RV:n päätoimittajuus siirtymävaiheessa  - toimitustyön vetovastuu Ruut Ahoselle, keväällä tehtävästä ottaa kopin Veera Hug

Petri Mäkilä siirtyy tällä viikolla Espoon helluntaiseurakunnan johtajaksi. Päätoimitajan tehtäviä hoitaa ensi kevääseen asti Aikamedian toimituspäällikkö Ruut Ahonen. (Sakari Röyskö)
Petri Mäkilä siirtyy tällä viikolla Espoon helluntaiseurakunnan johtajaksi. Päätoimitajan tehtäviä hoitaa ensi kevääseen asti Aikamedian toimituspäällikkö Ruut Ahonen. (Sakari Röyskö)

RV Toimitus


Tänä juhannuksena Keuruun konferenssihumussa vietettiin myös helluntailiikkeen viikkolehti Ristin Voiton 110-vuotisjuhlaa. Ristin Voitolla on historiansa aikana ollut 19 päätoimittajaa, joiden kaudet ovat vaihdelleet vuoden jaksoista 16 vuoteen. 

Nyt on jälleen siirtymän aika. Päätoimittaja Petri Mäkilä jatkaa matkaa Espoon helluntaiseurakunnan johtavaksi pastoriksi, ja päätoimittajan tehtäviä hoitaa ensi kevääseen asti Aikamedian toimituspäällikkö Ruut Ahonen

– Näiden reilun neljän vuoden aikana olen oppinut tuntemaan Ruutin monipuolisena lehtitoimituksemme tukijalkana ja vahvana ammattilaisena. Ja kun se kaikki lepää hänessä vahvan identiteetin ja tasapainoisen kristillisen uskon perustuksella, voin enemmän kuin turvallisin mielin luovuttaa tehtäväni hänelle, Petri Mäkilä iloitsee. 

 

Ristin Voitto on mielletty pitkään helluntailiikkeen virallisena kokoajana. Sen sivuilla on yhdistynyt paimenuus, uutisointi ja välillä kipakkakin keskustelu. Lehdeltä on odotettu linjaavaa tehtävää, ja päätoimittajina on ollut pääosin pastoritaustaisia henkilöitä. 

Niin maallista kuin hengellistä mediaa kansainvälisesti koskeva digimurros ravisuttaa myös helluntailiikkeen viestintää. Sitä on katsottava Ristin Voitto -lehteä laajempana asiana, sillä paperilehti tavoittaa enää murto-osan jäsenistöstä. 

Mäkilän mukaan digihaasteeseen vastaamiseen tarvitaan muutakin kuin vahvaa teologiaa ja hengen paloa. 

– Tarvitaan ammatillista osaamista ja jatkuvaa uusiin mahdollisuuksiin tutustumista. Päätoimittajan ei tarvitse olla pastori, mutta hän tarvitsee liikkeemme pastoreilta tukea työlleen koko ajan haastavammaksi muuttuvassa toimintaympäristössä.

 

 

      "Unelmani on vahva helluntailiike, joka elää

      tässä ajassa mutta on syvästi ankkuroitunut Raamattuun."

 

Digihaasteen lisäksi Aikamedia on viime vuosina supistanut taloussyistä henkilökuntaansa. Jo useamman vuoden sen yhdistetyn lehtitoimituksen käsissä on avustajien tuella syntynyt sekä viikkolehti RV, evankelioiva Hyvä Sanoma, lasten Jees-lehti, pastorien ja vastuunkantajien Paimen Plus että joulun Kultalyhde ja harvemmin julkaistavia erikoisnumeroita. 

Paperilehtien rinnalle on tuotu niiden nettiversiot, Ristin Voiton verkkolehti sekä viimeisimpänä radio-ohjelmat ja podcastit. Näin ollen RV:n perinteinen asema yhteisenä julkaisuna on hajautunut usealle alustalle, eikä monelle nuoremmalle liikkeen jäsenelle ole muodostunut Ristin Voittoon käytännössä minkäänlaista suhdetta. 

– Aikamedian tuotteiden käyttäjien ja lukijakunnan jatkuva pirstaloituminen yhdessä yhtenäiskulttuurissa eläneen vanhemman sukupolven vähentymisen kanssa pakottaa myös Aikamediaa muuttumaan. On monipuolistettava niin viestinnän keinoja kuin sitä, miten kristillistä uskoa ja evankeliumia eri kanavien kautta sanoitetaan, Mäkilä toteaa. 

 

Koska paperiset julkaisut tavoittavat enää osan helluntailaisista, liikkeessä tarvitaan vääjäämättä digitaalisen median kehittämistä. Yleisesti median käyttö, myös uskovilla, on kasvanut. Niinpä ellei kristillinen sisältö ulotu ihmisten kännyköihin ja muille laitteille, uskon rakennusaineet tätä kautta jäävät saamatta ja tilan valtaa muunlainen mediasisältö. 

Petri Mäkilän tehtävät nyt vastuulleen ottava Ruut Ahonen on seurannut ja tehnyt kristillistä mediaa yli 15 vuotta. 

– Opiskelin suomen kieltä, mutta halusin toimittajaksi kristilliseen mediaan. Aloitin Aikamediassa freelance-toimittajana. Välillä olin viisi vuotta IRR-TV:llä ottamassa haltuun median eri muotoja, ja miltei tasan yhdeksän vuotta sitten tulin töihin Aikamedian toimitukseen. 

 

Eri mediamuotojen tuntemus auttaa Ahosta viemään eteenpäin helluntailiikkeen viestintää. Seuraavana vuorossa onkin nykyisten julkaisujen turvaamisen lisäksi vireillä olevan nettiportaalihankkeen kehittäminen. Ruut Ahonen katsoo kuitenkin mediaa nimenomaan sisällön näkökulmasta. 

– Ymmärrän ihmisten tarpeen saada Ristin Voiton ja muiden lehtiemme kautta hengellistä sisältöä. Tämä on toimituksen lähtökohta jatkossakin. Petrin kanssa olemme hengellisesti hyvin samoilla linjoilla, ja on ollut siunaus tehdä yhdessä töitä, hän sanoo. 

– Se, että mietimme, missä muodossa kristillinen sisältö tavoittaisi myös nuoremmat, ei tarkoita, että hengellisyys otetaan pois. Työn tarkoitus säilyy samana: haluamme rakentaa ihmisten uskoa ja juurruttaa heitä Raamattuun ja seurakuntaan. 

– Itse näen nimenomaan niin, että jos sisältö on kunnossa ja se on kerrottu kiinnostavasti, nuoremmatkin voivat tarttua siihen. 

 

Päätoimittajuuden siirtymävaihe Aikamediassa tähtää lopulta ensi kevääseen. Maaliskuussa 2023 päätoimittajan tehtävät ottaa vastaan Veera Hug (Kuva: Iida Hakala).

 

Hug on toiminut tähän saakka Ristin Voiton kolumnistina ja siirtyy maaliskuussa vanhempainvapaalta päätoimittajan rooliin. 

Veera Hug on valmistunut vuonna 2008 opettajaksi Oulun yliopiston kansainväliseltä linjalta. Tämän jälkeen jo lapsena saatu lähetyskutsu vei hänet Keski-Eurooppaan. Hän palveli yhdeksän vuotta Euroopan helluntailiikkeiden nuorisotyöverkosto  hallituksessa ja sihteerinä sekä 11 vuotta Euroopan helluntailiikkeiden lähetysverkosto PEMin koordinaattorina ja operatiivisena johtajana. Lähetysvuosinaan hän myös opiskeli Belgiassa teologian maisteriksi. 

Vuodesta 2019 Veera ja Daniel Hug ovat asuneet perheineen Suomessa ja tehneet siitä asti seurakunnan istutustyötä Vantaan Kivistössä – Veera opettajan ja apulaisrehtorin työn ohella. 

 

Euroopan lisäksi Veera on toiminut Suomen helluntailiikkeen luottamustehtävissä Fidassa ja Hyvän Sanoman hallituksessa. Hän on suhteiden ja siltojen rakentaja, ja lähetysvuodet ovat laskeneet hänen sydämelleen näkyä niin Suomen kuin koko maanosan helluntailiikkeistä.  

– Huomasin rukoilevani usein maamme ja seurakuntiemme puolesta. Näen päätoimittajuuden rukousvastauksena ja kutsumustehtävänä, jossa voin palvella Jumalaa palvelemalla minulle tärkeää seurakuntaliikettä. 

Päätoimittajana Veera ottaa vastuun laajasti Aikamedian sisällöistä. Häntä sytyttävät muun muassa hyvinvoivat, ympäröivään yhteiskuntaan vaikuttavat ja ihmisiä saavuttavat seurakunnat, opetuslapseuttaminen, evankeliointi sekä lähetystyö. 

– Unelmani on, että meillä voisi olla Suomessa ja sen ulkopuolella vahvoja seurakuntia ja liikkeitä; vahva helluntailiike, joka elää tässä ajassa mutta on syvästi ankkuroitunut Raamattuun ja sieltä käsin tuo evankeliumin ihmisten keskelle. 

– Se on mahdollista, kun seurakunnat, niiden työntekijät ja seurakuntalaiset voivat hyvin, Veera Hug uskoo. 

 

Uusiin tehtäviin tällä viikolla siirtyvä Petri Mäkilä iloitsee päätoimittajaprosessin lopputuloksesta. 

– Veeran astuessa ensi keväänä tehtävään Aikamedia saa monipuolista ammatillista osaamista omaavan päätoimittajan, jolla on vahva kokemus seurakuntatyöstä kotimaassa mutta myös kansainvälisesti. Vahvana verkottujana hän kykenee varmasti vahvistamaan uusien sukupolvien linkittämistä Aikamedian tuotantoon Ristin Voitto -lehteä myöten. 

Myös päätöstä tekemässä ollut Aikamedian hallituksen puheenjohtaja Waltteri Haapala katsoo hyvillä mielin tulevaan. 

– Lähdimme etsimään päätoimittajaa, joka tuntee kristillistä kenttää ja on luonnollinen toimija yhteisömme eri-ikäisten ihmisten keskellä. 

– Hallituksena keskustelimme Veeran kanssa ja löysimme nopeasti yhteiset linjat tulevaisuuteen. Saamme hänestä energisen, luovan ja vahvan tiimityöntekijän. Edessä on suuri työ sekä digiin siirtymisen avaamat uudet mahdollisuudet. Näemme Veeran olevan juuri oikea henkilö johtamaan Aikamedian sisältöjä tässä hetkessä.

 

 
33/2022

Elina Rautio
Olen järvenpääläinen kahdeksankuukautisen tyttären isä, joka valmistuu pian teologian tohtoriksi. Opiskelin lukion jälkeen kauppatieteiden maisteriksi. Toimittuani jakson yritysm...
Aurinkoinen tapahtuma-, matkailu- ja leirikesä on takana. Päällimmäisenä on kiitollisuuden tunne. Tapahtumat on juhlittu, matkailijat ovat viihtyneet ja kolme sataa lasta ja nuorta ovat olleet lei...
Anniina Jakonen


Pohjois-Savossa satajäsenistä Leppävirran helluntaiseurakuntaa sekä naapuripaikkakunnan puolta pienempää Heinäveden helluntaiseurakuntaa luotsaava pastori Tero Huvi on...
NäkökulmaUskonnonvapauslaki velvoittaa Helluntaikirkkoa pitämään yllä jäsenrekisteriä, jonka tulee myös olla ajan tasalla. Tämä on mahdollista ainoastaan niin, että kaikki jäsenseurakunnat käyttävät samaa...
PikavisiittiMinni Heinilä

Minusta tuli valokuvataiteilija Jumalan armosta ja suunnitelmasta. Lahjani ovat tulleet enemmän esille sitä mukaa, kun olen eheytynyt ja on vapautunut voimavaroja luod...
OpetusMarko Halttunen
Habakukin tunnuslause näkyy myös apostoli Paavalin julistuksessa Roomalaiskirjeen ensimmäisessä luvussa: ”Sillä minä en häpeä evankeliumia; sillä se on Jumalan voima, itse...
Enää kuukausi aikaa valtakunnalliseen mediamissioon, jossa Jumala ja yhteys häneen nostetaan kansakunnan puheenaiheeksi. Ei siis niitä iänikuisia hengellisten kesäjuhlien vakiojuttuja syödyistä ma...
ArviotVesa Ollilainen: Kesyttämätön – Evankeliumi jälkikristillisessä ajassa. Perussanoma 2020. Sid. 220 s.

Teologian tohtori, pastori Vesa Ollilaisen kirja on jo pari vuotta vanha. K...
LukijaltaYhdysvalloissa korkein oikeus kumosi kesäkuussa vanhan ns. Roe vs Wade -nimellä tunnetun, aborttioikeuden turvanneen ennakkopäätöksen. Näin se teki sen, minkä kokeneiden ja laintuntevien tuomareid...
UutisetRV Toimitus

Tänä juhannuksena Keuruun konferenssihumussa vietettiin myös helluntailiikkeen viikkolehti Ristin Voiton 110-vuotisjuhlaa. Ristin Voitolla on historiansa aikana ollut 19 päätoimitta...
UutisetEero Ketola
Kristityt lakimiehet ovat viime aikoina tavanneet seurakuntien johtohenkilöitä Ranskan Evankelisen Allianssin teematilaisuuksissa eri puolilla maata. Kohtaamissa on kuultu, mitä k...
UutisetRV Uutiset
Intian Machilipatnamin Hynylässä pidettiin kesäkuussa kummityön luovutusjuhla. Suomalaiset ovat tehneet alueella työtä Fidan ja sen edeltäjän SuVulin koordinoimana vuodesta 1951...
Elämän eri käännekohdissa pysähdymme ja tarkastelemme mennyttä samalla, kun otamme askelia uuteen suuntaan. Itse en kuulu siihen joukkoon, joka menneisyyttä tarkastellessa sanoisi kopeasti, että e...
PuheenaiheElina Rautio
”Sirkka-Liisa Kivelän mukaan Suomessa hoidetaan vanhuksia paikoin huonommin kuin kotieläimiä.” ”Sirkka-Liisa Kivelä häpeää olla suomalainen.”
Nämä Naisten Äänen ja Ylen...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan