300 kirjaa, yli 2 000 puherunkoa – edesmenneet sananjulistajat Juhani Kuosmanen ja Olavi Kokkonen testamenttasivat mittavat arkistonsa nuoremmille

Mirjami Ylenius-Kuosmanen luovutti edesmenneen puolisonsa Juhani Kuosmasen laajan kirjaperinnön IK-opiston käyttöön. Lahjoitusta oli vastaanottamassa vararehtori Samuel Aro-Panula. (Tiina Arvola)
Mirjami Ylenius-Kuosmanen luovutti edesmenneen puolisonsa Juhani Kuosmasen laajan kirjaperinnön IK-opiston käyttöön. Lahjoitusta oli vastaanottamassa vararehtori Samuel Aro-Panula. (Tiina Arvola)

IK-opiston kirjasto sai reilun 300 kirjan perinnön edesmenneen Juhani Kuosmasen (1937–2019) kirjakokoelmasta. Myös Kuosmasen saarnamuistiot siirtyivät IK-opiston kokoelmiin tutkijoita varten. 

– Juhani muistutti minua ennen kuolemaansa useaan kertaan, että lahjoittaisin hänen kirjakokoelmansa Iso Kirja -opiston kirjastoon. Soitin opistolle ja sieltä tultiin hakemaan kirjat, Juhani Kuosmasen puoliso Mirjami Ylenius-Kuosmanen kertoo.

 

 

"Tutkijoita ja opiskelijoita voisi kiinnostaa materiaalin laajuus."

 

Juhani Kuosmanen oli tuottelias kirjailija, pastori ja raamatunopettaja. Helluntaiherätyksen IK-opistolla hän toimi raamatunopettajana vuosikymmenien ajan. 

Kuosmasen kirjoittamaa kirjaa Raamatun opetuksia (Aikamedia, 1993) käytetään yhä oppikirjana. Teos on merkittävä suomenkielinen työkalu teologian opetuksessa. 

Vararehtori Samuel Aro-Panula oli vastaanottamassa Kuosmasen kirjalahjoitusta yhdessä kirjastonhoitaja Tiina Arvolan kanssa. 

– Juhanin persoona puhutteli kuulijoita hänen opettaessaan. Hän oli monessa suhteessa pitkäjänteinen puurtaja ja pidetty raamatunopettaja. Olemme iloisia ja kiitollisia tästä lahjoituksesta. Kirjat jaetaan Keuruun ja Helsingin toimipisteidemme kirjastojen kesken, Aro-Panula sanoo. 

 

Myös viime toukokuussa poisnukkunut pitkäaikainen sananjulistaja Olavi Kokkonen (1934–2021) jätti jälkeensä valtavan, yli 2 000 puherunkoa ja muuta asiakirjaa sisältävän aineiston. 

Kokkonen tunnettiin yhtenä helluntaiherätyksen raamattu-uskollisimmista sananjulistajista. Hän toimi 25 vuotta opettajana, joista 20 vuotta rehtorina. Lisäksi hän toimi vuosina 1986–1999 Lahden helluntaiseurakunnan johtajana sekä lukuisissa herätysliikkeen luottamustoimissa ja IK-opiston opetustehtävissä. 

– Viikko ennen poisnukkumistaan Kokkonen pyysi minua hallinnoimaan arkistoaan. Hän arveli, että tutkijoita ja opiskelijoita voisi kiinnostaa materiaalin laajuus sekä hänen joissakin asioissa poikkeava teologinen tulkintansa, Timo Kekolahti kuvaa. 

Olavi Kokkoselta jäänyt materiaali on arkistoitu Lahden helluntaiseurakunnan tiloihin. Kekolahti luovuttaa aineistoa opinnäytetöihin, tutkimuskäyttöön, kopioitavaksi ja julkaistavaksi. 

 

Tiina Arvola, Timo Kekolahti

 
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita