 

Valtaoja haastoi Jolkkosta kysymällä, miksi kristinuskon totuudet pitäisi hyväksyä paremmin kuin vaikkapa hindulaisuuden. Toisaalta hän näki uskonnot ytimeltään samanlaisina, mitä Jolkkonen puolestaan vastusti.

 

– Älkää uskoko, jos joku sanoo, että lopulta kaikki uskonnot puhuvat samaa. Niiden välillä on suuria eroja.

 

Valtaoja päätyi toteamaan, ettei hän halua kiistää uskonnon henkilökohtaista merkitystä.

 

– Isoäidiltäni minulle on jäänyt kunnioitus uskoa kohtaan, paitsi silloin, kun sen seuraukset eivät ole hyviä. Kuten Jeesus sanoi, hedelmistään puu tunnetaan.

 

Tilaisuuden järjestivät Karjalan teologinen seura ja Veritas Forum.

 

 

Säde Loponen




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja