"Suuret ikäluokat ja milleniaalit ovat olleet jonkinlaisessa ristiriitatilanteessa" – Vapaakirkon uusi johtaja Tommi Koivunen toivoo paluita seurakuntaan

Vapaakirkon seurakuntien kokouksessa edustajia on seurakunnan jäsenmäärän mukaisessa suhteessa. Osa yhteisöistä evästää edustajiaan äänestyksiin, osa jättää äänestyskäyttäytymisen edustajan omaan harkintaan. Kuva marraskuun kokouksesta Tampereelta. (Maija Latvala/SVL)
Vapaakirkon seurakuntien kokouksessa edustajia on seurakunnan jäsenmäärän mukaisessa suhteessa. Osa yhteisöistä evästää edustajiaan äänestyksiin, osa jättää äänestyskäyttäytymisen edustajan omaan harkintaan. Kuva marraskuun kokouksesta Tampereelta. (Maija Latvala/SVL)

27.11.2023 | Anssi Tiittanen 

 

Suomen Vapaakirkon tuleva uusi kirkkokunnanjohtaja on nykyinen nuorisotyönjohtaja Tommi Koivunen

Koivunen, 49, valittiin tehtävään lauantaina 18. marraskuuta Tampereella pidetyssä seurakuntien kokouksessa. Koivunen sai annetuista äänistä 117, ja Vapaakirkon hallituksen niin ikään asettama toinen ehdokas, teologisen opiston opettaja ja pastori Tommi Karjalainen sai 51 ääntä. 

Koivunen aloittaa tehtävässään näillä näkymin syksyllä 2024. Nykyinen johtaja Hannu Vuorinen, 63, on jäämässä eläkkeelle.

 

 

      "En ole miettinyt vielä mitään uudistuksia."

 

Vuorinen ehti olla kirkkokunnanjohtajana kolmella vuosikymmenellä, aloitettuaan vuonna 2009.  

Mitä ovat olleet suurimmat muutokset Vapaakirkossa noin 15 vuoden aikana? 

– Aivan viime vuosina jäsenmäärämme kehitys on pysähtynyt. Tämä kertoo siitä, että evankeliumi ei ole riittävästi liikkunut meistä eteenpäin. 

– Tässä on nähtävissä kriittinen tilanne perheissä. Eli emme ole tavoittaneet omaa joukkoamme siinä määrin kuin ennen. Toinen ryhmä on tietysti ulkopuoliset ihmiset, joita valitettavasti emme niin ikään ole tavoittaneet evankeliumilla riittävästi. 

 

Hannu Vuorinen kuvailee Vapaakirkkoa tavanomaiseksi suomalaiseksi kirkkokunnaksi siinä mielessä, että väki ikääntyy.  

– Se ei ole kuitenkaan itsessään huono asia. Suomessa ylipäätään on koko ajan enemmän ihmisiä, joilla on ikää. 

– On silti luontaista, että vastuun kantamiseen alkaa iän myötä väsyä. Jos sitä vähän nuorempaa porukkaa ei ole saatu peesiin, seurakunnan tulevaisuudennäkymät ovat heikommat. Tätä on kieltämättä näkyvissä nyt enemmän kuin silloin, kun aloitin johtajana. 

Plus miinus kaksikymppisten suhteen Hannu Vuorinen pitää tilannetta sen sijaan positiivisena. 

– Sen sukupolven keskellä näkyy hyviä merkkejä, jotka rohkaisevat. 

 

Tommi Koivunen (kuvassa) uskoo, että väistyvänä nuorisotyönjohtajana yksi hänen vahvuuksistaan ovat vuosien aikana syntyneet laajat verkostot kirkkokunnan nuorempiin aikuisiin. 

– Suuret ikäluokat ja milleniaalit, joista nuorimmatkin ovat hiljalleen kolmekymppisiä, ovat olleet jonkinlaisessa ristiriitatilanteessa. 

– Vanhemmat ovat rakentaneet seurakunnat, joihin milleniaalien tekemä usein menevä nuorisotyö ei ole integroitunut. 

– Voi kun syntyisi sovinto ja milleniaalit tulisivat takaisin ja haluaisivat antaa parhaansa seurakunnissa, Koivunen heittää toiveen. 

Jännittääkö uutta johtajaa ajatus vanhempien ihmisten johtamisesta? 

– Olen saanut tehdä töitä kaikenikäisten kanssa. X-sukupolven edustajana koen olevani sillanrakentaja niin sanottujen buumereiden ja milleniaalien välissä. 

Koivusen uuden roolin myötä Vapaakirkko tarvitsee pian myös uuden nuorisotyönjohtajan. Tommi Koivunen itse on luottavainen, että hyvä henkilö tehtävään löydetään.

 

 

      "Arvostettu asema seurakuntalaisten edessä syntyy vastuun kautta."

 

 

Vapaakirkkon johtava elin on kirkkokunnan hallitus, jonka puheenjohtajaksi valittiin kokouksessa toimitusjohtaja Kaj Grönqvist, 49. Hän on ehtinyt vaikuttaa hallituksessa vuosien ajan. 

– Jokainen kirkkokunnanjohtaja on ollut omanlaisensa persoona omilla vahvuuksillaan, kyvyillään ja painotuksillaan. Johtajan tehtävä on edistää itsenäisten paikallisseurakuntien työtä. 

– Johtajanvaihdos luo tietysti aina mahdollisuuden rakentaa jotain uutta. 

Grönqvist kehuu Hannu Vuorisen yhteistyötaitoja. 

– Mitään erityistä en jäänyt kaipaamaan. Kaudesta jäi hyvä maku. 

 

Kaj Grönqvist painottaa vapaakirkollisille tyypillistä tapaa olla olemassa. 

– Meillä painottuu seurakuntakeskeisyys. Yhden ihmisen roolia ja panosta ei ole helppoa edes arvioida. 

– Arvostettu asema kirkkokunnan johtajalle seurakuntalaisten edessä syntyy vastuun kautta. Jalustalle pääseminen ei meillä tunnu olevan tavoiteltavaa. 

Hannu Vuorisen mukaan mahdollinen arvovalta, jota johtaja vapaakirkollisten keskuudessa nauttii, perustuu luottamuksen syntymiseen ja säilymiseen. 

– Luottamus on merkittävin pääoma, mitä johtajalla voi olla. Itselleni luottamuksen rakentaminen ei ole ollut mikään tietoinen projekti. 

– Vapaakirkon johtajalla luottamuksen täytyy vallita niin seurakuntakentän vastuunkantajien kuin valtakunnallisten toimijoidenkin kanssa. 

Vapaakirkon hallinto ja toiminnot keskittyvät Tampereelle Teopolis-keskukseen. Siellä toimii niin kirkkokunnan ja lähetystyön johto, opinahjo Suomen teologinen opisto kuin kustannusliike Päivä Osakeyhtiökin. 

 

Johtajuus Vapaakirkossa vaihtuu saattaen, ja Tommi Koivusella on edessään orientaatiojakso edeltäjänsä kanssa. 

– En ole miettinyt vielä mitään uudistuksia. Ehkä sitä, mihin sidosryhmiin olisi hyvä alkaa keskittyä, Koivunen pohtii. 

Hannu Vuorisen mukaan Koivusella on kirkon piirissä ”tiliä” luottamuksen suhteen. 

– Hänellä on hyvä ponnistuspohja, mitä tulee luottamukseen. 

– Seurakuntien edustajat tekivät hyvän valinnan. Minulla on hyvin luottavainen olo tämän ratkaisun suhteen.




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja