Ruokajakelu pyörii myös joulunpyhinä

Esteri Silvolan onnenpäivä. Vihdoin arpaonni suosi ja hän sai täyden ruokakassin lisäksi sacherkakun kotiinviemisiksi. Kuva: Tanja Katajisto
Esteri Silvolan onnenpäivä. Vihdoin arpaonni suosi ja hän sai täyden ruokakassin lisäksi sacherkakun kotiinviemisiksi. Kuva: Tanja Katajisto

Nokian helluntaiseurakunnan alakerrassa käy kova kuhina tiistaisin ja perjantaisin kymmeneltä aamulla, kun jaossa on ruokakaupoilta saatuja, päiväyksen ylittäneitä elintarvikkeita. Jokainen saa tullessaan vuoronumeron, ja jono muodostuu arvottujen numeroiden perusteella. Vuoroaan voi odottaa sisällä lämpimässä.

 

Pöydät ovat täynnä leipiä, vihanneksia, hedelmiä, maitotuotteita, lihaa, eineksiä ja valmisruokia. Lähes kaikki kelpaa, ainoastaan salaatteja ja leipiä jää yli. Kuivuneet leivät toimitetaan hevostallille Pirkkalaan.

 

Suoraa ruokajakelua on toteutettu nyt kolme vuotta. Eläkkeellä oleva Tarmo Valkama  kiertää Ari Ruutin kanssa lähes joka päivä yhdeksän ruokakauppaa ja kerää päiväyksen ylittäneitä elintarvikkeita. Viimeisin kuorma kaartaa pihaan aina yhdeksältä vähän ennen jakelun alkua. Näissä erissä ovat yleensä pakasteet ja lihat.

 

– Ruuan hakuun ei tule katkoksia edes joulunpyhinä. Sen verran vapaaehtoisia on mukana, että pieniä lomia pystyy pitämään, Valkama kertoo.

 

– Olemme saaneet ovikoodit markettien takahuoneisiin, joista pääsemme vaivattomasti hakemaan päivän erät. Luottamus on syntynyt puolin ja toisin. Olemme Nokialla ainoat, joille kaupat luovuttavat poisheitettävät elintarvikkeensa. Tänä syksynä saimme myös lahjoituksena Raision tehtaalta 11 000 kiloa mannaryynejä ja tuhansia kiloja kaurahiutaleita.

 

 

Täytekakkua ja elämän leipää

Seurakunta aloitti toiminnan viisitoista vuotta sitten työttömien ruokailulla, jossa kävi paljon väkeä. Tarmo Valkama sanoo nykyisen tavan olevan siinä mielessä parempi, että ruokaa saa vietyä kotiin ja määrällä pärjää pidempään. Yksi ateria ei pidä nälkää pitkään.

 

Ihmiset tulevat hyvin monenlaisista taustoista, ja viikoittain kävijöitä on kolmatta sataa. Valkama mainitsee, että erityisesti leskeksi jääneet eläkeläisrouvat ovat huonossa asemassa nykypäivän Suomessa.

 

– Pieni eläke ei millään riitä, kun siitä maksetaan asuminen ja muut pakolliset kulut. Eläkeläisistä muodostuu iso osa meillä käyvistä, Valkama toteaa.

 

Lähes joka kerta joltakin kaupalta tulee täytekakku, joka arvotaan kaikkien vuoronumeron saaneiden kesken. Tällä kertaa Esteri Silvolaa onnistaa, ja hän pääsee nauttimaan sacherkakkua päiväkahvin kanssa.

 

– Olen tästä tosi onnellinen. Aiemmin on liipannut tosi läheltä, mutta nyt osui minun kohdalleni, Silvola iloitsee.

 

Hän kertoo käyneensä ruokajakelussa jo pitkään ja kertoo osallistuneensa myös joihinkin seurakunnan tilaisuuksiin.

 

Tarmo Valkaman mukaan monia seurakuntaan kuulumattomia on alkanut tulla jumalanpalveluksiin.

 

– Järjestämme pian tutustumisillan, johon kutsumme täällä kävijöitä. Kultalyhde-lehti jaetaan joulun alla kaikille halukkaille. Evankeliumi on esillä aina jollain muotoa, vaikkei täällä saarnoja pidetäkään, Valkama sanoo.

 

 

Kaupunginjohtaja tuli kylään

Hyvien tekojen vaikutus on alkanut näkyä myös ympäristöön. Seurakunnalla on hyvät yhteydet kaupungin johtoon ja TE-keskukseen.

 

TE-keskuksen tuen avulla on kyetty palkkaamaan työhön mukaan vaikeasti työllistyviä. Tukea on myönnetty myös toimistotehtäviin ja pastoraaliseen seurakuntatyöhön.

 

Nokian kaupunginjohtaja otti taannoin yhteyttä ja kävi tutustumassa ruokajakeluun, josta oli kuullut paljon hyvää. Myös TE-keskukselta käytiin vierailemassa. He olivat mielissään, että on paikkoja, joihin pitkäaikaistyöttömiä otetaan töihin.

 

– Kaupunginjohtaja kiitteli kovasti meitä ja tarjoutui auttamaan antamalla esimerkiksi kuorma-autoa käyttöömme, Valkama sanoo.

 

Myös seurakuntalaiset ovat aktivoituneet, ja moni on mukana taloudellisella panoksellaan. Polttoainekustannukset pystytään pitkälle kattamaan lahjoituksilla.

 

 

Tanja Katajisto

 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja