"Seksin oston kriminalisoimisella vaikutetaan juurisyyhyn"

Juhannuksen alla käynnistyi kristillisissäkin piireissä näkyvä kansalaisaloitehanke, joka tähtää seksin ostamisen kriminalisoimiseen.

– Prostituutio ja ihmiskauppa ovat linkittyneet tiiviisti seksin ostajiin, jotka toiminnallaan rahoittavat rikollisuutta. Toisin sanoen seksin ostajat tekevät ihmiskaupan sekä mahdolliseksi että taloudellisesti kannattavaksi, Vapauta uhri ry:n toiminnanjohtaja Pia Rendic valaisee.

– Jos puutumme kysyntään kriminalisoimalla seksin oston, puutumme suoraan ongelman juurisyyhyn.

Jo valmiiksi heikossa asemassa

Rendic viittaa Ruotsissa saatuihin kokemuksiin. Kun seksin ostaminen kriminalisoitiin, prostituutioluvut kääntyivät laskuun. Nordic Gender Instituten tutkimuksen mukaan seksuaalipalveluja ostavien miesten määrä on Ruotsissa vähentynyt vuoden 1996 13,6 prosentista 7,9 prosenttiin vuonna 2008.

– Euroopan parlamentti on todennut keväällä päätöslauselmassaan, että prostituutio on ratkaiseva ihmiskaupan vetotekijä. Maailmanlaajuisesti on varsin yleistä, että prostituoidut ovat ihmiskaupan uhreja, Rendic sanoo.

Lakialoitteen tekijöiden mukaan on johdonmukaista, ettei seksin myyjille haeta rangaistusta.

– Voidaan katsoa, että itseään myyvät naiset ovat jo valmiiksi heikossa ja haavoittuvassa asemassa. Näin ollen olisi väärin rangaista heitä, etenkin jos kyseessä on ihmiskaupan uhri.

– Joukossa on toki myös niitä, jotka ovat itse valinneet toimia prostituoituina. Yleensä taustasyinä tähän valintaan ovat kuitenkin köyhyys, koulutuksen puute, lapsuudenaikainen seksuaalinen hyväksikäyttö, mielenterveysongelmat ja muiden vaihtoehtojen puuttuminen.

Tukea tarvitaan

Olennainen osa ihmiskauppa-aktivisten työtä on viranomaisten, seurakuntien ja terveydenhuoltohenkilöstön informoiminen ja kouluttaminen. Lisäksi tiedottamistyöhön ovat Suomessa liittyneet erilaiset tapahtumat, kuten Run for Freedom -juoksutapahtuma.

Samaria ry:n Rose-projekti tarjoaa tuettua asumista ihmiskaupan uhreille.

– Käytännössä tarjoamme naisille ympärivuorokautisen asumispalvelun, jonka puitteissa pyrimme kohtaamaan ja auttamaan heitä heidän päivittäisissä tarpeissaan.

Työ itsessään on Rendicin mukaan haastavaa mutta palkitsevaa.

– Naiset ovat rikkinäisiä niin psyykkisesti, fyysisesti kuin henkisestikin. Monilla on vahvoja traumoja ja pelkotiloja, joista toipumiseen voi mennä koko elinikä.

– Myös rahoituksen löytäminen tällaiselle työlle on haastavaa.


Anssi Tiittanen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja