Terapeutti ja kirjailija Päivi Niemi: Toivo on aina vastaanottamisen arvoista – myös kärsimyksen hetkellä

Terapeutti ja kirjailija Päivi Niemi rohkaisee ihmisiä olemaan toivon tuojia ja sen ylläpitäjiä. Olipa kyseessä oman elämän kärsimys, lähimmäisen vaikea elämäntilanne tai koko yhteiskuntaa koskettava ongelma, toivosta irti päästäminen ei kannata. Toivo kannattelee elämää.

– Elämän kriisit ovat tuskallisia ja pakottavat ihmisen muuttumaan. Muutos on välttämätöntä, jos ei halua jäädä toivottomuuden vangiksi. Tarvitaan oivallus muutoksen tarpeesta, halu parantua ja muuttaa asioita, Niemi toteaa.

– Uhriutuminen on ikävä tila, jossa omiin selviytymiskeinoihin ei uskota. Silloin jäädään odottamaan, että joku toinen parantaa ja pelastaa.

Niemen uutuuskirja Pakon edessä sisältää muutostarinoita, jossa mahdottoman edessä kohdataan mahdollinen.

– Kirjan takakannessa on teksti: ”On pakko muuttua, kun aikaisemmin oppimani elämän säännöt eivät toimi. On suostuttava tilanteeseen, jossa nyt olen. Mieluummin teen sovinnon elämäni ja itseni kanssa kuin taistelen itseäni vastaan.”

 

Kirjan tositarinat olivat Niemellä mielessä jo kauan ennen kirjoittamista.

– Kirja oli valmis, mutta se odotti syntymistä. Nykyään kirjallisuudessa ovat ”in” henkilökohtaiset tarinat, selviytymiskokemukset ja henkilökuvat. Kirjani kuuluu tähän kategoriaan.

Niemi kirjoittaa terapeuttisesta näkökulmasta ja siitä, että kuka tahansa voi jäädä kiinni riippuvuuksiin. Toisilla siihen on enemmän biologista alttiutta. Vaikka kaikki riippuvuutta aiheuttavat asiat eivät ole haitallisia, ovat ne riippuvuutena elämää hankaloittava ja vääristävä tekijä.

– Ihminen pakenee kipua ja kärsimystä joskus sellaisten asioiden pariin, jotka eivät auta. Saattaa olla, että hyvistä apukeinoista on pulaa, eikä auttavia tahoja löydy, tai ne tarjoavat liian suppeaa apua. On myös niitä, jotka eivät ole yhteiskunnallisten kriteerien mukaan ”riittävän sairaita” saadakseen asianmukaista apua.

Syitä riippuvuuksien kehittymiselle on yhtä monta kuin on riippuvuudesta kärsijää. Ihminen voi Niemen mukaan jäädä riippuvaiseksi melkein mistä vain. Päihteet, seksi, pelaaminen ja työnteko aiheuttavat riippuvuutta, mutta myös uskontoon, valehteluun, varastamiseen, suorittamiseen ja urheiluun voi kehittyä riippuvuus.

 

Kärsimystä aiheuttavat asiat liittyvät paljon yhteiskunnassa ja kulttuurissa oleviin ilmiöihin.

– Elämän tarkoituksen ja mielekkään sisällön puuttuminen, oman paikan löytämisen vaikeus sekä oman arvon tunteen puuttuminen aiheuttavat ihmisissä toivottomuutta ja turhautumista.

– Yksinäisyys, talousvaikeudet ja ihmissuhdeongelmat ovat kenelle tahansa vaikeita kysymyksiä.

Niemen mukaan myös hengellisistä odotuksista saattaa seurata turhia vaatimuksia, pelkoja ja pettymyksiä.

Elämän peruselementteihin liittyvät kysymykset mietityttävät silloin, jos ne puuttuvat tai ovat uhattuna. Niitä ovat asumiseen, ravintoon, talouteen, terveyteen, turvallisuuteen ja elämän jatkumiseen liittyvät kysymykset.

– Oli tilanne mikä tahansa, toivo ei saata koskaan häpeään. Siksi se on kärsimyksenkin kohdatessa vastaanottamisen arvoista. Kriisiin ei välttämättä jouduta, joskus sinne jopa päästään, Niemi toteaa.

 

Hanna-Kaisa Rahikainen




40/201

Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja