Raamatullista avioliittoa pidettiin luovuttamattomana

Suviseuroissa lähes 80.000 osallistujaa

Muhoksen pellot täyttyivät Suviseurojen osallistujista. Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu.
Muhoksen pellot täyttyivät Suviseurojen osallistujista. Kuva: Suviseurojen kuvapalvelu.

Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma, vanhoillislestadiolaisten Suviseurat pidettiin 28.6.–1.7. 2019.

Tapahtuma kokosi Muhokselle, Pohjois-Pohjanmaalle yli 79 000 sanankuulijaa. Perjantaiaamuna klo 10 nostettiin salkoihin 19 maan liput kertomaan, missä kaikkialla Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys (SRK) tekee lähetystyötä. Seuravieraita paikalla oli 30:sta eri maasta ja puheita tulkattiin yhdeksälle eri kielelle.

Piispa Keskitalo vetosi uskonnonvapauden puolesta

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo vetosi avajaispuheessaan yhteiskunnan lainlaatijoihin, päättäjiin ja virkamiehiin, että uskonnonvapauslakia alettaisiin tulkita nykyisen käytännön sijasta myös myönteisestä näkökulmasta käsin. Nyt tilanne on se, että päiväkodeissa, kouluissa ja mediassa halutaan tietoisesti painottaa lain tarkoittavan vapautta uskonnosta. Keskitalo myönsi sen sitäkin tarkoittavan. Mutta on väärin tasapuolisuuden nimissä, jos lailla ei haluta ymmärtää olevan merkitystä nimenomaan vapautena uskomiseen ja meille suomalaisille erityisesti oman uskontomme, kristinuskon harjoittamiseen. 

Piispa Keskitalo toivoi, että vanhoillislestadiolaisen liikkeen parissa olevat lukuisat päättäjät kuntatasolla, seurakuntien luottamuselimissä, kirkolliskokouksessa sekä eduskunnassa huolehtisivat uskonnonvapauslain myönteisen puolen toteutumisesta. 

Suviseurojen aikana kuultiin 32 saarnaa, jotka kestivät puolesta tunnista kolmeen varttiin Puheiden välissä veisattiin virsiä ja Siionin lauluja. Sunnuntaina Suviseurojen puhujia jalkaantui Muhoksen ympäristökuntien kirkkoihin pitämään jumalanpalveluksissa saarnoja.

Kymmeniätuhansia  lapsia ja nuoria

Suviseuroissa ei ole järjestetty mitään erityisesti lapsille tai nuorille suunnattua ohjelmaa. Tällainen järjestelmä tuntuu erikoiselta, kun katselee 225 hehtaarin alueella kuljeskelevia kymmeniätuhansia lapsia ja nuoria, joita voisi oma ohjelma kovastikin kiinnostaa. Heidän joukossaan on valtaisa määrä vain serkkujaan tai kavereitaan tapaamaan tulleita, joille hengellinen ohjelma olisi varmasti tarpeellista. Pelkkä roskien keruu, jäätelönmyynti ja seurustelukumppanin haeskelu tuntuu riittämättömältä. 

Paikallisilla rauhanyhdistyksillä on pyhäkoulut ja raamattuluokat, ja heidän omissa kansanopistoissaan toimivat huippuunsa koulutetut lapsi- ja nuorisokuorot. Vierailija jääkin miettimään, miksi vastaavanlaista toimintaa ei ole Suviseuroissa.

Jyrkkyys muihin nähden katoamassa

Vuosikymmenten myötä Suviseuroistakin voi huomata, että lestadiolaisten äärimmäinen jyrkkyys muiden kirkkokuntien uskoviin nähden on vähin erin hiipumassa taka-alalle. Tämä on seurausta itsenäisesti ajattelevien, pitkälle opiskelleiden nuorten huomiosta, että ”vain yhden oikean uskonsuunnan” teoria on kaatumassa omaan mahdottomuuteensa Raamatun opetuksen vastaisena. 

Lestadiolaiskirjailija-äidinkielenopettaja Pauliina Rauhala on menestysteoksillaan Taivaslaulu ja Synninkantaja saanut monien silmät avautumaan Jumalan lasten monimuotoisuuden ja rikkauden havaitsemiseen pois sellaisesta näköalattomuudesta, joka on usein ahdistanut näihin saakka valtaosaltaan koko sadantuhannen vanhoillislestadiolaisen ajattelua. 

SRK:n johtokunta järjesti tapahtumassa toimittajille tilaisuuden, jossa sai myös kysellä mieltä askarruttavista asioista. Esille nousi muun muassa liikkeen antama avioliitto-opetus rippikouluissa sekä oman henkilökohtaisen Raamatun lukemisen merkitys. 

– Aikovatko lestadiolaiset pysyä kirkon yhteydessä, mikäli nyt esiintyvä suuntaus saa vallan ja kirkko virallisesti luopuu käsityksestään avioliitosta vain miehen ja naisen välisenä? 

– Emme harjoita tulevaisuuden ennustelua, emmekä pidä tapoinamme nousta barrikadeille tai esittää julkilausumia paheksumistamme asioista. Mutta omassa liikkeessämme avioliitto miehen ja naisen välisenä Jumalan säätämyksenä on meille luovuttamaton asia, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila kertoi.

Teksti: Juhani Happonen Teema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja