Tiistai 5. maaliskuuta.
Nimipäivää viettää Laila, Leila

Tansaniassa opitaan puskassa ja kampuksilla – Rehtori iloitsee opiskelubuumista

Kannustamme seurakuntiamme löytämään nimenomaan helluntailaisen teologian, Reuben Kabarata sanoo. Kabarata kertoi Tansanian raamattukoulutuksen tilanteesta Suomessa syys-lokakuussa. (Hannu Happonen)
Kannustamme seurakuntiamme löytämään nimenomaan helluntailaisen teologian, Reuben Kabarata sanoo. Kabarata kertoi Tansanian raamattukoulutuksen tilanteesta Suomessa syys-lokakuussa. (Hannu Happonen)

1.11.2023 | Anssi Tiittanen 

Seurakunnat ja yhteisöt kehittyvät meilläkin opiskellen, tohtori Reuben Kabarata sanoo. 

Kabarata on seurannut tyytyväisenä kehitystä, jossa opiskelemisen arvostus on Tansanian helluntailiikkeessä viime vuosina voimistunut. Reuben Kabarata toimii Fidan yhteistyökumppanin, Free Pentecostal Churches of Tanzania (FPCT) -kirkkokunnan, raamattukoulun johtajana. Tazengwa Pentecostal Bible College toimii Nzegan kaupungissa Tazengwassa. 

Free Pentecostal -helluntaikirkkoon kuuluu arviolta puoli miljoonaa jäsentä. Reuben Kabarata, 49, vieraili Suomessa syys-lokakuun vaihteessa. 

 

Raamattukouluja tansanialaiskristityille on monen tasoisia ja erilaisiin tehtäviin fokusoituneita.  

– Meillä opiskelee paljon pastoreita, evankelistoja ja seurakunnanistuttajia, Kabarata (kuvassa) luettelee.  

Bible college -tason kouluja on kaikkiaan viisi.  

– Niissä varustetaan erilaisia ihmisiä, myös niitä, jotka haluavat opintojen myötä itse kasvaa ja vahvistua, ilman akateemisia tavoitteita. 

Opiskelijoiden määrä kouluissa kasvaa koko ajan.  

– Tietyt asiat vetävät opiskelijoita. Opiskeleminen on nyt selvästi muodissa, ja siihen tuntuu olevan kova tarve.

 

 

      "Moni haluaa vahvistua, ilman akateemisia tavoitteita."

 

Myös Tansaniassa helluntailiike on korostuneesti maallikkoliike. Sen historiassa korostuu toiminnallisuus ja yhteisöjen rakentaminen evankelioimalla, opettamalla ja kirkkoja rakentamalla. 

Reuben Kabaratan mukaan opillinen eheys on vahvistunut opiskelun ja tunnustettujen tutkintojen myötä. 

– Meillä on ollut paljon pastoreita, joilla ei ole ollut käytännössä lainkaan koulutusta. Nyt nähdään jo, että koulutus on hyväksi ja jopa välttämätöntä, jotta työtä voidaan tehdä. 

Erityisesti tunnustetut tutkinnot ovat nyt nousussa helluntailiikkeessä.  

– On ymmärretty, että tutkinnolla täytyy olla vertaisarvioitua merkitystä. Myös maamme hallinnon taholta on tullut painetta muodostaa tunnustettuja sertifioituja tutkintoja, Kabarata sanoo. 

 

Kabarata nostaa esiin vahvasti sen, että suurin osa opiskelee siksi, että haluaa itse vahvistua uskossa ja saada seurakunnissa enemmän vastuuta. 

Kun puhe kääntyy afrikkalaiseen erikoisuuteen, niin sanottujen puskapappien koulutukseen, Kabarata innostuu. Open Bible school (suom. avoin raamattukoulu) on toiminut Tansanian helluntailiikkeessä parinkymmenen vuoden ajan. 

– Liikkuvassa raamattukoulussa halutaan auttaa ja kehittää pastoreita, jotka toimivat maaseutumaisissa oloissa. Opetamme perusteologiaa, aivan perusasioita, jotta he voivat palvella seurakuntia paremmin. 

Liikkuvassa raamattukoulussa opiskellaan muutamia viikkoja. Oppi siirtyy kylien kirkkoihin hyvin. Jopa 10 000 maaseudun pastoria on suorittanut avoimen raamattukoulun opintoja. 

Maalaispapit hoitavat omassa kylässä usein perhettään ja maatilkkuaan. 

– He eivät useinkaan voi muuttaa kaupunkiin opiskelemaan. Liikkuva opetus palvelee heitä hyvin.

 

 UUTISET