”Teologia ei ole ihmeiden vihollinen”

Kristinuskoa ja helluntailaisuutta haastetaan enemmän kuin koskaan. Siksi pitää paitsi opiskella teologiaa, myös palauttaa helluntailaisuuteen usko ihmeisiin ja Pyhän Hengen kasteeseen.

Näin argumentoi britti William Atkinson, joka on Euroopan helluntailaisten teologien yhteistyöjärjestön EPTAn (European Pentecostal Theological Association) puheenjohtaja.

Atkinson tutustui Iso Kirja -opistoon muutama viikko sitten – opiston rehtori Pasi Parkkila kuuluu myös EPTAn hallitukseen.

Atkinson on toiminut pastorina muun muassa Lontoon tunnetuimmassa Kensington Temple -helluntaiseurakunnassa. Nykyään hän opettaa tunnustustenvälisessä London School of Theologyssa.

– Tarvitsemme teologiaa tunteaksemme Jumalan syvemmin ja ollaksemme tehokkaita hänen käytössään. Mutta maailmassamme teologia on liiaksi jätetty ihmisille, jotka eivät usko ihmeisiin, Atkinson sanoi.

Länsimaiset helluntailaiset ovat Atkinsonin mukaan vähemmän helluntailaisia kuin koskaan. Silti juuri helluntailaista ääntä tarvittaisiin. Pyhän Hengen kaste on esimerkiksi aihe, joka ilman helluntailaisia jää pimentoon.

– Siihen, että uskomme Pyhän Hengen kasteeseen, on myös vahvat teologiset perusteet.

– Miksi teologia nähdään ihmeiden tai Pyhän Hengen työn vihollisena? Atkinson kysyi.

Ympäristön ymmärrys tärkeää

William Atkinson on ensimmäiseltä koulutukseltaan lääkäri mutta aloitti kokopäiväisen hengellisen työn 1980-luvulla. Hän kertoo tapaavansa usein hengellisen työn aloittaneita ihmisiä, jotka haluavat opiskella teologiaa huolimatta kiireisestä työ- ja perhe-elämästä.

– Työn aloittamisen jälkeen he ovat huomanneet, että teologia tarjoaa työlle alustan, jolle rakentaa.

Atkinsonin mielestä on tervetullutta, että helluntailaiset raamattukoulut ovat nykyään enemmänkin kuin ”pastoriammattikouluja”.

– Meidän täytyy osallistua laajempaan teologiseen keskusteluun. Opiskelijoille pitää opettaa raamatuntulkinnan lisäksi myös esimerkiksi kirkkohistoriaa sekä kuvata maailmaa, jossa julistamme Jumalan sanaa. Tärkeää on niin yhteiskunnan maallistumisen kuin muiden uskontojen ymmärrys.

William Atkinson toivoo vanhempien ihmisten seurakunnissa innostavan nuoria teologian opiskeluun.

– Omien opintojeni jälkeen olen sanonut kaikille, että teologiaa kannattaa opiskella siksi, että rakastamme Jumalaa. Vanhempien ihmisten pitäisi nähdä se potentiaali, joka nuorissa on.

eptaonline.com


Anna Lehtinen



51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja