Seuranta: Keräystuotto muutamassa päivässä jo 280 000 euroa - Fidan suora apu Ukrainan rajaseudulla on alkanut, majoituskapasiteetti 500:lle ihmiselle

Pakolaiskeskuksissa Unkarissa tarjotaan lämmin tila majoittumiseen. Lepopaikassa on helpompi suunnitella seuraavia askeleita. Kuvat Zahonysta, Nyírvasvarísta ja Mátészalkasta. (Janne Harjukoski)
Pakolaiskeskuksissa Unkarissa tarjotaan lämmin tila majoittumiseen. Lepopaikassa on helpompi suunnitella seuraavia askeleita. Kuvat Zahonysta, Nyírvasvarísta ja Mátészalkasta. (Janne Harjukoski)

RV Uutiset


Helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteystyöjärjestö Fidan hätäapukeräys on tuottanut muutamassa päivässä noin 280 000 euroa.

Apuun kuuluu majoituksen järjestämistä, sekä elintarvike- ja vaateapua.

Tällä hetkellä Fida ja sen kumppanit ovat ottamassa käyttöön majoitus- ja huoltokapasiteettia noin viidelle sadalle ihmiselle.

Käytännössä majoitustilaa on rakennettu niin, että alueella jo toimivia sosiaalisen avun keskuksia Ukrainan läntisellä rajaseudulla ja muun muassa Unkarin puolella rajaa on muutettu majoitustiloiksi.

Paikalla toimiva Fidan Itä-Euroopan työn koordinaattori Janne Harjukoski painottaa, että avun kanavointi on tehokasta siksi, että alueella on toimittu jo ennen kriisiä.

– Fidan ketteryys selittyy sillä, että meillä on alueella verkostot jo olemassa. Se on osoittautunut nyt tärkeäksi.

– Järjestöt ovat tuttuja, ja niiden kanssa meillä on ollut työyhteys jo pitkään. Kontaktit luodaan rauhan aikana. Nyt niiden arvon ymmärtää.

 

Ukrainan sodan ensimmäisessä pakolaisaallossa rajojen yli on tullut pääosin keskiluokkaisia ukrainalaisia, joilla on ollut jo matkalla mahdollisuuksia sopia ja järjestellä asioita.

– Autolla tullaan rajan yli, mennään lähimpiin kaupunkeihin ja majoitutaan hotelliin. Sieltä sitten katsotaan tilannetta eteenpäin, Janne Harjukoski kuvailee.

Ensimmäisen aallon pakolaiset eivät siis ole välttämättä niin haavoittuvassa asemassa, että he tarvitsisivat järjestöjen apua.

– Täällä näkyy autoja rekisterikilpien perusteella joka puolelta Eurooppaa, Janne Harjukoski kertoo näkymästä rajalla.

 

– Sukulaiset ovat monia pakolaisia vastassa. Euroopan isot ukrainalaisyhteisöt ovat selvästi lähteneet liikkeelle.

 

Seuraavaksi rajoilla alkaa kuitenkin näkyä köyhempää kansaa, joka saattaa tulla pitkän matkan takaa, mahdollisesti jalkaisin ja vain muovikassiin mahtuva omaisuus mukanaan.

– Tämä joukko tarvitsee apua. Ja tässä porukassa näkyvät juuri etniset vähemmistöt, kuten romanit.

 

Läntisessä Ukrainassa tilanne on monin paikoin vielä rauhallinen ja ihmiset voivat itse ostaa kaupoista ruokaa ja majoittumiseen liittyviä tarvikkeita. Tilanne on kuitenkin heikkenemässä nopeasti. Fida kanavoi suomalaistenkin antamaa rahallista apua Ukrainan puolella toimiville kumppanijärjestöille. Ne rakentavat lisää turvastruktuuria pakolaisille.

 

Kaiken kaikkiaan suomalaisvaroja tarvitaan ruokaan, juomaan, patjoihin, hygieniatarvikkeisiin ja lääkkeisiin.

Paikalla toimivat järjestöt rakentavat lämpimän, turvallisen tilan pakolaisille, jossa he voivat rauhoittua ja levätä, ja suunnitella seuraavia askeleita.

 

Unelma rauhasta elää, vaikkakin hatarana.

– Vaikka sota loppuisi huomenna, tämä on pitkä prosessi. Avustusjärjestöt tulevat jäämään paikan päälle ja auttavat pitkällä tähtäimellä. Nyt saatuja varoja täytyy käyttää suunnitelmallisesti, Janne Harjukoski kuvailee.

 

5.3. ko 12:10 päivitetty majoituskapasiteetin määrä 300:sta ihmisestä 500:n.

 

 


Fidan Ukraina-apu:

MobilePay: numeroon 46003

Lahjoitustilille:

Fida International ry
IBAN-tilinumero: FI41 228 718 0000 5256
Viitenumero: 570077

Tekstiviestillä: 10 €, Lähetä viesti fida10 numeroon 16155.

Lukijalta
10/2022

LukijaltaKiitos Reijo Mänttärille palautteesta (RV 9/22) kirjani erään luvun pohjalta tehtyyn artikkeliin. Tila ei riitä palautteen seikkaperäiseen käsittelyyn, mutta teen joitain yleisiä huomioita. ...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan