Sääntömuutos mahdollistaa pakolaiskeskustoiminnan

Kevään myötä Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrän on ennakoitu jälleen kasvavan. Kuva Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksesta Harjavallasta. Kuva on kuvakaappaus Ylen uutisvideolta.
Kevään myötä Eurooppaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden määrän on ennakoitu jälleen kasvavan. Kuva Suomen Punaisen Ristin vastaanottokeskuksesta Harjavallasta. Kuva on kuvakaappaus Ylen uutisvideolta.
Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin joulukuinen yhdistyksen kokous päätti sääntömuutoksesta, jonka myötä järjestö voi halutessaan perustaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia Suomeen. Tähänastiset säännöt ovat mahdollistaneet tämän tyyppisen pakolaisten auttamisen vain ulkomailla.

– Pakolaisaallon myötä lähetyskenttämme on tullut osin tänne Suomeen. Nyt kun pakolaistilanne muuttuu nopeasti, halusimme varmistaa, että sääntömme mahdollistavat tarvittaessa tällaisetkin hankkeet, Fidan hallituksen puheenjohtaja Timo Martiskainen kertoo.

Hänen mukaansa akuutteja suunnitelmia vastaanottokeskustoiminnan aloittamiseksi ei ole. Martiskainen myös uskoo, että mikäli toimintaan jossakin vaiheessa ryhdytään, se tapahtuu yhdessä jonkun tai joidenkin paikallisseurakuntien kanssa.

– Fida ei todennäköisesti tule perustamaan keskuksia yksin, mutta mikäli seurakunnat olisivat tällaisesta kiinnostuneita, silloin me voisimme olla hankkeessa mukana. Tietääksemme jotkut helluntaiseurakunnat ovat pohtineet asiaa.

Seurakunnilla keskuksia jo nyt

Suomeen perustettiin viime vuoden lopulla nopeassa tahdissa yli sata turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta.

Niitä ovat perustaneet etenkin Suomen Punainen Risti sekä kunnat ja kaupungit, mutta yksiköiden taustalla on myös muita järjestöjä, muutamia luterilaisia seurakuntia sekä yksityisiä yrityksiä.

Jos helluntaikentälläkin päädytään toiminnan aloittamiseen, se ei Martiskaisen mukaan veisi alkuinvestointien jälkeen lahjoitusvaroja – ellei niitä juuri siihen tarkoitukseen välttämättä haluta käyttää.

– Alussa työhön olisi sijoitettava pääomia, mutta sen jälkeen valtio korvaa kulut. Toki avustustyötä voi halutessaan tehdä enemmän kuin valtion minimitaso edellyttää.

Kehitysyhteistyön tukitoimintoja yritysmuotoon?

Joulukuisessa yhdistyksen kokouksessa päätettiin myös toisesta sääntömuutoksesta: tulevaisuudessa järjestö voi toteuttaa myös yhtiömuotoista varainhankintaa.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi joidenkin kehitysyhteistyön tukitoimintojen yhtiöittämistä, mikä puolestaan mahdollistaisi valtion kehitysrahoitusyhtiö Finnfundilta saatavan yritysrahoituksen, Timo Martiskainen kertoo.

– Valtio on leikannut kehitysyhteistyömäärärahoja ja lisännyt kehitysmaissa toimiville yrityksille annettavia tukia. Tässä tilanteessa uskomme, että esimerkiksi koulutustoimintaan tai hankkeiden arviointiin olisi mahdollista saada Finnfundin rahoitusta, jos niitä tehtäisiin yhtiömuotoisesti. Myös EU:lla on joitakin tukimuotoja, joita myönnetään vain yhtiömuotoiselle toiminnalle.

Lisäksi yhtiöittämisjärjestelyjä voisi Martiskaisen arvion mukaan liittyä esimerkiksi Fida lähetystorien tukitoimintoihin. Sääntöjen mukaan mahdollisen yhtiötoiminnan pitää olla lähellä järjestön ydintehtäviä.

– Mitään valmiita yhtiön perustamissuunnitelmia ei vielä ole. Sen tiedämme, että samansuuntaisia pohdintoja on menossa muissakin lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestöissä


Heikki Salmela



34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja