Teologi omenatarhassa saavutti televisionkatsojat Ruotsissa 

Entinen helluntaipastori Niklas Hallman opiskelee pomologiksi, työskentelee omenatarhassa ja tekee tv-hartauksia. Omenatarha kukoisti jo toukokuussa ja muistutti Luojan luomistyöstä. Kuva: Kaj Aalto
Entinen helluntaipastori Niklas Hallman opiskelee pomologiksi, työskentelee omenatarhassa ja tekee tv-hartauksia. Omenatarha kukoisti jo toukokuussa ja muistutti Luojan luomistyöstä. Kuva: Kaj Aalto

Kun Niklas Hallman jätti pastorin tehtävät Jönköpingin helluntaiseurakunnassa Ruotsissa viime syksynä ja otti pestin omenapuutarhassa, hän ei arvannut, että hänen kuulijakunta kasvaisi entisestään. Ruotsin televisio SVT pyysi häntä juontamaan tv-hartauksia, jotka sitten osuivatkin koronakevääseen ja kesään, jolloin katsojaluvut ovat olleet tavanomaista suurempia.

 

Ennakkosuunnitelmat menivät uusiksi ja luovuutta tarvittiin sisällön muokkaamisessa tilanteeseen sopivaksi. Pomologiksi eli omenanviljelyn asiantuntijaksi opiskeleva teologi kutsui tv-tiimin työpaikalleen Huskvarnan lähelle Vättern-järven liepeille. Puutarhassa olisi turvallista ja kaunista tehdä luonnonläheinen tv-jumalanpalvelus, kun useimmat kirkot olivat kiinni, eikä matkustaminen ollut suotavaa.

 

– Olemme ymmärtäneet, että ihmiset ovat väsyneitä puhumaan pandemiasta. Sen sijaan monet kertovat löytäneensä luonnossa liikkumisen ja puutarhan, Hallman toteaa.

 

Niinpä viiden hartauden sarja toteutettiin puutarhassa omenapuiden katveessa ja luonnon helmassa. Palautteesta päätellen valinta oli onnistunut ja rennosti toteutettuna ohjelmat ovat löytäneet myös uusia katsojia, jotka eivät käy kirkossa eivätkä yleensä katso tv-jumalanpalveluksia. 

 

– Ihmiset ovat iloinneet luonnonläheisyydestä ja kiitelleet sitä, että toteutus poikkesi totutusta hartauskaavasta. Keskustelemme ensimmäisessä jaksossa ihmisten luonnosta etääntymisestä ja Jeesuksen vertauksista, jotka liittyivät luontoon.

 

Yhtymäkohtia ei ollut vaikea löytää, kun Uudessa testamentissa puhutaan hedelmän kantamisesta, oksastamisesta ja puiden leikkaamisesta.

 

Yli 25 vuotta helluntaipastorina työskennellyt Niklas Hallman oli väsynyt pastorin työssä toiminnalliseen puoleen, jota hän ei kokenut omakseen. Opetus- ja julistus olivat mieluisia. Kysymys kutsumuksen hylkäämisestä peilaa yleistä käsitystä pastorin palvelutehtävästä syvimmiltään.

 

– Kutsumus mielletään usein tehtävään sidotuksi. Minulle kyse on siitä, kuka minä olen. Olen kutsuttu Kristukseen. Nyt olen vaihtanut ympäristöä. Teologista on tullut pomologi, enkä suinkaan jätä kutsumustani Kristuksen palvelijana.

 

Myös lauluntekijänä kunnostautunut Hallman vertaa itseään muusikkoon, joka vaihtaa soitinta mutta soittaa silti samaa kappaletta.

 

– Tämä on tärkeätä, ja olenkin utelias näkemään, miten kutsumukseni toteutuu kirkon seinien ulkopuolella, Niklas Hallman sanoo.

 

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT lähettää tv-jumalanpalveluksen joka sunnuntai.

 

 

 

Kaj Aalto




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja