Romanitausta ei ole este paimenuudelle

Sari ja Mertsi Roth iloitsevat siitä, että seurakunnan pyhäkoulutyö on saanut siivet alleen. Sari on yksi pyhäkoulunopettajista. Kuva: Pekka Jokinen
Sari ja Mertsi Roth iloitsevat siitä, että seurakunnan pyhäkoulutyö on saanut siivet alleen. Sari on yksi pyhäkoulunopettajista. Kuva: Pekka Jokinen

Viime lokakuusta lähtien Keski-Espoon Lähiseurakunnan pääpaimenen tehtäviä hoitanut   Mertsi Roth, 40, on onnellisen näköinen mies. Kenen tahansa on helppo lähestyä häntä.

Johtuneeko välittömyys romanijuurista?

– Olen sillä paikalla, johon koen Jumalan asettaneen minut, Roth sanoo.

Ennen seurakunnanjohtajaksi nimittämistä hän oli yksi seurakunnan vanhimmiston jäsenistä, joten 56-jäsenisen yhteisön asiat ja johtotehtävät olivat jo ehtineet tulla tutuiksi. Tämän ohessa hän toimii vierailevana puhujana helluntailiikkeen piirissä.

Työssään tarvitsemiaan valmiuksia Roth on hankkinut suorittamalla kaksivuotisen seurakuntatyöntekijäntutkinnon Suomen Vapaakirkon alaisessa Suomen teologisessa opistossa Hangossa.

Romanitausta pelkästään myönteinen asia

Keski-Espoon Lähiseurakunnan edellisen johtajan Kari Lahtisen jäätyä eläkkeelle vuonna 2014 seurakuntaa johti noin vuoden ajan vanhimmisto, johon kuuluivat Rothin lisäksi Marko Kolehmainen ja Jouni Takanen.

– Tarvitsimme uuden paimenen.  Rukoilimme seurakunnassa asian puolesta ja päädyimme tämän jälkeen Mertsiin, Takanen kertoo.

Takasen ja Kolehmaisen mielestä Rothin nimitys oli luonteva ratkaisu.

– Mertsi on toiminut aikaisemmin jo vuosia seurakunnassamme, ja asiat ovat tulleet hyvin hoidetuiksi. Hänen romanitaustallaan ei ole muuta merkitystä kuin se myönteinen seikka, että hän ymmärtää eri kulttuureista tulleita henkilöitä ja tulee hyvin toimeen kaikkien ihmisten kanssa. Hän on todellinen sillanrakentaja, Takanen toteaa.

– Koen, että Jumala on antanut Mertsille ne avut, jotka seurakunnan paimen tarvitsee. Hän on Pyhällä Hengellä täyttynyt sananpalvelija, jonka elämä on kunnossa, Kolehmainen lisää.

Tekemisen meininki

Roth on johtanut seurakuntaa vasta muutamia kuukausia, mutta niiden aikana toiminta on mennyt eteenpäin.

– Pyhäkoulutoiminta on saatu uudelleen käyntiin, ja yhteistyö kristillisen avustusjärjestö Mannaapu ry:n kanssa on tehostunut. Lisäksi keväällä saatuja uusia tiloja on kunnostettu, Kolehmainen luettelee. Seurakunnan jäsenet ovat myös tyytyväisiä uuteen paimeneensa.

Seurakunnan toimintaan on saatu lisää puhtia. Rothia pidetään asiantuntevana ja innostavana raamatunopettajana. Myös hänen halunsa tarttua toimeen ripeästi saa kiitosta, samoin hänen taitonsa ”remonttireiskana”.

– Vasara ja naulat pysyvät Mertsin käsissä. Hän esimerkiksi kiinnitti pyhäkoululuokassa hyllyt ja auttoi monin tavoin uusien tilojen remontissa, seurakunnan pyhäkoulutyöstä vastaava Seija Leppänen iloitsee.

Seurakunnan miesten piiriä vetävä Henrik Ahlström lisää paimenen ansiolistaan vielä yhden käytännön seikan:

– Mertsi on pistämätön tietokonehommissa.

– Lisäksi Mertsi on ollut usein apuna miesten piirissä jakaen Sanaa, keskustellen ja rukoillen miesten kanssa.

Pyhän Hengen ilmapiiri

Tuore seurakunnanjohtaja on kiitollinen siitä, että yhteisö kannustaa ja tukee häntä myös rukouksin.

– Seurakunta on ottanut minut omakseen. Täällä on helppo tehdä työtä yhdessä muiden kanssa, meillä on hyvä ilmapiiri, Roth toteaa.

Hän kertoo olleensa uskossa 13 vuotta. Melkein koko tuon ajan hän on ollut innokas viemään evankeliumia eteenpäin.

– Pyhän Hengen avulla voimme olla levittämässä Jumalan Sanaa mahdollisimman monille.

Roth odottaakin, että Pyhä Henki vaikuttaisi entistä enemmän seurakunnassa.

– Herätys on ilmapiiri. Oikein kaipaan sitä, että Jumala pääsee meitä virittämään.

Roth toivoo myös nuorisotyön alkamista.

– Olen erittäin kiitollinen etenkin seurakuntamme entiselle johtajalle Kari Lahtiselle. Kokeneen paimenen rinnalla oli hyvä kasvaa ja oppia. Hän on edelleen yksi niistä henkilöistä, joilta saan kysellä neuvoja tarvittaessa.

Myös muiden helluntaiseurakuntien johtajat ovat kannustaneet ja tukeneet Rothia uudessa tehtävässä.

Perheen tuki

Rothin perheeseen kuuluvat Sari-puolison lisäksi 20-vuotiaat kaksoset Tino ja Melissa sekä sijaislapset, 9-vuotias tyttö ja 8-vuotias poika. Koko perhe on iloinen perheenpään nimityksestä. Aluksi Sari Roth tunsi kuitenkin sisimmässään pakokauhua.

– Kipuilin omalta osaltani ja mietin, mitä minulta odotetaan. Vastuu pelotti.

Hän kuitenkin koki, että uuden tehtävän vastaanottaminen pastorin puolisona on Jumalan tahto. Lisäksi seurakunta oli jo tuttu ennestään.

– Niinpä riisuin ennakkoasenteet. Autan siinä, missä osaan ja kykenen. Olen oma itseni, Sari Roth toteaa.

Seurakunnassa hänellä on nykyään monia tehtäviä, kuten esimerkiksi pyhäkoulunopettajana ja joskus tilaisuuksien juontajana toimiminen. Myös seurakunnan tilojen siivoaminen on tuttua puuhaa.

– Seurakuntalaisten tuki on helpottanut sopeutumistani, Sari Roth kiittelee.


Mirjami Asikainen





Syrjintää esiintyy seurakunnissakin yhä

Siitä huolimatta, että helluntaiseurakunnissa romaneja on monenlaisissa vastuutehtävissä, seurakunnissa esiintyy edelleen myös syrjintää.

– Vaikka itse en ole kokenut eriarvoisuutta, niin tiedän useita tapauksia, joissa romanitaustainen henkilö on kokenut olevansa seurakunnassa eriarvoisessa asemassa valtaväestöön nähden, Keski-Espoon Lähiseurakunnan seurakunnanjohtaja Mertsi Roth huomauttaa.

Yhteiskunnassa romanit voivat joutua syrjinnän kohteiksi esimerkiksi kauppaliikkeissä. Tämä kävi viimeksi ilmi Oikeusministeriön maaliskuun alussa julkistamasta selvityksestä. Myös Roth ja hänen puolisonsa Sari Roth ovat joutuneet muutaman kerran kauppaliikkeen vartijan epäasiallisen käytöksen kohteiksi.

– Lapsuudessani pienellä paikkakunnalla sain tuntea olevani erilainen. Nyt sitä nimitettäisiin syrjinnäksi, Mertsi Roth muistelee.


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja