Rukouslaulu juhlivalle isänmaalle

Marko Halttunen kertoo Pro Patria -laulusta RV-TV:n uutisissa. Kuva: Julle Juurikkamäki
Marko Halttunen kertoo Pro Patria -laulusta RV-TV:n uutisissa. Kuva: Julle Juurikkamäki

Iso Kirja ry:n johtaja Marko Halttunen on myös musiikkimies, jonka Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi säveltämä Pro Patria -rukouslaulu on saanut suuren suosion.

 

Laulun ensiesitys kuultiin tammikuussa 2017 Keuruun helluntaiseurakunnassa. Sen jälkeen sitä on tänä vuonna esitetty muun muassa kesällä Juhannuskonferenssissa sekä lokakuussa Keuruun kirkossa pidetyssä ”100 sävelmää Suomelle” -kulttuurijuhlassa.

 

Nyt Keuruun kaupunki on kutsunut Halttusen ja laulusta cd-äänitteen tehneen Praisement-ryhmän esiintymään myös kaupungin itsenäisyyspäiväjuhlaan 6. joulukuuta. Juhlassa paljastetaan Pro Patria -muistolaatta, ja rukouslaulu esitetään sen yhteydessä.

 

Samana päivänä Keuruulla järjestetään myös seurakuntien yhteinen itsenäisyyspäivän rukoustapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluu Pro Patria -laulu. Joulukuussa Praisement-ryhmää odottaa vielä musiikkivierailu Seinäjoelle.

 

 

Laulu syntyi rukoushetkessä

Marko Halttunen kertoo saaneensa vaikutteita laulun sisältöön André Noel Chakerin  kirjasta Finnish Miracle, jossa kuvataan Suomen kehittymistä sadan vuoden aikana alkeellisista oloista maailman hyvinvoinnin kärkeen ja kirjailijan mielestä suorastaan ”ihanuuksien ihmemaaksi”.

 

– Sytyke lauluun tuli eräänä aamuna pienessä rukoushetkessä kotonani, kun rukoilin isänmaan puolesta ja ymmärsin, miten arvokasta perintöä kristilliset arvot ja sanoma Kristuksen armosta ovat tälle maalle olleet, Halttunen kertoo.

 

– Istuin siinä liikuttuneena pianon ääreen, soinnuttelin d-mollia ja mielessäni alkoi pyöriä kuvia isänmaan eri vaiheista sekä sanat ”tämä maa”. Näin laulu oli aika nopeasti valmis.

 

Marko Halttunen kertoo Pro Patria -laulun taustaa Ristin Voiton RV-TV:n uutisvideolla osoitteessa

 

 

Leevi Launonen

 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja