Lauantai 27. huhtikuuta.
Nimipäivää viettää Merja, Engelbrekt, Engelbert

Telluksen tähtenä Jeesus – Tellus onnistui tuomaan lähetystyön seurakunnan ytimeen ja samalla rohkeasti uudistamaan konferenssikonseptia

Jyväskylän Helluntaiseurakunnan uudet tilat palvelivat loistavasti sekä tilaisuuksissa että niiden ulkopuolella. Iltaisin ylistyksessä palvellut Hope oli osaltaan valmistellut tapahtumaa myös rukouksin. (Tuomas Kämäräinen)
Jyväskylän Helluntaiseurakunnan uudet tilat palvelivat loistavasti sekä tilaisuuksissa että niiden ulkopuolella. Iltaisin ylistyksessä palvellut Hope oli osaltaan valmistellut tapahtumaa myös rukouksin. (Tuomas Kämäräinen)

28.4.2024 | Veera Hug 

Jyväskylässä 22.–23. maaliskuuta järjestetty Tellus-konferenssi oli monipuolinen tapahtuma, jonka merkitys mitataan tulevaisuudessa. Tellus keräsi lähetysasian ympärille Jyväskylään yli 800 osallistujaa, ja lisäksi livelähetyksiä seurasi netin kautta yhtäaikaisesti yli 200 henkilöä. 

Missio kaikille -teeman alla nostettiin monin tavoin esiin se, että Suomen helluntailiikkeellä ei ole vain vahva lähetyshistoria vaan merkittävä rooli myös lähetystyön tulevaisuudessa.  

– Jumalalla on edelleen tehtävä suomalaisille myös maamme rajojen ulkopuolella, julisti Samuel Tedder.  

 

Jyväskylän helluntaiseurakunnan, Fidan, Avainmedian, Iso Kirja -opiston ja Helluntaikirkon yhteistyönä toteuttama tapahtuma oli luonut nahkansa uudelleen. Ohjelma oli onnistunut kokonaisuus, ja iltojen jumalanpalveluksia lukuun ottamatta tilaisuudet kestivät 30–60 minuuttia.  

 

Esille nousivat sanoma ja sisältö, koska jokainen tilaisuus toteutettiin hyvin koordinoituna tiimityönä kulloinkin valitun teeman ympärille. Paneelikeskustelutyyppisesti vedetyt tilaisuudet haastoivat, innostivat ja rohkaisivat. 

Tunnin mittaisiin sessioihin saatiin mahtumaan niin ylistys, opetus kuin myös keskustelu- ja kommenttipuheenvuorot kulloisestakin teemasta. Yksittäisten puhujien sijaan tapahtuman päähenkilönä ja tähtenä oli Jeesus ja hänen antamansa lähetystehtävä. Sen tulee edelleen olla jokaisen seurakunnan ytimessä, alleviivattiin tapahtumassa. Rukoustakaan ei unohdettu, molempina päivinä viivyttiin puoli tuntia esirukouksessa strategisten lähetyshaasteiden puolesta. 

 

Telluksessa ei kaunisteltu lähetystyön arkea vaan tuotiin selkeästi esille se, että Kristuksen seuraamisella on hinta, joka kuitenkin kannattaa maksaa. 

– Jumalan tahdon keskipisteessä oleminen on paras mahdollinen palvelupaikka, summasi pitkäaikainen Uruguayn- ja Japanin-lähetti Esa Salokangas sunnuntaina järjestävän seurakunnan Tellus-jatkoilla. 

Samuel Tedder totesi perjantain opetuksessaan, että jokainen lähetti kärsii. Työ on mahdollista ja siihen saadaan voima vain, jos vastaamme kyllä Jeesuksen antamiin kutsuihin (lisää aiheesta tämän lehden opetusaukeamalla). 

 

Sisältö oli toteutustavan vuoksi laaja ja monipuolinen, ja esillä olivat niin saavuttamattomien kansojen haaste, seurakuntien vastuut ja mahdollisuudet, lähetystyön monet muodot, kristittyjen yhteistyö, lähetystyön oikeutus ja teologinen perusta kuin myös rehellinen pohdinta siitä, mitä on syytä tehdä toisin. 

Ilahduttavaa tapahtumassa oli myös sukupolvien saumaton yhteys ja se, että ”kaikkialta kaikkialle” nousi selkeästi esiin myös siksi, että maahanmuuttajat otettiin lähetystyön ytimeen ei vain evankeliumin tarvitsijoina vaan sen välittäjinä. 

Lauantaina palveltiin myös perheitä, kun Tellus Kids -tapahtumassa lapset saivat oman lähetyskonferenssinsa. Palautteen perusteella varsin onnistuneen. 

 

Paljolti onnistuneen suunnittelun ja tilojen mahdollistamien ratkaisujen kautta myös näytteilleasettajien Visio-sali muodostui merkittäväksi osaksi konferenssia. Tilan vetovoimaa lisäsi huomattavasti se, että siellä oli jatkuvasti saatavilla ilmaista kahvia ja teetä.  

 

Konferenssin erinomaisesti koottua ja toteutettua antia on hyvä pitää esillä seurakunnissa myös jatkossa. Tämä on mahdollista, sillä tilaisuudet jäävät katsottaviksi ja löytyvät jatkossa sekä Jyväskylän helluntaiseurakunnan YouTube-kanavalta että Tellus-konferenssin nettisivuilta yksittäisinä videoina. 

Jo konferenssin jälkeisenä maanantaina tilaisuuksia oli katsottu YouTuben ja UskoTV:n kautta yli 5 000 kertaa. 

– Toiveena on, että hyvää sisältöä hyödynnettäisiin seurakunnissa, kertoo tapahtuman tuottaja ja yksi pääkoordinaattoreista Minna Kallinen-Kuisma

 

Tapahtuma siunasi järjestävää seurakuntaa 

– Seurakuntalaiset innostuivat talkoisiin ja talkoista, Minna Kallinen-Kuisma kertoo.  

– Tällaista oli selvästi kaivattu. Uusi kirkkorakennus pääsi nyt vasta testiin tällaisessa tapahtumassa, kun pandemia vei edelliset mahdollisuudet (seurakunta järjesti koronan aikana etänä kahdet Syyspäivät, ja niistä toisessa oli paikan päällä vain pienehkö porukka keskisuomalaisia). 

 

Konferenssissa tilat toimivat, ja talkoolaiset. Hyvä mieli ja iloinen tunnelma välittyi myös osallistujille. Meitä palveltiin! 

– Herättää odotusta, että Telluksen vaikutukset järjestävään seurakuntaan ovat moninaiset - jos nyt kaikki eivät saaneet lähetyskutsua lähteä ja kadota kaukomaille, hymyilee Kallinen-Kuisma. 

Hänen mukaansa yhteinen projekti luo yhteyttä, osallisuutta sekä kuulumisen ja merkityksellisyyden tunnetta. 

– Tellusta lähdettiin tekemään siitä lähtökohdasta, että haluamme tapahtuman olevan merkityksellinen, ei ”hieno tapahtuma”. 

Päiviä valmisteltiin rukoillen niin valtakunnallisella tasolla kuin myös paikallisseurakunnassa. Muun muassa iltatilaisuuksien ylistyksestä vastanneella HOPElla oli neljän viikon rukousvartio Telluksen puolesta. 

 

Jyväskylässä ollaan kiitollisia siitä, että Jumala vastasi rukouksiin. Konferenssista on tullut paljon palautetta, jossa on sanoitettu kokemusta juuri merkityksellisyyden kautta. 

– Jumala herätti jo eläkkeelle itsensä siirtäneitä takaisin työpellolle, mutta haastoi myös nuoria miettimään seuraavia valintojaan, Kallinen-Kuisma kertoo. 

– Myös palvelemiseen sitoutuminen ja työskentely osana suurta seurakuntaperhettä oli koettu vaikuttavana ja jopa hoitavana - mukana oli henkilöitä, joilla ei ole ollut kontakteja kotiseurakunnassa juuri ollenkaan, ihan ensikertalaisia sekä sellaisia, jotka palvelivat nyt todella pitkästä aikaa ja innostuivat. 

– Odotus on, että Telluksen myötä moni voisi löytää taas seurakunnan omakseen ja kodikseen, Kallinen-Kuisma summaa.

 

 



UUTISET