'Tämä on Jumalan työtä' - Isonkyrön helluntaiseurakunta on saanut uusitut tilat ja yhteishengen

Joulukeräyksen tarkoitus oli siunata paikkakunnan väkeä. - Omaa yhteyttämme rakennamme viikoittaisilla seurakuntakahveilla, joissa vaihdetaan kuulumisia ja esirukousaiheita, Joni Matilainen kertoo. (Kai Snickars)
Joulukeräyksen tarkoitus oli siunata paikkakunnan väkeä. - Omaa yhteyttämme rakennamme viikoittaisilla seurakuntakahveilla, joissa vaihdetaan kuulumisia ja esirukousaiheita, Joni Matilainen kertoo. (Kai Snickars)

Elina Rautio 

(28.12.2022) Vielä muutama vuosi sitten Isonkyrön helluntaiseurakunta näytti hiipuvan: seurakunnalla ei ollut palkattua pastoria, ihmisiä kävi tilaisuuksissa vähänlaisesti, ja moni oireili 1970-luvulla rakennetun tilan sisäilmasta. 

Nyt noin 4 500 asukkaan Isossakyrössä on lähes sadan hengen vireä seurakunta, joka perustoiminnan lisäksi tuottaa podcasteja ja järjestää hyväntekeväisyystempauksia. 

– Kahden viime vuoden aikana seurakuntaamme on tullut parikymmentä uutta ihmistä pitkin maakuntaa. Jokainen on sanonut, että täällä on lämmin ilmapiiri, pastori Joni Matilainen kertoo. 

Marraskuun lopussa seurakunta järjesti Joulusanoman äärellä -hyväntekeväisyyskonsertin, jossa kerättiin varoja kunnan vähävaraisille. 

– Mukaan lähti myös 13 yritystä, joten saimme yhteensä kasaan yli 8 000 euroa. Paikallislehden päätoimittaja sanoi, ettei ole nähnyt 40 vuoteen vastaavaa, joten hänkin tuli tekemään asiasta jutun. 

 

Mitä sitten reilut kaksi vuotta taaksepäin katsottuna, koronarajoitusten alettua, tapahtui? 

– Ajattelimme vanhimmistossa, että nyt olisi hyvä aika remontoida. Kun homenäytteet olivat puhtaat, päätimme laittaa ilmastoinnin. Muitakin ajatuksia wc-tilojen, penkkien, valaistuksen ja sisustuksen uusimisesta oli, mutta ensin ajattelimme tekevämme ne ”sitten joskus”, Matilainen kertoo. 

– Ilmastointiremontin jälkeen päätimme kuitenkin, että eiköhän rempasta saman tien koko touhu. 

Seurakunta innostui hankkeesta, joten suuri osa työstä pystyttiin tekemään talkoovoimin. Lainaakaan 80 000–100 000 euron arvoiseen remonttiin ei tarvinnut ottaa kuin 40 000. 

– Josta on nyt maksettu jo yli puolet. 

 

Muita muutoksia Isossakyrössä ei sitten tehtykään. 

– Eli emme ole pyrkineet esimerkiksi uudistamaan jumalanpalvelusta tai sen musiikkia. 

Joni Matilainen uskookin, että seurakunnan virkistyminen on täysin Jumalan työtä. 

– Sitä on ollut ihmeellistä seurata. Myös siihen uskon, että kun seurakunta voi hyvin ja rakentuu Sanan pohjalle, hyviä asioita tapahtuu automaattisesti, hän lisää. 

– Olen itse kokenut, että tämä aika on ollut seurakunnan valmistelua. Tällaiseen ilmapiiriin on todella hyvä ei-uskovienkin tulla.




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja